Nekomerční články

Kolové rýpadlo Komatsu PW180-7 kategorie 18 t střídá svého menšího a lehčího předchůdce PW170-6. Když uvážíme, že v šestkové generaci seděl strojník takřka na úrovni otoče, je předsunutí sedmičkové kabiny směrem vpřed určitě správným krokem.

Už se vás někdo zeptal, kdo vynalezl bagr? Pokud jste nedokázali odpovědět, nemusíte z toho mít těžkou hlavu. Odpověď na tuto prostou otázku totiž vůbec není jednoznačná.

Nejmenší kolový nakladač od Caterpillaru s označením 904B nahrazuje dosavadní typ 902. Zasvěceného pozorovatele udeří do očí jedna věc - Caterpillar se vzdal svého patentovaného výložníku VersaLink ve prospěch klasické Z-kinematiky.

V roce 2002 byla na Conexpu v Las Vegas představena zcela nová řada rypadlonakladačů JCB pod společným označením P21 - projekt pro 21. století. Protože byly stroje ušity velice horkou jehlou, konstruktéři z JCB nepřestali vyvíjet a letos, po třech letech, byl proces konstrukčních změn završen.

Nejstarší výrobce smykem řízených nakladačů s vertikálním zdvihem vyhladil neotesané kubistické tvary dosavadní řady LS.

Hitachi uvádí na trh čtyři nová pásová minirypadla Zaxis 30U-2, Zaxis 35U-2, Zaxis 40U-2 a Zaxis 50U-2. Všechny mají zkrácenou záď a oproti svým předchůdcům přinášejí řadu překvapivých řešení.

Společnost Melroe založil roku 1947 v americkém městečku Gwinner (Severní Dakota) Edward Gideon Melroe, syn norských přistěhovalců. Zabýval se výrobou přídavných zařízení pro zemědělství a po jeho smrti v roce 1955 převzali podnik jeho čtyři synové Lester, Clifford, Roger a Irving. K nim se přidal Edwardův zeť Eugene Dahl.