Recenze

„Oproti minulým generáciám je to obrovský posun dopredu. Ale prišli s tým neskoro. Ostatné značky to majú už desať rokov,“ sděluje mi Kubo SK, majitel nejsledovanějšího slovenského kanálu o bagrech na YouTube. Oba jsme si 220X vyzkoušeli na JCB X-DAYS – Kubo na Slovensku, já v Čechách. Co všechno řada X přinesla do světa pásových rypadel královské hmotnostní kategorie?

Rozhrnovací lišta, srovnávací rám, rovnací trámec… to jsou různé názvy pro zařízení, kterému Švédové neřeknou jinak než avjämningsbalk. Jedná se o ocelový svařenec, který se umisťuje pod naklápěcí rotátor, ale s jistým omezením s ním lze pracovat i ve spojení s naklápěcí hlavou Powertilt.

Když už jsme byli na předváděcí akci Doosanu v Bělicích, nemohli jsme nevyužít možnosti udělat za den několik recenzí. Proto k nedávné recenzi malého rypadla Doosan DX35z přidáváme přesně o jeden číselný řád vyšší stroj. Tím je dospělé rypadlo Doosan DX350LC-7 vážící 35 tun.

Dnes se podíváme na 3,5 tunové minirypadlo vyrobené jihokorejskou firmou Doosan Infracore. Na testování stroje nás továrna pozvala do kamenolomu Bělice u Prahy.

Jistě nejsem sám, kdo trpí slabostí pro výrobce, kteří se vymykají zavedeným pořádkům. Pro výrobce, kteří tvoří nové kategorie strojů. Jedním z nich je Kobelco a jeho Blade Runner – kříženec rypadla a buldozeru. Aktuální model jsme vzali na přetřes s jeho strojníkem Břetislavem Fišerem z brněnské společnosti Záhorský & syn.

Case CX350D NLC je pětatřicetitunové přeznačkované Sumitomo SH 350 LHD-6 vyrobené kompletně v Japonsku. Jak jsou na tom v zemi vycházejícího slunce v této hmotnostní kategorii?

Mecalac se zaměřil na stále se rozrůstající města, která si chce nemilosrdně podrobit svými všestrannými kompaktními stroji. Pokračuje proto v horečnatém zbrojení a na základě revolučních pásáků MCR stvořil malá univerzální rypadla na kolech. Jedním z prvních majitelů osmitunového Mecalacu 9MWR je společnost EUROVIA CS. Jaké jsou poznatky po několika měsících provozu?

Jedním z typických představitelů kráčivých bagrů, jejichž prodej u nás zažívá nebývalý rozmach, je lichtenštejnský Kaiser S10. Nedaleko Valtic jsem navštívil dvě „es desítky“ šoférované ostřílenými strojníky z firmy Tomi – Remont, kteří zde stavěli propustek pod železničním přejezdem.

Dvacetitunový Caterpillar 320 reprezentuje novou generaci pásových rypadel, která se obalila do moderních technologií. Co vše je nové, a zda se vyplatí uvažovat také o nově představené levnější variantě GC, se dozvíte v dnešní recenzi.

Abych pravdu řekl, přestože mám na čínské stavební stroje svůj názor, na Sany jsem byl zvědavý. Za prvé kvůli tomu, že Sany patří mezi ty vyvolené čínské podniky, které investují do evropských výrobních firem, a za druhé jsem si už před léty jedno rypadlo Sany krátce vyzkoušel na veletrhu Expo Mokrá a nebylo tak strašné, jak jsem čekal.