Nekomerční články

Dnes se dostáváme především k údržbě. Alfou a omegou je pravidelné mazání stroje dle mazacího plánu, který je uveden v návodu k obsluze a někdy bývá i vylepen přímo na stroji. V případě centrálního mazání je třeba kontrolovat jeho funkčnost minimálně jednou za týden a nespoléhat se na to, že vždy musí pracovat bezchybně.

Specialista na kompaktní recyklační stroje, rakouská firma Rubble Master, uvedla na trh nový drtič Rubble Master RM70 GO, o kterém tvrdí, že s ním může do světa recyklací vstoupit každý. V čem je RM70 GO výjimečný a je jeho obsluha snadnější než u jiných recyklačních strojů? To jsou otázky, na které se pokusím odpovědět v dnešním článku.

V této části článku se konečně dostáváme k bodům, které vás všechny asi nejvíce zajímají. Kolový nakladač je obecně velmi rozšířený stroj a z toho pramení i široká základna strojníků, kteří s těmito stroji pracují, s většími či menšími zkušenostmi nebo technickými znalostmi. Cílem této části je osvětlit zásady pro všechny, tedy nejen strojníky, ale i provozovatele strojů.

Představením na výstavě Bauma 2010 se do Evropy dostává zcela nová řada nakladačů Bobcat, označovaná jako M-Series. Vyrábí se v USA a zatím je k dispozici pouze v jedné velikosti v provedení s radiálním i vertikálním zdvihem a s kolovým i pásovým podvozkem. Pro článek jsem zvolil nejdražší kombinaci (vertikální zdvih + pásový podvozek), kterou Bobcat nabízí pod označením T650.

Nebyl by to správný článek, kdyby vás neobtěžoval i nějakými těmi řečmi o bezpečnosti a úkony před prací. Jen v rychlosti: K pracujícímu stroji se přibližujeme pouze zepředu nebo zboku, aby nás jeho strojník viděl. Kdo ke stroji přichází zezadu, je hazardér. V tom platí stejná zásada jako u koní.