Nekomerční články

Pětitunové pásové minirypadlo Hanix H55DR s nulovým přesahem zádě, jehož prototyp byl vystaven na letošní Baumě v Mnichově, je prvním představitelem minirypadel nové řady D. Hanix jiné stroje než minirypadla nenabízí a spíše si zakládá na robustnosti a spolehlivosti než na převratných technologiích.

Evropští dealeři Gehlu přišli letos s novinkou v podobě pásových podvozků VTS, které jsou určeny jako náhrada kol smykem řízených nakladačů všech značek. V USA je Gehl však nenabízí. Proč?

Na základě četných dotazů ve fóru jsem se rozhodl srozumitelně popsat, co musí zájemce o práci podstoupit, aby mohl legálně jezdit a pracovat s bagrem nebo jiným stavebním strojem.

Největší nakladač firmy Volvo přichází, aby vystřídal Volvo L330E, které se vyrábělo v USA. Nový nakladač Volvo L350F o hmotnosti 50 až 56 tun se vyrábí ve Švédsku a hodlá se postavit zavedeným konkurentům v podobě Caterpillaru 988H a Komatsu WA600-6. Dle jejich vzoru vyměnil klasickou předlohovou převodovku za odolnější planetovou se zámkem měniče krouticího momentu.