Smykem řízený nakladač Golem G03 – podivínský hromotluk

Když byl smykem řízený nakladač Golem G03 před více než čtyřmi lety představen na brněnském stavebním veletrhu, bral jsem ho jako zajímavou kuriozitu, o které by bylo dobré něco napsat. Mezitím se nakladač úspěšně protloukl krizí, prošel mnohými změnami a dnes jsou v nabídce čtyři modifikace.

Klíčovým typem nadále zůstává model G03, i když jsou k dispozici též typy G02, G04 a GLX. Základ všech strojů je stejný; G04 a GLX mají oproti dvojici G02 a G03 jiný hydromotor pojezdu, elektrické joysticky, zvýšený průtok pracovní hydrauliky a větší základní lopatu. Jednotlivé typy se potom navzájem liší standardní a volitelnou výbavou. G04 a GLX mají také větší hmotnost díky betonu nalitému do spodního rámu nakladače. Dnes je stejně přitížen i G03, takže se dá říci, že je to G04 s jednodušší technikou. Nadto je možné každý z typů, díky výrobě v malých sériích po 6 kusech, dále modifikovat dle specifických požadavků kupujícího.

Co se skrývá pod slupkou

Golem G03 modelového roku 2011 je poháněn čtyřválcem Kubota V2403 o objemu 2434 cm³ a výkonu 41,2 kW. Jeho výkon se přes axiální pístová čerpadla a orbitální hydromotory Sauer Danfoss přenáší na kola prostřednictvím převodových řetězů Tsubaki. Jsou předepnuty na životnost stroje a jejich napnutí se nemusí kontrolovat. Vnější ložiska uložení hnacích hřídelů kol jsou kvůli příznivějšímu přenosu sil vytažena do stran až dovnitř disku každého z kol.

Maximální pojezdová rychlost je 13,8 km/h. Dvourychlostní provedení zatím oficiálně v nabídce není, a to ani u ostatních verzí. V případě zájmu je však výrobce schopen osadit dvourychlostní hydromotory Poclain do G04 a GLX. G03 používá hydromotory Sauer Danfoss, jejichž výměna za Poclain vyžaduje jiné upevňovací příruby. Ale formou dodatečné přestavby je možné i toto. Ještě letos by měl být Golem schválen pro provoz na pozemních komunikacích, takže druhá rychlost bude o to aktuálnější.

Provozní hmotnost Golema G03 je 4023 kg, jmenovitá nosnost (polovina překlápěcího zatížení) činí 1200 kg. Světlá výška podvozku je rozumných 210 mm. Hodnota se vztahuje ke sníženým okrajům pod převody, mezi nimi je světlá výška trupu ještě větší.

Otevřený okruh pracovní hydrauliky zásobuje zubové čerpadlo Sauer Danfoss o průtoku 92 l/min, přičemž hydraulické válce jsou na rozdíl od prvních strojů řešeny subdodavatelsky. Ve fázi zkoušek se nachází systém odpružení výložníku při přejezdu nerovností, a to i včetně udržování úhlu vyklopení lopaty s ohledem na výkyvy výložníku. Nejčerstvější, již nabízenou inovací, je přepracování vedení hadic za kozlíkem.

Přídavný hydraulický okruh je součástí standardní výbavy, včetně elektrické přípojky a přepadu do nádrže. Rychlospojky přídavného hydraulického okruhu jsou nyní již začleněny do výložníku a opatřeny ochranným plechem po boku. Pokud má přídavné zařízení více hydraulických funkcí, přepíná se mezi nimi elektricky. Výrobce nabízí vlastní řadu přídavných zařízení, která jsou co do své velikosti, tak i způsobu ovládání přizpůsobena nakladačům Golem.

V zadní dutině podvozku je nalitý beton, který funguje nejen jako protizávaží, ale též jako antivibrační materiál, který tlumí otřesy od pohyblivých částí nakladače. Nehledě na to lze nakladač dále přitížit přídavnými závažími, která lze umístit jak po stranách na nádrže, tak i pod zadní čelo (to má však vedlejší účinek ve snížení světlé výšky).

