Recenze

Temné tunely žijí vlastním životem. Standardní stavební stroje zde téměř nezahlédnete, ale blízko ke strojům používaným na povrchu mají nakladače. I ty běžné však bývají pro práci v tunelech upraveny. V čem jejich odlišnosti spočívají?

O Manitou Manihoe jsem psal už v roce 2004, ovšem v té době byl ještě ve fázi prototypu. Kupodivu sériová verze roku 2007 se od prototypu téměř neliší. Dostal jsem možnost prozkoumat Manitou Manihoe MLB625 T Confort EX, což znamená nejdražší verzi s klimatizací a vzduchem odpruženou sedačkou (= Confort) a teleskopickou násadou podkopu (= EX).

Pětitunové pásové minirypadlo Hanix H55DR s nulovým přesahem zádě, jehož prototyp byl vystaven na letošní Baumě v Mnichově, je prvním představitelem minirypadel nové řady D. Hanix jiné stroje než minirypadla nenabízí a spíše si zakládá na robustnosti a spolehlivosti než na převratných technologiích.

Evropští dealeři Gehlu přišli letos s novinkou v podobě pásových podvozků VTS, které jsou určeny jako náhrada kol smykem řízených nakladačů všech značek. V USA je Gehl však nenabízí. Proč?

Největší nakladač firmy Volvo přichází, aby vystřídal Volvo L330E, které se vyrábělo v USA. Nový nakladač Volvo L350F o hmotnosti 50 až 56 tun se vyrábí ve Švédsku a hodlá se postavit zavedeným konkurentům v podobě Caterpillaru 988H a Komatsu WA600-6. Dle jejich vzoru vyměnil klasickou předlohovou převodovku za odolnější planetovou se zámkem měniče krouticího momentu.

Svou hmotností 4 t vyplňuje nová řada rypadloanakladačů JCB, nazvaná Midi CX, prostor mezi JCB 1CX a 2CX. Jako u jediného rypadlonakladače značky JCB lze z tohoto stroje odejmout podkop. A to opravdu velmi snadno a rychle, stačí na to 2 minuty a strojník to zvládne úplně sám.

Dalším zástupcem pravého japonského rypadla je New Holland Kobelco E235BSR s provozní hmotností 24,6 – 26,4 t. Jedná se o rypadlo se zkrácenou zádí, které nahrazuje typ E235SR, a pod kapotou přináší převratný systém iNDr.

Do letošního roku drželo titul největšího sériově vyráběného hydraulického kladiva Atlas Copco HB 7000 s hmotností 7 t. Protože však Atlas Copco pracuje na projektu podporující alternativní způsoby těžby v lomech, čímž se snaží nabídnout ekonomickou a ekologickou variantu partnerům, kteří nemohou nebo v budoucnu nebudou moci ve svých lomech střílet, bylo uvedení ještě většího kladiva logickým krokem.

Liebherr A 904 C Litronic je prvním zástupcem těchto speciálních strojů v článcích na stránkách bagry.cz. Vůbec nejdříve bychom si měli ujasnit, jak tento druh strojů nazývat, poněvadž jim každý říká jinak. Od nakladačů přes překladače, stroje pro manipulaci s materiálem, průmyslová (industry) rypadla až po rypadla pro překládku materiálu.

Firma WAY INDUSTRY vyvinula nový typ šmykom riadeného nakladača Locust L 453. Nakladač bol predstavený na výstave Intermat v Paríži v roku 2006 a v súčasnosti sa dostáva na český a slovenský trh.