Recenze

Podvalník s nosností přes šedesát tun se jen tak nějakého nákladu nezalekne. Nosnost pětinápravového Goldhoferu STZ MPA 5 65/80 AF2 při předávání zákazníkovi testoval padesátitunový tank T 55 – Vladivostok a obojživelník PTS 10.

Na ovládání 16 tun vážícího, kolového rypadla Volvo EW 140D si člověk zvykne okamžitě. Stejně tak rychle se zabydlí v prakticky řešené kabině, kam se díky úložným místům vejde nejen svačina, ale i oběd a večeře.

Na novou generaci dozerů Liebherr čekali zákazníci od roku 2007. Prvním z šesté řady těchto strojů je pásový dozer PR 736 s provozní hmotností kolem 22 tun, který následovaly těžší modely PR 746 a PR 756. S menšími modely šestkové generace 714 a 724 se Liebherr chystá přijít na trh v příštích měsících.

Prostorná kabina se dvěma dveřmi, síla a dobře ovladatelná hydraulika. Takový je přibližně 24 tun vážící nakladač Komatsu WA470-7.

I když se dá 25 tun těžký nakladač ovládat konečky prstů, přecitlivělý přístup nevyžaduje. Sám nejlépe ví, jak silně sešlápnout plynový pedál a ušetřit palivo. Ne, že by nakladač Volvo L150H strojníka vyloženě nepotřeboval, ale co může, vyřeší za něj. A k tomu mu namasíruje záda decibely z přídavného basového reproduktoru pod sedadlem.

Přestože na stavbě se téměř pětitunový kolový nakladač Kubota R085 rozhodně neztratí, dělá z něj pracovní režim Attachment, cílený na pracovní hydrauliku, ideální stroj do města na údržbové práce.

Na stavbě, v těžařském lomu i při úpravě zahrady. Všude tam se najde práce pro hydraulické kladivo. Toto přídavné zařízení umí hloubit, upravovat terén i demolovat nepotřebný materiál. Jedním z významných výrobců těchto kladiv je korejská firma Soosan.

V těžkých terénech a především dolech jsou kola těžebních strojů vystavena riziku propíchnutí, protrhnutí a dalších poškození pneumatik. To znamená prostoje a náklady na pořizování a přezouvání nových gum. Řešením můžou být ochranné kovové řetězy. My jsme se podívali na řetězy značky Pewag, která má ve svém oboru pětisetletou tradici.

Je to tři roky, kdy Caterpillar představil traktorbagr 432F. Od loňské zimy je možné v Praze a jejím okolí potkat stejný a přesto nový model. Stroj, tentokrát nově s filtrem pevných částic, si pořídila firma MV přeprava Martina Vaněčka díky evropské dotaci na zpracování bioodpadu. S drapákem na dřevo Penz Crane, lopatou s přidržovačem Kame a pařezovou frézou Laski F700 se totiž z téměř devítitunového stavebního stroje stal pomocník na svoz a likvidaci bioodpadů.

Stroj vážící 11 tun koupily na přelomu roku Brněnské vodárny a kanalizace. Rypadlo pohání čtyřválcový motor Deutz o výkonu 85 kW splňující emisní normy EU Stage III B / Tier4 s filtrem pevných částic. Vodárenské společnosti slouží jako univerzální pomocník, který se rychle dokáže přepravit po městě k místu havárie kanalizace, aby přidal lžíci nebo kladivo k dílu.