Šaty dělají Golema

Samostatný odstavec si zaslouží barevné provedení stroje. Golem G03 si na svém povrchu hraje nejen s grafickým designem, díky kterému získal dynamičtější vzezření, ale i s povrchem barvy. Když je povrch nakladače čistý, vytváří strukturovaný povrch laku dojem, jako kdyby na stroji ulpívaly malé kapičky vody. Jenže jakmile stroj přijede na stavbu a sedne na něj prach, už to dle mého názoru tak zajímavě nevypadá, zvláště u žlutých povrchů. Trochu mi to zdálky připomíná stroje po tzv. „štětkové generálce“. Výrobce toto řešení zvolil proto, aby mohl vynechat proces tmelení, a přesto zajistil rovným plochám celistvost. Týká se to například povrchu zadních kozlíků, které slouží zároveň i jako nádrže s navařenými vnitřními žebry. Takto lakovaný stroj má být také odolnější vůči poškrábání a uchovat si tak déle vzhled nového stroje. Co je na tom pravdy, ukáže až pohled na stroje po několika letech provozu.

Design nakladače charakterizuje kabina s dozadu klesající střechou, která vytváří falešnou perspektivu mnohem většího stroje. Zadní žebrované oblouky nejsou jen pro parádu, při převrácení stroje vzad napomáhají překulení stroje na střechu, aby kabina neutrpěla náraz do hrany a zůstala nepoškozená. Kabina je k rámu uchycena prostorově na několika místech, včetně zadní hrany střechy.

Kabina je opravdu prostorná, místo je i po bocích sedadla, kam si můžete pohodlně uložit přilbu a spoustu dalších věcí. Už zde nenajdeme oranžovou koženku, které jsem se podivoval u prvního stroje, kabina je uvnitř černě lakovaná.  Strop a boky interiéru kabiny prý budou do budoucna pokryty plasty. U plastových výlisků se nemá zapomenout ani na držák na lahev či schránku na dokumenty.

Nakladač postrádá přístrojovou desku – veškeré informace jsou podávány prostřednictvím kontrolek umístěných nade dveřmi, nenajdete zde žádný displej ani analogový „budík“. V pásu společně s kontrolkami jsou seskupeny i spínače a přepínače. Už v červenci 2010 měla být implementována digitální přístrojová deska, ale zatím se od toho upustilo, údajně pro nezájem strojníků.

Je vidět, že se zapracovalo na vnějším vzhledu kabiny. Boční skla jsou rozdělena na dva díly - přední pevný a zadní výklopný. Škvírka, která vyklopením vznikne, však ani při nejlepší vůli neumožní v teplých dnech kabinu dostatečně provětrat. V parních letních vedrech nezbývá než vysadit dveře anebo si stroj objednat s klimatizací. Ta je však posazená na střeše a zvětšuje výšku stroje.

Naproti tomu práce v zimním období může být v kabině nakladače Golem G03 požitkem - za příplatek je možno si objednat dvojitá skla. Sedadlo můžete vybírat ze tří různých provedení - od základních vinylových po komfortnější látkové. Je však třeba mít na paměti, že čím lepší sedadlo, tím těžší a objemnější. Pocítíte to, až se budete potřebovat dostat k hydraulickým čerpadlům a rozvodům, které jsou ukryty právě pod sedadlem. To je nutné vyjmout ze stroje, protože kabina není sklápěcí.

Pokus o zkrocení

Golema G03 oživíte snadno – šém v podobě klíče vložíte do spínací skříňky, nažhavíte a nastartujete. K dispozici máte ruční i nožní plyn. Ruční plyn nevypadá jako páčka, má podobu táhla umístěného za pravou ovládací pákou. Pro přidání plynu za něj zatáhnete směrem vzhůru a pootočením rukojeti zaaretujete požadované otáčky.

Golem G03 si zachoval unikátní ovládání. Po stranách jsou k dispozici dvě mechanické páky, kterými se ovládá pojezd. Rukojeti mají joystickový vzhled a obsahují tlačítka a zapuštěná kolečka otočných potenciometrů na palec. Pohybem levého kolečka doleva se zvedá výložník, jeho posunem vpravo se výložník spouští dolů. Pravým kolečkem doprava se zavírá lopata, doleva se lopata vysýpá.

