Recenze

Jako dělaný do stísněných prostor, kam už minirypadlo nestačí, je pásový 7,5 tunový midibagr Kobelco SK75SR-3. I přes nízkou spotřebu dokáže uspokojit strojníka svižnými pohyby, díky radličce si navíc poradí s menšími nerovnostmi.

Ze všech vlastností nejvíce se k téměř čtyř a půl tunovému pásovému smykem řízenému nakladači Gehl RT 210 hodí slovo „promyšlený.“ Ať už jde o automatické napínání pásů, snadný přístup k údržbovým místům nebo možnost uložení pěti pracovních nastavení.

Malé, ale nebojácné. Japonské pásové minirypadlo Kubota U27–4 chrání v noci před zloději bezpečnostní systém. Přes den se loňská novinka od Kuboty o váze 2590 kg nebojí pustit do práce s vervou sobě vlastní.

Míchací lopatu Kovaco ML 300 na smykem řízené nakladače si možná pamatujete z našeho čtenářského fóra, kde ji rozebral Josef Fučík, bagrista a šéf občanského sdružení Život bez bariér. A to obrazně i fyzicky. Dnes je všechno jinak. ML 300 vypadá jinak, chová se jinak a dokonce i stojí jinak.

I když na to na první pohled nevypadá, dokáže pětadvacetitunové pásové rypadlo Kobelco SK260NLC-9 překvapit svižností pracovní hydrauliky.

Výkopy kolem překážek, mezi potrubím, dočišťování příkopů, usazování obrubníků, žlabů, práce ve stísněných podmínkách. Odpovědí na práce, do kterých se strojníkům ne vždy chce, je naklápěcí rotátor.

Jako stvořené do přírody a na lesní cesty. Díky krátké zádi ale pásové rypadlo Caterpillar 311F LRR snadno ovládne i městskou zástavbu. Kabina však useknutá není, obývací prostor má velkolepý.

Živý, obratný, čilý. Takový je překlad anglického slova Dapper, které si výrobci vybrali pro pojmenování českého multifunkčního kolového nakladače.

Zrychlit a zefektivnit třídění a sběr šrotu z demolic. Takový cíl si klade hydraulický magnet HM 2000 F od společnosti Atlas Copco.

Co s velkými kusy suti, stavebními odpady, nebo přírodními kameny v lomech? Jednou z odpovědí je drticí lopata Hartl Crusher HBC 750 s jedinečným systémem pohybu drticích čelistí.