Pásové rypadlo Kraneks EK 300 - výkladní skříň ruského kapitalismu

Představujete si pod pojmem ruská technika zastaralé, neohrabané, rámusící obludy polykající naftu v hektolitrech?

Jeden z největších výrobců pásových rypadel v nástupnických státech bývalého Sovětského svazu se nám snaží dokázat, že "ruskaja mašína" nemusí být takový outsider, jak by se očekávalo.

Kraneks, založený v roce 1932, má svůj výrobní závod ve městě Ivanovo ležícím severozápadně od Moskvy. V roce 1998 vytvořil s firmou Komatsu joint-venture Kraneks International, který má na starosti výrobu svařenců pro čtyři vlastní pásová rýpadla řady EK a pro rýpadla Komatsu vyráběná v bývalém závodě Caterpillaru v anglickém Birtley. Současnou novinkou je Kraneks EK 300 o hmotnosti 32 t, který byl vyvinut v prvním čtvrtletí letošního roku, a který se stal druhým největším rypadlem značky.

Čím méně ruských komponentů, tím lépe. Tak by se dalo shrnout uvažování ruských konstruktérů při návrhu nového pásového rýpadla. Motorem je šestiválcový přeplňovaný Deutz BF 6M 1013 FC s chladičem stlačeného vzduchu o výkonu 183 kW. Přímo na setrvačník motoru je prostřednictvím bezúdržbové spojky Centa připojeno dvojité pístové axiální hydraulické čerpadlo, které zásobuje olejem celý hydraulický systém. Strojníci na Sibiři by se neobešli bez předehřívání motoru, Kraneks ho bere od německého Webasta.

Hydraulika je skládačka tvořená komponenty více či méně známých evropských výrobců. Čerpadla, rozvaděč, hydromotory pojezdu a otoče včetně servoovládání jsou od Rexrothu, hydraulické válce podkopového zařízení pocházejí od švédské firmy Hydrauto, hydraulický převaděč zabezpečující přenos oleje z otočného svršku do podvozku dodal výrobce ALA z Itálie, vysokotlaké hadice poskytla společnost Manuli sídlící tamtéž, maznice do Ruska posílá Wurth a filtry jsou od německé firmy Hydac Filtertechnic. Výsledný celek si v ničem nezadá se současnými trendy. Strojník si může na barevném displeji vybrat dle prováděné činnosti jeden z celkem šesti provozních režimů, kterým ovlivní jak otáčky motoru a hydraulických čerpadel, tak i tlak v hydraulické soustavě. Nechybí ani obligátní Power Boost, který umožňuje po dobu až 8 sekund zvýšit hydraulický výkon o 10 %. Ještě před nastartováním motoru elektronika zkontroluje všechny důležité funkce a výsledek se zobrazí na displeji.

Ruské firmy nedostaly mnoho šancí ani na podvozku. V rámu tvaru X jsou zabudovány převodovky od italských Transmital Bonfiglioli nebo německých Lohmann Stolterfoht, které umožňují největší rychlost 4,9 km/h. Pásy a jejich napínací ústrojí, spodní nosné a horní podpěrné kladky jsou výrobkem známé italské firmy Berco. Kabina, které se viditelně ruka žádného kreativního designéra nedotkla, spočívá na kapalinových silentblocích německé značky Simrit. Poté, co se strojník usadí do sedadla Grammer, je mu k dispozici ovládání v podobě joysticků a pedálů pocházejících z dodávek firmy Rexroth. Standardem je vytápění od německé společnosti Eberspecher, rádio a klimatizace Webasto jsou za příplatek.

Jak vidíte, hemží se popis rýpadla Kraneks EK 300 názvy rozličných zahraničních dodavatelů, které v informacích o strojích známějších značek nenajdeme. Není to ovšem z důvodu, že by výrobci rýpadel v západním světě nevyužívali všemožných subdodávek, ale proto, že se chce Kraneks důrazem na spolupráci s renomovanými výrobci a její patřičnou propagací dostat na úroveň strojů předních světových výrobců. A dle mého názoru nezavdává nové rypadlo příliš mnoho důvodů k pochybnostem.

P.S. Promiňte, ještě jsem zapomněl zmínit, že zámky dveří a kapoty pocházejí od anglické firmy... :-)

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.