Na kolečka je potřeba si zvyknout. Obzvláště matoucí jsou v kombinaci s čelisťovou lopatou, kdy kolečko na pravé rukojeti svádí k použití na otevření čelistí. K tomu jsou však žlutá tlačítka přídavného okruhu, umístěná rovněž na “joysticích“. Výhodu tohoto řešení vidím v terénu, kdy můžete citlivě manévrovat díky dlouhým drahám mechanických pák a nějaké vybočení ruky z důvodu poskočení stroje se navenek vůbec neprojeví. Pohyby palců při práci s výložníkem a lopatou jsou poměrně příjemné, i když je potřeba počítat s elektricky neosobními reakcemi stroje. Značnou nevýhodu nacházím právě v té originalitě. Dnes je trendem ovládání všech strojů spíše sjednocovat tak, aby strojník mohl plynule přecházet z jednoho stroje do druhého, aniž by musel navyknout novému ovládání. Smykem řízené nakladače se tak svým ovládáním přibližují svým větším kloubovým kolegům a rypadlonakladačům, přičemž Golem G03 jde v tomto ohledu proti proudu.

Hydraulický systém pracovního zařízení neumožňuje plynule zvedat výložník a zároveň vysýpat lopatu. Nejdříve musíte dokončit zvedání, a teprve potom můžete začít vysýpat. A nejde jen o práci s lopatou – ke smykem řízenému nakladači můžete připojit nespočet přídavných zařízení. Touto vlastností dlí Golem G03 v hydraulickém pravěku a neoblomí mě ani „objev“ výrobce, že konání dvou pohybů současně je nesmyslné a zbytečné. Alespoň, že je Golem schopen při práci s výložníkem současně i jezdit. I když, možná výrobce časem přijde na to, že to je také zbytečné – nejdřív zvednu a potom popojedu, to dá rozum… nebo ne?

Zaklápět lopatu při zvedání výložníku lze, i když značně zpomaleně. Toto „jednocestné“ chování nakladače je způsobeno automatickým vyrovnáváním dna lopaty, kterým je stroj standardně osazen, a bohužel ho nelze vypnout.

Servisní přístup a závěr

Po smíšených pocitech z ovládání pracovního zařízení nastupují o mnoho pozitivnější dojmy ze servisního přístupu, kde diskuzi může vzbuzovat jen pevná kabina bez možnosti sklopení pro přístup k hydraulice. Za tímto účelem je nutno vyndat sedadlo a pracovat uvnitř kabiny. Vzhledem k tomu, jak je kabina uvnitř prostorná, nebudou opravy hydrauliky tak krkolomné, jak by se mohlo zdát.

Jinak je servisní přístup poměrně promyšlený. Plně výklopný chladič s kloubovými spoji hadic v závěsu zadního víka umožňuje dobrý a rychlý přístup k motorovému prostoru. Důraz byl kladen na snadnou výměnu jakékoliv hadice uvnitř stroje bez nutnosti demontáže něčeho jiného.

Jak již bylo řečeno výše, napnutí řetězu se nekontroluje (není zde ani napínací kladka), musí se jen kontrolovat ložiska - zpočátku dost často, než se usadí (během prvních dvou let celkem pětkrát).

Společně se strojem dostanete propracovaný a názorný celobarevný návod k obsluze v pevných deskách. Vypadá jako skutečná knížka, tak pěkný návod jsem snad ještě neviděl. Je to ukázka toho, jak výrobci na stroji záleží, jak pracoval na každém detailu a nic neponechal náhodě.

Slovo golem pochází z hebrejštiny, ve které označuje něco neúplného nebo nedokonalého. Proč ne, nikdo nejsme dokonalý. V mých očích je Golem G03 kvalitně vyrobeným hromotlukem, který se nachází v procesu dozrávání. K tomu patří i revolta a snaha nabídnout něco, co svět ještě neviděl. V honbě za originálním řešením mu však uniklo pár věcí, které svět už viděl a je s nimi spokojený.

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.