Bobcat 430 míří mezi minirypadla s nulovým přesahem

Jediný americký výrobce minirypadel, známý spíše jako největší výrobce smykem řízených nakladačů, začal vyrábět vlastní minirypadla v roce 1989 v americkém městě Bismarck.

Odtud nyní vyjíždí i nové minirypadlo Bobcat 430, jež zcela v duchu současné módy disponuje otočným svrškem, který při jakékoliv pozici nepřesahuje obrys pásů. Bobcat tuto vlastnost označuje zkratkou ZTS (zero tail swing).

Otočný svršek "čtyřistatřicítky" se vždy pohybuje uvnitř vnějšího obrysu pásů, což dává strojníkovi neomezenou možnost pohybu v rozmezí plných 360°. Mnoho takových strojů bohužel trpí velice omezeným místem v kabině, proto konstruktéři Bobcatu zapracovali a prostor v kabině není tak děsivý. Zákazníkům z řad klaustrofobiků však přesto doporučuji porozhlédnout se mezi běžnými minirypadly s přesahem. Naopak servisní přístup k jednotlivým komponentům se klasickým minirypadlům přinejmenším blíží díky zadnímu víku a výklopné boční kapotě.

"Čtyřistatřicítka" je prvním minirypadlem s hydrostatickým pojezdem FastTrack, který poskytuje vyšší krouticí moment, dobrou manévrovatelnost a hladkou akceleraci. Zatímco u současných minirypadel je pojezd ovládán společně s dalšími funkcemi z jednoho hydraulického rozvaděče, pojezdová soustava FastTrack používá dva uzavřené hydraulické okruhy s pístovými čerpadly a axiálními hydromotory, které poskytují hydrostatickou sílu nezávisle pro pravou a levou stranu pojezdu. V podstatě se jedná o řešení převzaté ze smykem řízených nakladačů, díky kterému má každá strana pojezdu při jakékoliv rychlosti k dispozici maximum dostupného krouticího momentu. Maximální rychlost "na želvu" je 4,2 km/hod, kdežto volba "na zajíce" vyžene nejvyšší rychlost až na 8 km/hod. Výrazně se tak zvyšuje produktivita při planýrování a zasypávání výkopů a stroj se může rychle přesouvat z místa na místo. Dochází také k efektivnějšímu využití krouticího momentu při hrnutí, hladšímu zatáčení při plné lžíci a pozvolnějšímu zatáčení na asfaltu a betonu.

Dieselový motor Kubota V2203-M-DI s přímým vstřikováním má výkon 31,9 kW. Největší hloubkový dosah minirypadla je 3066 mm a maximální vodorovný dosah činí 5097 mm. Rychlost otáčení svršku je 9,1 ot/min, výložník je schopen se natočit 90° doprava a 50° doleva a hydraulický okruh pro přídavná zařízení "dává" 62,1 l/min. Provozní hmotnost Bobcatu 430 je 3640 kg.

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.