Nekomerční články

První ochutnávku nové série pásových rypadel E nabídnul Caterpillar v podobě modelu 336E už v uplynulém roce na Baumě. Na trh se však tato rypadla dostávají až nyní, a proto je před několika týdny výrobce předvedl ve svém španělském demonstračním a školicím centru v Malaze novinářům.

Jedním z nejnovějších počinů pátého největšího výrobce bagrů na světě, korejského Hyundaie, je pásové rypadlo kategorie 15 t se zkrácenou zádí Robex 145LCR-9. Podobné stroje naleznou uplatnění při práci ve městě, kde se začínají čím dál více používat na výkopy kanalizací nebo drobnější bourací práce.

Jsou zde nové nakladače Caterpillar řady K. Mohutnější stroje splňující emisní limity Tier 4i jsou od typu 966K s objemem lopaty 2,5 m³ řízeny joystickem bez volantu. Pro první dojmy jsem zajel do předváděcího střediska firmy Caterpillar ve španělské Malaze.

Co nová emisní norma, to čistější zplodiny, ale i o pár litrů vyšší spotřeba nafty. Tato zjednodušená, ale trefná rovnice přestává se současnou emisní normou Tier 4i / Stage III B platit. Kromě spotřeby totiž budete muset řešit i další věci.

Firma Volvo letos představila novou generaci svých kolových nakladačů L150G, L180G a L220G. Zatímco L150G jsme si mohli prohlédnout v dubnu na IBF v Brně, L180G s objemem základní lopaty 4,4 m³ bylo možno otestovat až nyní v rámci jeho prezentace v pískovně Bratčice.