Nekomerční články

Firma WAY INDUSTRY vyvinula nový typ šmykom riadeného nakladača Locust L 453. Nakladač bol predstavený na výstave Intermat v Paríži v roku 2006 a v súčasnosti sa dostáva na český a slovenský trh.

Nejrychlejší devítitunové kolové rypadlo na světě – tak uvedl letos svůj nejnovější přírůstek rakouský Neuson. Stroj se pyšní maximální rychlostí 40 km/h, což někoho může ohromit, ale skutečný užitek z tohoto rypadla najde provozovatel jinde.

Slovem drapák se v technické praxi i v naší literatuře označují dvě různé věci: jednak vlastní drapákový koš, sloužící k nabírání či rýpání většinou sypkých hmot, jednak celý stroj, který slouží k pohybu a ovládání tohoto koše. V užším smyslu slova pak se jako drapáky označovaly zdvihací stroje opatřené drapákovým košem.

Když Bobcat počátkem roku uváděl na trh kompaktní smykem řízený nakladač S100, nikdo nemohl vědět, že za několik měsíců bude americký symbol patřit korejskému Doosanu. V polovině prázdnin internetem prosvištěla zpráva o prodeji za částku 4,9 miliardy $, do které Ingersoll-Rand, dosavadní majitel Bobcatu, zahrnul 11 továren, včetně továrny na výrobu hydraulických kladiv a nůžek Montabert.

Letošní bauma hostila premiéru prvního kolového nakladače s hybridním pohonem Atlas AR 65 Hybrid. První otázkou, která v této souvislosti musí být zodpovězena, je význam pojmu „hybridní“. Hybridní pohon je obecně kombinací dvou různých druhů pohonu.