S kolovým nakladačem VF 18.63 vystoupal Venieri do kategorie 18 t

Žhavou novinku prezentovanou na letošním Intermatu, kloubový nakladač s označením VF 18.63, jsem měl možnost zdokumentovat a odzkoušet ve Frenštátě pod Radhoštěm v recyklačním středisku, které nabídlo hned několik specifických činností pro řádné otestování.

 

Plné nasazení

Nakladač si okusil tvrdý „zápřah“ již od ranních hodin kdy postupně zdolával několik různých frakcí drceného asfaltového recyklátu a následně přišla řada i na recykláty betonové. Nakladač byl osazen lžící o objemu 3,5 m3, ale lze jej také dovybavit multifunkční lopatou neboli „žralokem“ o objemu 3,0 m3 a také velkoobjemovou lžící 5,0m3. Provozní hmotnost činila 18 000 kg, přičemž maximální se pohybuje okolo 19 500 kg.

 

Motorizace

O pohon celého stroje se stará vodou chlazený šestiválec Perkins o objemu 6,6 l. Jeho výkon je 165 kW a stále plní starou emisní normu Tier 3 / Stage III A, díky čemuž neobsahuje filtr pevných částic ani močovinu. Proto u něj není nouze ve vysokých otáčkách zahlédnout černý kouř vycházející z výfuku. Kapota motoru je jednolitá a sklápí se pomocí servomotoru směrem dozadu, ovládání sklápění je umístěno v kabině za dveřmi. Po sklopení kapoty motoru jsem postrádal jakýkoliv pomocný prvek pro výstup do motorového prostoru, ať již schůdek či madlo. Je tedy nutné se buď vtěsnat mezi kolo a nárazník, což není pro každého, anebo vždy vylézt do kabiny a teprve pak se dostat k motoru.

Pohon je hydrostatický s automatickou regulací výkonu a spadá do něj uzavřený okruh s pístovým hydrogenerátorem a dvěma hydromotory. Nakladač má 3 rychlosti vpřed i vzad, z čehož třetí rychlostní stupeň dokáže vyvinout přejezdovou rychlost až 40 km/h. Řazení těchto rychlostí je umístěno klasicky na levé páce pod volantem pomocí otáčení této páky.

 

Kabina a ovládání

Ihned po vstupu do kabiny si nemůžete nevšimnout pro stroje Venieri typické, dočervena zbarvené koženky, kterou je obložen celý interiér kabiny. Po usednutí za volant a sklopení dvou loketních opěrek mě zaujalo ovládání sloupku volantu, které je umístěno na levé straně sloupku, a pokud chcete sloupek oddálit nebo přiblížit, je nutné páku vyšroubovat nebo zašroubovat, což není příliš praktické. Přístrojový displej s budíky je velice přehledný a jeho design a uspořádání je velmi sympatické. Všechny další ovladače jsou kolébkového typu, což dnes již není tolik rozšířené.

Směr pojezdu lze volit klasicky levou pákou pod volantem či kolébkovým přepínačem umístěným přímo na joysticku. Při zařazení rychlosti a sešlápnutí pedálu akcelerátoru nastává poněkud dlouhá prodleva, než stroj na daný příkaz zareaguje, což by při plném vytížení stroje mohl být drobný problém. Hydraulika nakládacího zařízení je typu load sensing a je zásobována hydraulickým olejem ze stavitelného axiálního čerpadla. Ovládání výložníku a lopaty je velmi citlivé a přesné, ale pokud by to bylo někomu na obtíž, je možné tuto citlivost seřídit. Výložník je klasická Z kinematika, u které vedení lopaty není paralelní, ale vylamovací síla lopaty je vysoká.

 

Rekapitulace

Aslfaltový recyklát připravil pro nakladač opravdu tvrdé testovací podmínky, avšak můžu říct, že s těžením, nakládkou a haldováním tohoto materiálu neměl nikterak velké problémy. Sice si u toho pěkně zakouřil, ale materiál zdolal. Hydraulika reaguje velmi přesně na pokyny obsluhy, pojezd reaguje poněkud opožděně, takže je nutné motor při rozjezdu více vytáčet. Ačkoliv nejsou stroje firmy Venieri v ČR natolik rozšířeny, myslím si, že nakladač svoji pozici na trhu najde hlavně v oblasti lesnictví nebo zemědělství.

Komentáře

Koženka – Ahoj Danny. Díky za perfektní článek! Jenom jsem se chtěl zeptat – jsi si jistý, že uvnitř byla koženka? Nebyl to spíše plast nebo laminát?

koženka? – čao Danny vzpomínám si,že i na srazu v rypadlonakladači Venieri na to přišla řeč...mám dojem,že jsme se shodli,že to je koženka,protože plastová imitace by asi nebyla takto povrchově měkčená...rozhodně je ten materiál celkem příjemný na omak a zdá se,že by mohl být i dobře omyvatelný,ale až se do tojho zažere prach nevim,nevim...jinak dobrej článek blunk

interier VF 1863 – Dobrý den, interiér nakladače Venieri VF 1863 je plastový, to co na Vás působí jako koženka je omyvatelný plast. A jako bonus přikládám video z uvedené akce

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.