Recenze

Představujete si pod pojmem ruská technika zastaralé, neohrabané, rámusící obludy polykající naftu v hektolitrech?

Nejdříve krátká úvaha na téma, proč není nástupcem dosavadní trojkové řady řada čtyřková. V Japonsku je číslo čtyři považováno za nešťastné, neboť se vyslovuje stejně jako slovo označující smrt.

New Holland se dostal k výrobě rypadlonakladačů v roce 1986, když spadl pod nadvládu Ford Motor Company, a chytře využil téměř čtyřicetiletých zkušeností Fordu s těmito stroji.

Obviňovat Japonce ze snahy o miniaturizaci za každou cenu není správné. Důkazem je nové pásové rypadlo Hitachi EX8000 s provozní hmotností 780 t a nakládací lopatou o objemu 40 m³, které se stalo největším modelem značky.

Orenstein & Koppel představil na letošní Baumě zcela novou generaci svých kolových rypadel v hmotnostní kategorii 16 (MH plus) až 24 t (MH 8.6), které jsou společně s ostatními stroji O&K vyráběny v obrovském závodě v německém Berlíně.

Nový "pásák" 321C LCR od Caterpillaru má hmotnost 24 t a ve výrobním programu nahrazuje typ 321B LCR. Sdílí mnoho součástí, hlavně podvozek, motor a hydrauliku, s modely 320C L a 320 C L Utility, od kterých se však odlišuje těžším protizávažím a speciálně navrženým rámem otočného svršku, jenž snižuje poloměr otáčení zádě na hodnotu 1,67 m.

Na rozdíl od USA zná Evropa teleskopické manipulátory spíše ze zemědělství. Avšak procentuální zastoupení stavebních manipulátorů (= manipulátory s výškovým dosahem nad 10 m a nosností cca 4 t) se i zde neustále dotahuje na procento manipulátorů menších, zemědělských, a výrobci stavebních strojů rozhodně nechtějí v této oblasti zaspat.

Anglický Fermec vznikl roku 1992 odkoupením MF Industrial jeho managementem od majitele, společnosti Varity. V roce 1997 se stroje přejmenovaly z MF na Fermec a poté, co si Fermec prožil čtyřleté období pod nadvládou Case, se v roce 2001 stal součástí gigantu Terex.

Společnost VDO začala počátkem roku nabízet autorádia na 24 V určená speciálně pro stavební či zemědělské stroje. Hned na úvod však musím upozornit, že menší stroje, jako smykem řízené nakladače, rypadlonakladače nebo manipulátory, mají většinou elektrickou soustavu na 12 V.

Jediný americký výrobce minirypadel, známý spíše jako největší výrobce smykem řízených nakladačů, začal vyrábět vlastní minirypadla v roce 1989 v americkém městě Bismarck.