Nekomerční články

Že by v Číně přešli od plagiátorství k uskutečňování vlastních originálních myšlenek? Opak je pravdou. Za vším stojí holandská firma Diverto Technologies B.V., která vymyslela koncept univerzálního pracovního zařízení Diverto, a nyní poskytuje licenci zájemcům z řad výrobců stavebních strojů.

Americká armáda dosud používá malé ženijní rypadlo FLU-419, což je sice velmi zajímavý stroj (vypadá jako Unimog s nakladačem vpředu a podkopem sklopeným na korbu), ale i přes pohon všech kol má omezenou průchodnost terénem a na silnici vyvine rychlost nejvýše 64 km/h. Navíc při provádění výkopu sedí strojník na nechráněné venkovní sedačce.

Když jsem koncem loňského roku brouzdal po stránkách japonských výrobců rypadel, abych se dozvěděl nejčerstvější novinky v tomto segmentu, nemohlo mi uniknout nové Sumitomo SH200-5. A protože jsou v Japonsku vždycky napřed, nezbývalo než čekat, až tento typ dorazí do Evropy v oranžových barvách značky Case.

Na letošní baumě si odbyla svou premiéru přeplňovaná varianta teleskopického manipulátoru Manitou MT 1030 S s označením Manitou MT 1030 ST. Pojďme se podívat, co nám světová jednička nabízí v kategorii s výškovým dosahem 10 m.