Recenze

Jsou zde nové nakladače Caterpillar řady K. Mohutnější stroje splňující emisní limity Tier 4i jsou od typu 966K s objemem lopaty 2,5 m³ řízeny joystickem bez volantu. Pro první dojmy jsem zajel do předváděcího střediska firmy Caterpillar ve španělské Malaze.

Firma Volvo letos představila novou generaci svých kolových nakladačů L150G, L180G a L220G. Zatímco L150G jsme si mohli prohlédnout v dubnu na IBF v Brně, L180G s objemem základní lopaty 4,4 m³ bylo možno otestovat až nyní v rámci jeho prezentace v pískovně Bratčice.

Když byl smykem řízený nakladač Golem G03 před více než čtyřmi lety představen na brněnském stavebním veletrhu, bral jsem ho jako zajímavou kuriozitu, o které by bylo dobré něco napsat. Mezitím se nakladač úspěšně protloukl krizí, prošel mnohými změnami a dnes jsou v nabídce čtyři modifikace.

Nakladač HL760-9 patří mezi stavební stroje Hyundai nejnovější řady 9. Jak moc je na něm poznat, že nakladače nejsou pro Hyundai klíčovým produktem? A je tento Korejec důstojnou alternativou nejlepším značkám či spíše variantou k ojetině? Využil jsem příležitosti si tento stroj vyzkoušet při své nedávné návštěvě kamenolomu v Podbielu.

Rypadla na podvozcích nákladních vozidel jsou u nás dostatečně známá díky legendárním „údeeskám“. V povědomí mnohých však zůstává i automobilové překládkové rypadlo Tatra Fuchs z 80. let, které bylo vyráběno pod hlavičkou Kovošrotu v Lomu u Tábora. Dnes je z národního podniku Kovošrot akciová společnost Silscrap a v Lomu nepřestává vyvíjet a vyrábět.

Avie. Každý ji zná. Nebo si alespoň myslí, že ji zná. Dokáže automobilka, která v  letech minulých prošla mnohými změnami, stále čím zaujmout? Dostali jsme k testu dvanáctitunový model s označením D120-185 L v kontejnerovém provedení s hydraulickou rukou.

Včera mě na D8 předjel nový model Audi A7 následovaný Audi A6 s modrým majáčkem. „To bude pan prezident,“ povídám. Máme totiž namířeno stejným směrem – do Duchcova na slavnostní uvedení velkorypadla KK1300 do provozu.

New Holland vyrukoval s nakladači generace C, jejichž pohonné jednotky se s letošními emisními limity vypořádaly prostřednictvím technologie SCR. Nadto tuto řadu nově obohatil o typ W230C s objemem základní lopaty 3,6 m³. Tento nový model putoval přímo z brněnského výstaviště na zkušební polygon, kde jsem měl možnost se s ním blíže seznámit.

Kdo byl loni na Baumě, mohl vidět stotunový Bucyrus RH40E, jak se vzpíná před západní bránou. To byl ovšem model s podkopovým zařízením, dnes si představíme jeho zajímavějšího kolegu s vrchovou lopatou se systémem TriPower.

Dominantní výrobce kloubových demprů opět přišel ukázat ostatním, zač je toho loket. Jako jeden z prvních se popasoval s novými emisními limity a k tomu přihodil kompletně modernizovaný stroj. Jako ochutnávku přivezlo Volvo do České republiky žhavý typ A30F o nosnosti 28 t.