Magnet Atlas Copco HM 2000 urychluje proces magnetizace

Zrychlit a zefektivnit třídění a sběr šrotu z demolic. Takový cíl si klade hydraulický magnet HM 2000 F od společnosti Atlas Copco.

Toto demoliční příslušenství k rypadlům firma představila v Ropicích u Třince. Strojníci k magnetu přistavili pásové rypadlo Liebherr R 934 a pak už jen stačilo zatlouknout čepy a připojili tři hadice. Vy si ale pro využití magnetu můžete vybrat jakýkoliv bagr o hmotnosti 15 až 45 tun. V Ropicích si magnet poradil s nářadím, betonářskou výztuží i kovovými konstrukcemi. Podle výrobce je kromě demolic využitelný například také na vrakovištích a při recyklaci cenných materiálů jako železo a ocel.

Provozní hmotnost magnetu je 1650 kilogramů. Trhací sílu má 15 tun a udrží 6 tun. Výkon magnetu reguluje hydraulika pomocí rozdělovače toku, který ovládá průtok a tlak oleje.

Hydromagnet je napojený jednak na hydraulický systém pro připojení kladiva, jednak na hydrauliku pro drapák. Skrze ni se magnet aktivuje.

Uvnitř pláště zařízení je hydromotor napojený na generátor. Právě generátor zabírá uvnitř nejvíce prostoru. Po zapnutí tlakového vedení pro drapák přivede jedna ze silnějších hadic olej do hydromotoru, který spustí a aktivuje generátor. K němu je připojena elektronická řídicí jednotka. Ta magnet chrání proti riziku škody způsobené zkratem, přehřátím nebo příliš vysokými nebo nízkými otáčkami generátoru. Když generátor začne dodávat výstupní napětí, zmagnetizuje desku. Aby magnetizace probíhala rychleji, používá hydromagnet funkci rychlého impulzního buzení přes jednu ze slabších hadic.

Zatímco běžná demagnetizace trvá stejnou dobu jako magnetizace bez impulzního buzení, magnet HM 2000 tento proces urychluje. Pomocí reverzního napětí a následné pulzace používá funkci automatické demagnetizace.

Oproti běžným magnetům tak HM 2000 přitahuje i pouští kov o 25 % rychleji a kratší cykly digitálně řízené magnetizace a demagnetizace tak šetří palivo. V demagnetizovaném módu z magnetu rychle odpadá všechen materiál, včetně malých částeček, a jeho plocha zůstane čistá.

Výhodou magnetu je jednoduchá montáž. Snadno lze připevnit na všechny hydraulické nosiče bez přidávání dalších generátorů a kabeláže. Stačí ho připojit na drapákový nebo nůžkový okruh nosiče.

Magnet je odolný vůči rzi a téměř bezúdržbový. Digitální ovládání generátoru chrání voděodolná skříň. Potřeba je jen pravidelná kontrola šroubů a kabelové přípojky. Magnetickou cívku proti nárazu i vlhkosti chrání hermeticky utěsněné ocelové pouzdro. Ve skříni přímo nad magnetovým talířem jsou všechny důležité součásti hydromagnetu. Samotný talíř magnetu před opotřebením a poškozením chrání ocelový kroužek Hardox.

Zákazníci si můžou vybrat mezi verzí F s pevnou deskou pro stavební stroje a demoliční bagry a verzí M s pohyblivou deskou pro kovošrotová rypadla a drapáková ramena.

Komentáře

Hydromagnet Atlas Copco – Dobrý den, pane Hájku, díky za super článek. Ještě jsem něco takového ve své praxi neviděl v jedné sestavě- vždy to byl oddělený hydromotor s generátorem na stroji a pak magnet na konci násady . Toto inovativní řešení vše v 1 je pak opravdu hračkou namontovat na jakýkoliv stroj s okruhem kladiva a drapáku. Je vidět, že výrobci hydraulických strojů neustrnuli ve vývoji, jak se jim někdy vyčítá. To je dobrá zpráva. Pěkný den a ještě jednou díky. Takových článků není nikdy dost.

Hydromagnet Atlas Copco – Dobrý den, pane Kejsáku happy Sice nejsem pan Hájek, ale stejně děkuju za nás všechny. A články rozhodně přibývat budou, to se nebojte blunk

Hydromagnet Atlas Copco – Zdravim, jsem jeden ze strojniku, kteri tam hydromagnet predvadeli. Vecicka je to paradni, urcite by se dala pouzit zejmena na demolicich, pro nasi firmu urcite vyuzitelne naradi. Jen bych chtel trosku vytknout tu silu, ktera by mela byt (udrzi 6tun) mozna udrzi, ale po zmagnetizovani kompletne cele plochy. To znamena ze prilozeni magnetu na jakykoliv kov, ktery vazi dejme tomu 4t. a neni magnetizovan na cele plose magnetu NEZVEDNE pouze s nim muzu skrabat po zemi a to jeste stezi... Tot asi vse blunk

síla magnetu – Los Krulikkos> Díky za postřeh, to je rozhodně zajímavá informace

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.