Roštová lopata EBF Heavy Duty s přidržovačem: Netřepat, naklopit

Dnes se ve své recenzi budu zabývat originálním přídavným zařízením. Jedná se o roštovou lopatu s roštovým přidržovačem, díky kterému není nutno lopatou třást a namáhat stroj, protože ji stačí jen naklopit. Na zakázku ji vyrobila česká firma EBF.

 

Objem: 2,5 m³

Šířka: 2500 mm

Hmotnost: 2200 kg (včetně vkládaného roštu)

Zubový systém: Caterpillar

Nosič: Caterpillar 928G Z

Tříděný materiál: žula

 

Lopatu si objednala společnost Sates Čechy, jež už z dřívější doby vlastní roštovou lžíci obyčejné konstrukce. Ta pracuje v menším provozu, kde se ročně vytřídí zhruba 500 tun kameniva. S novou lopatou s přidržovačem od EBF plánuje Sates Čechy třídit 4 - 5 tisíc tun za rok, přičemž v tuto chvíli má novinka za sebou již 3 000 tun. Pokusím se tedy, pokud možno objektivně, zhodnotit, jak se výrobek firmě EBF zadařil. 

Na úvod si všímám nosiče, kterým je kolový nakladač Caterpillar 928G Z vybavený hydraulickým rychloupínačem Winkelbauer, stejně jako tři ostatní nakladače firmy. Lopata EBF proto dostala právě tento druh upínání. 

Olej pro zavírání lopaty se u našeho konkrétního nakladače Caterpillar 928G Z bere z hydraulického okruhu pro rychloupínač. Strojník po upnutí lopaty do rychloupínače a připojení hydraulických hadic otočí dvěma kohouty přímo na rychloupínači, čímž přesměruje olej do válců otevírání přidržovače. Jiné nakladače ve firmě disponují vlastními okruhy jak pro rychloupínač, tak pro další přídavná zařízení, takže kohouty nejsou potřeba.

Ale nyní se už podívejme na lopatu samotnou. Vtip celého zařízení spočívá v tom, že přidržovač neslouží jen a pouze pro přidržování kameniva, nýbrž také zvětšuje plochu roštů, a co je hlavní, chrání nakladač před otřesy, protože lopatu stačí jen vyklopit, není třeba s ní třást. Vzhledem k tomu, kolik tun se v lomech firmy Sates Čechy každoročně přetřídí, uleví lopata EBF hydraulickým i mechanickým prvkům nakladačů opravdu znatelně. 

Uprostřed lopaty se nachází zvýšené žebro, které zajišťuje její pevnost. Ukázalo se to jako lepší řešení, než je vzpěra navařená vprostřed jejich staré roštové lopaty bez přidržovače, protože nedochází k zaklínění kusů žuly pod touto vzpěrou.

V EBF lopatu vybavili také dodatečně vkládanými částmi roštu pro jemnější třídění. Zde však nemohli konkurovat zkušenostem strojníků firmy Sates Čechy, kteří si řešení vkládaných roštů zcela přepracovali k obrazu svému. Přídavné rošty přidržovače ponechali jako jednotlivé segmenty, postupně vkládané do každého z otvorů v pevných roštech, ovšem ve spodní části lopaty segmenty propojili do dvou samostatných roštů, takže je umisťují jako dva jednolité celky vedle sebe a nemusejí vkládat segmenty po jednom. Druhou zásadní úpravou bylo odřezání přídavného roštu v místě zad lžíce, kde hrozí propadávání materiálu a následné poškození stroje. Odřezky se poté navařily napevno mezi základní segmenty roštu, kde tvoří trvalou ochranu. Navíc se tímto zásahem zmenšily a odlehčily přídavné rošty, což výrazně ulehčilo manipulaci s nimi. 

S lopatou se strojníci museli naučit pracovat. Než zjistili, že není vhodné přidržovač zcela zavírat, stálo je to několik ohnutých koncových částí roštových segmentů přidržovače, tzv. prstů. Úplným dovřením totiž dochází ke snaze přidržovače drtit kameny nacházející se v okolí zubů. Přidržovač nad tvrdostí žuly nemůže zvítězit, proto se koncové prsty jeho segmentů rozestupovaly. Nakonec však strojníci přišli na to, že je nejlepší nechat přidržovač mírně pootevřený, a vzniklou mezeru zapojit do procesu třídění. 

Samotná firma EBF se přímo v lomu vypořádala s konstrukční chybou, kterou se ukázala poloha kostky hydraulického ventilu v zadní části lopaty. Ventil se i s vedením musel přesunout výše, poněvadž docházelo ke kolizi při úplném zaklopení lopaty. Protože však nikam výše už nebylo možné jít, navařila firma EBF po celé šířce lopaty nad sebe dva uzavřené profily, čímž vytvořila nové místo jak pro ventil, tak i správné vedení hadic. Nebyl-li bych na to upozorněn, neodhalil bych, že se jedná o dodatečnou úpravu, která nebyla součástí lopaty od prvopočátku.

Dle názoru a zkušeností strojníků není dílenskému provedení lopaty co vytknout, mě osobně zaujaly nečekaně masivní, zakrytované hydraulické válce přidržovače. Při pohledu na ně nemohou výše zmíněné ohnuté prsty přidržovače nikoho překvapit.

A co údržba? Na lopatě najdeme celkem šest mazacích míst, na každé straně tři. Konkrétně se jedná o horní a spodní uložení hydraulického válce a čep přidržovače. Mazací tuk by do nich měl být vtlačován každý pracovní den. 

Dalo by se říci, že výrobce lopaty EBF pouze zrealizoval přesnou představu pana Laciny, šéfa firmy Sates Čechy. Byl to právě tento milý pán, kdo dostal skvělý nápad na řešení nepříjemných rázů od roštové lopaty. Nicméně bez schopného výrobce s vlastní konstrukční kanceláří by nebylo možné jeho myšlenku přetavit do funkční a spolehlivé podoby. Firma EBF se tohoto úkolu zhostila se ctí - strojníci i majitelé firmy Sates Čechy jsou s lopatou opravdu spokojeni.

Společnost EBF byla založena před dvěma lety ve Slavkově u Brna. Čerpá z předchozích zkušeností majitelů a konstruktérů s výrobou a prodejem přídavných zařízení pro kolové nakladače a teleskopické manipulátory. Dnes ve výrobním programu EBF naleznete širokou škálu přídavných zařízení pro stavební, lesnickou i zemědělskou techniku.

Krátké video, které ukazuje, jak se s lopatou pracuje, najdete zde.
 

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.