Recenze

Mám pro vás další recenzi příslušenství od českého výrobce EBF. Tentokrát jsem se zaměřil na zařízení určené především pro práci v lese - drapák na klest. Drapák je od února letošního roku, kdy byl dodán firmě pana Josefa Blažka z Lanžhota, používán každý všední den, a to i na činnosti, u kterých by bylo lepší nasadit klasický drapák na kulatinu.

Víte, co je největší chloubou výrobního závodu firmy Bobcat v Dobříši? Možná se budete divit, ale je to malinkaté mikrorypadlo s typovým označením E10, které stvořili čeští konstruktéři v čele s Jaroslavem Fišerem. Je na něm použito několik unikátních řešení, která jsem si před týdnem mohl vyzkoušet na vlastní kůži.

Žhavou novinku prezentovanou na letošním Intermatu, kloubový nakladač s označením VF 18.63, jsem měl možnost zdokumentovat a odzkoušet ve Frenštátě pod Radhoštěm v recyklačním středisku, které nabídlo hned několik specifických činností pro řádné otestování.

U modernizovaného nakladače L 566 si Liebherr posvítil na některá slabší místa předchozí generace a zároveň ho podrobil emisním normám Stage IIIB/ Tier 4i. V nakladači je proto nyní uložen Common Rail s recirkulací a chlazením výfukových plynů (CEGR) a filtrem pevných částic (DPF).

Před čtyřmi lety otočily truboukladače Volvo dosavadní design o 360°, a to doslova. Po revoluci nastává evoluce, kdy Volvo nepřestává vyvíjet, vylepšovat a doplňovat. Výsledkem je zbrusu nový typ PL3005D o hmotnosti 35 t s překlopným zatížením 51 t. Na následujících řádcích se dozvíte, zda se mají zavedení výrobci, jako Caterpillar, Liebherr či Dressta, začít strachovat o své pozice.

Dnes si rozebereme další výrobek firmy Wacker Neuson - v mých spárech uvíznul malý kloubový nakladač WL 36. Má provozní hmotnost 3 630 kg a objem základní lopaty 0,6 m³. Jiný podobný nakladač budete hledat těžko. Globální výrobci začínají na 0,7 nebo 0,8 m³, specialisté na mininakladače zase ke kategorii 0,6 m³ vůbec nedojdou.

Caterpillar pro letošní rok inovoval své tři malé nakladače, které jsou teď k dispozici pod označením 906H2, 907H2 a 908H2. Jedná se o stroje s objemem lopaty 0,9 až 1,1 m³ a já měl možnost vyzkoušet si ten nejmenší z nich v předprodukční verzi.

Dnes se ve své recenzi budu zabývat originálním přídavným zařízením. Jedná se o roštovou lopatu s roštovým přidržovačem, díky kterému není nutno lopatou třást a namáhat stroj, protože ji stačí jen naklopit. Na zakázku ji vyrobila česká firma EBF.

Švédská značka Volvo poslala do světa další (r)evoluční exemplář. Než ale opustil brány německého závodu ve městě Konz, ležící poblíž Lucemburského velkovévodství, museli si inženýři pořádně lámat hlavu s řadou otázek. Jak oslnit? Jak získat nové zákazníky a milovníky značky Volvo? Jak bojovat se stále přísnějšími emisními normami? Odpověď na tyto otázky nabízí nové kolové rýpadlo Volvo EW 160D s řadou zlepšení a novinek.

Poté, co začal Wacker Neuson dodávat některá svá minirypadla Caterpillaru, začali se o tyto stroje rakouské provenience zajímat i zákazníci, kterým se dříve do hledáčku nedostaly. A s úžasem objevují jejich specialitu – naklápění nástavby VDS. Společně s minibagrákem Radkem Mikušem jsme otestovali, co nám může Wacker Neuson nabídnout v kategorii 4 t s nulovým přesahem zádě.