Jak je to s pásovým podvozkem Gehl VTS pro smykem řízené nakladače?

Evropští dealeři Gehlu přišli letos s novinkou v podobě pásových podvozků VTS, které jsou určeny jako náhrada kol smykem řízených nakladačů všech značek. V USA je Gehl však nenabízí. Proč?

Gehl v Americe prodává ve svých barvách kompaktní pásové nakladače Takeuchi a nemá proto zájem ještě nabízet konkurující systém od dalšího výrobce. Podvozky VTS nabízené v Evropě totiž mají s Gehlem pramálo společného. Vyrábí je americká firma Loegering Mfg., která je dceřinou společností firmy ASV, jež vyrábí vlastní kompaktní pásové nakladače, stejně jako pásové podvozky pro kompaktní nakladače Caterpillar. To bylo pár souvislostí na úvod a nyní je čas se podívat, jak Loegering VTS vypadá a funguje.

Co dělat, když chceme zvýšit prostupnost smykem řízeného nakladače blátivým nebo nezpevněným terénem? Téměř pro všechny smykem řízené nakladače existují jednoduché ocelové, polyuretanové nebo i gumové pásy, které se obalí kolem pneumatik. To je řešení, které může pomoci, ale nepřítomnost spodních rolen nemůže nikdy zabezpečit skutečně dobrou trakci. Od toho jsou zde kompaktní pásové nakladače, které vypadají jako kolové smykem řízené nakladače, avšak místo kol mají kompletní pásové podvozky.

A nakonec je zde „něco mezi“. Jsou to samostatné pásové podvozky, které lze po demontáži kol namontovat na různé smykem řízené nakladače. Jedním z výrobců takových podvozků je i americká firma Loegering, jejíž VTS (Versatile Track System = univerzální pásový systém) právě teď dobývá Evropu.

Nyní se může vynořit logická otázka. Má systém VTS svými vlastnostmi blíže k jednoduchým pásům na kolech nebo k opravdovým pásovým nakladačům? Dle konstrukce i praktických zkušeností se jako správná odpověď ukazuje druhá možnost. Dokonce je VTS v některých ohledech dokonce lepší a hned si povíme v jakých a proč.

Pásové podvozky VTS se objednávají přímo pro daný typ stroje a byly odzkoušeny v podstatě na všech smykem řízených nakladačích v současné době nabízených na americkém trhu. Délku podélných nosičů pásů lze upravit tak, aby se dosáhlo přesné rozteče mezi náboji, na které se podvozek montuje místo kol. Váš smykem řízený nakladač proměníte díky systému VTS na pásový ani ne za hodinu.

Po přeměně na vás čeká pořádná porce stability. Hmotnost pásového podvozku se liší podle velikosti nakladače, ale když vezmeme průměrných 1200 kg a odečteme hmotnost kol, dostáváme se k navýšení hmotnosti nakladače zhruba o 850 kg. Vzdálenost mezi předními a zadními nosnými pojezdovými kladkami je větší o více než půl metru v porovnání s rozvorem původních kol, což velkou měrou přispívá ke stabilitě a průjezdnosti (menší měrný tlak). Dochází také ke snížení těžiště. Pozor však na přetěžování stroje v důsledku výrazného zvýšení překlápěcího zatížení!

Přenos kroutícího momentu na pásy zajišťují vzadu umístěná turasová kola, jejichž zuby zapadají do kapes v pásech. Přední náboje se točí naprázdno, veškeré zatížení je tedy přesunuto pouze na zadní část převodů v nakladači. Americká praxe ukazuje, že by to nemělo vadit. Turasové kolo má o něco menší průměr, než původní kolo s pneumatikou, což má za následek mírné snížení pojezdové rychlosti za současného zvětšení kroutícího momentu.

Loegering VTS má propracovaný systém odpružení. Pružící jednotka je umístěna v přední části každé strany podvozku a zabezpečuje tak zcela nezávislé chování pravé a levé poloviny podvozku. Venkovní pozorovatel může sledovat, jak se i při pojezdu na nenáročném terénu výrazně naklápí pohyblivý člen systému, který je kyvně připevněn přímo k přednímu náboji.

V terénu se běžný smykem řízený nakladač osazený systémem VTS chová stejně jako pravý pásový nakladač. Design podvozku VTS nabízí dostatek prostoru okolo všech pohyblivých částí pro jeho snadné čištění, což se o některých pásových nakladačích bohužel říci nedá. Při prodeji nakladače můžete podvozek VTS nahradit původními koly, protože zájemců o klasické smykem řízené nakladače je stále mnohonásobně více, než o nakladače pásové. Stávající podvozek VTS lze poté znovu použít na nový smykem řízený nakladač.

Ale abych pouze nechválil, jsou zde samozřejmě i jistá negativa. K podvozku VTS budete potřebovat širší lopatu, poněvadž po osazení pásovým podvozkem nakladač naroste do šířky. Pásy jsou zatím dostupné pouze originální, vyráběné firmou Loegering. U některých smykem řízených nakladačů je třeba před montáží provést drobné úpravy, přičemž podvozek VTS nebyl prozatím odzkoušen na u nás nejrozšířenějších slovenských smykem řízených nakladačích UNC a Locust.

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.