Rypadlonakladač JCB Midi CX splní s přehledem i funkci malého traktoru

Svou hmotností 4 t vyplňuje nová řada rypadloanakladačů JCB, nazvaná Midi CX, prostor mezi JCB 1CX a 2CX. Jako u jediného rypadlonakladače značky JCB lze z tohoto stroje odejmout podkop. A to opravdu velmi snadno a rychle, stačí na to 2 minuty a strojník to zvládne úplně sám.

Podkop se vyjímá včetně joysticků a pák umístěných v zasklené kabině. Každý, kdo někdy zkoušel jezdit s rypadlonakladačem v terénu bez přední lopaty, si dokáže představit, jakým oříškem muselo být pro konstruktéry „vybalancování“ těžiště a rozložení hmotnosti u JCB Midi CX, aby byl použitelný jak s podkopem, tak i bez podkopu. Podkop, nabízený v jediné variantě s pevnou násadou, má hloubkový dosah 3048 mm.

Po odejmutí podkopu je k dispozici tříbodový závěs kategorie I a vývodový hřídel s rychlostí 540 ot/min (obojí je příplatková výbava). Tato skutečnost značně rozšiřuje škálu možného příslušenství o přídavná zařízení konstruovaná pouze pro traktory, například mulčovače, travní sekačky, návěsné grejdry, postřikovače apod. Velkým přínosem může být také schopnost tažení rozmanitých přívěsů.

Samozřejmě stále zůstává možnost použití různých přídavných zařízení na podkopovém nebo nakládacím zařízení. Potěší, že v tomto ohledu je JCB Midi CX plně kompatibilní s rypadlonakladači řady 2CX, minirypadly 803 a smykem řízenými nakladači.

Čtyřválcový atmosférický motor Perkins 404C22 s nepřímým vstřikováním nafty o objemu 2,2 l má výkon 38 kW. Pojezd je hydrostatický, disponuje dvěma rychlostními stupni a stroji dovoluje maximální rychlost 26 km/h. Funkce mikropojezdu umožňuje pojezd nízkou rychlostí nezávisle na otáčkách vývodového hřídele. Poháněna jsou všechna čtyři kola, řízena jsou pouze ta přední. Přímo na motoru je umístěno čerpadlo pojezdu a na něm v řadě je posazeno zubové čerpadlo, které zásobuje olejem hydraulické okruhy nakladače, podkopu a řízení. Jednodílná kapota usnadňuje provádění pravidelných kontrol a údržby.

Kabina se svým moderním stylem přibližuje velkým rypadlonakladačům 3CX a 4CX, ale je vybavena dveřmi pouze na levé straně. Nakládací zařízení se ovládá jednou pákou, vedle které je umístěna další páka pro ovládání přídavného okruhu (např. pro lopatu 4v1). Nakládání ulehčuje systém anti spill, který pomáhá udržet náklad v lopatě během zvedání.

Rypadlonakladač JCB Midi CX byl navržen převážně s ohledem na americký trh, ale evropská verze s kabinou, joysticky na podkopu a stranově přesuvným podkopem má jistě velké šance uspět díky své univerzálnosti i u mnoha místních firem. Díky svým kompaktním rozměrům a nízké hmotnosti může být snadno převážen lehkými nákladními vozy.

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.