Nekomerční články

Firma Volvo letos představila novou generaci svých kolových nakladačů L150G, L180G a L220G. Zatímco L150G jsme si mohli prohlédnout v dubnu na IBF v Brně, L180G s objemem základní lopaty 4,4 m³ bylo možno otestovat až nyní v rámci jeho prezentace v pískovně Bratčice.

Když byl smykem řízený nakladač Golem G03 před více než čtyřmi lety představen na brněnském stavebním veletrhu, bral jsem ho jako zajímavou kuriozitu, o které by bylo dobré něco napsat. Mezitím se nakladač úspěšně protloukl krizí, prošel mnohými změnami a dnes jsou v nabídce čtyři modifikace.

Kráčivá rypadla jsou, nejen u nás, velmi oblíbená, ale málo se ví o jejich historii. Třeba to, že kráčivé rypadlo nevymyslel Kaiser ani Menzi, nebo že kráčivá rypadla ze Švýcarska stála za boomem japonských minirypadel. Dozvíte se o tom v dnešním článku o jednom z prvních kráčivých rypadel na světě.

Právě čtete první vlaštovku z nové série článků, jejichž cílem je názorně ukázat kombinování různých strojů a příslušenství. Hlavní důraz bude kladen nejen na stručnost a přehlednost, ale především na prověření daného spojení v reálné praxi.