Rypadlonakladače - nová skupina?

Od 1. ledna letošního roku došlo ke změnám ve školení strojníků na rypadlonakladače neboli traktorbagry. Protože se někde můžete dočíst chybné tvrzení, že byla zavedena nová skupina strojů „rýpadlo-nakladač“, pokusím se na následujících řádcích vše uvést na pravou míru.

 

Koho se to netýká…

Dříve si stačilo pamatovat, že pro práci s tímto oblíbeným druhem stroje je potřeba být držitelem oprávnění pro rypadla kolová. To platí nadále pro všechny, kdo jsou držiteli oprávnění k obsluze lopatových rýpadel kolových vydaných do 31. 12. 2011 včetně. Těchto strojníků se tedy nová úprava netýká, nadále jim pro obsluhu rypadlonakladačů postačuje oprávnění k obsluze lopatových rypadel kolových.

 

…a koho naopak ano

Zbystřit by ale měli všichni, kdo na skupinu kolových rypadel nebyli úspěšně proškoleni před 1. 1. 2012. Pokud teď chtějí „skočit“ do traktorbagru, už to nebudou mít tak jednoduché. Potřebují totiž jak oprávnění na lopatová rypadla kolová, tak i na kolové nakladače.

Dobrou zprávou je, že si lze oba kurzy nyní udělat současně, pouze se odborný výcvik prodlužuje z 54 vyučovacích hodin na 60 hodin. Přidaných šest hodin by mělo sloužit na seznámení se s kolovými nakladači. Předběžná praxe 400 hodin musí být odpracována na rypadlonakladači, po úspěšně absolvovaném kurzu však může strojník obsluhovat nejen rypadlonakladač, ale i kolová rypadla a kolové nakladače všech hmotnostních a výkonových kategorií.

Pokud by to na jedno školení někomu nestačilo, má možnost do strojnického průkazu na základě jediného kurzu posbírat i další jedno či dvě razítka. A to v případě, že se prokáže také odbornou praxí absolvovanou na pásovém rypadle či rypadle automobilním (u nás nejčastěji UDS) nebo dokonce obojím. Takový uchazeč potom bude držitelem oprávnění k obsluze všech rypadel.

Anebo může dokladovat také praxi na nakladači pásovém a potom bude oprávněn obsluhovat všechny nakladače. Zde si ale už musí vybrat – v jednom kurzu nelze získat oprávnění kompletně na všechna rýpadla a nakladače současně.

Přihláška ke zkoušce se vždy předkládá pouze jedna.

 

Co když jsem někde „mezi“?

Pokud jste držiteli oprávnění na nakladače kolové nebo rypadla pásová nebo i nějaké jiné skupiny strojů tzv. I. kategorie, můžete si, stejně jako dosud, oprávnění rozšířit o další druh stroje. To znamená, že z kolových nakladačů můžete rozšířit na lopatová rýpadla kolová a z rypadel pásových můžete najednou rozšířit na lopatová rýpadla kolová a kolové nakladače.

Nové podmínky byly projednány, doplněny a odsouhlaseny ve dnech 12. a 19. října 2011 na seminářích zkušebních komisařů a vedoucích odborného výcviku za účasti zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu Ing. Jana Krajhanzla.

Komentáře

Strojní prukaz – Teď jsem o tomto zrovna bavil s kamarádem co dělá na pasovým rypadle a doma jezdí s 428C, říkal, že by měl mít teoreticky vzato možná i papíry na VZV(nad 5t), protože traktorbagry mívají většinou i vidle. ( vozil palety na stavbě..)

Dotaz – Dobrý den.<br />
Který právní předpis tuto změnu upravuje? Děkuji za odpověď.

Re: Dotaz – Dobrý den pane Gažo. Děkuji za dotaz. O žádný samostatný právní předpis se nejedná. Jde o dohodu komisařů a školitelů o postupu při plnění stále platné vyhlášky č. 77/1965 Sb. Tuto dohodu odsouhlasilo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Smykový nakladač – Dobrý den,<br />
pokud jsem dobře pochopil tuto větu &quot;... po úspěšně absolvovaném kurzu však může strojník obsluhovat nejen rypadlonakladač, ale i kolová rypadla a kolové nakladače všech hmotnostních a výkonových kategorií...&quot; smí potom strojník řídit i smykové nakladače?<br />
Děkuji za odpověď.

Re: Smykový nakladač – Dobrý den pane Chmelaři. Ano, po úspěšném absolvování kurzu může strojník obsluhovat i smykem řízené nakladače. Z pohledu vyhlášky jsou to nakladače kolové.

Re: Re: Smykový nakladač – Děkuju mnohokrát happy

obsluha rýpadlo nakladača na Slovensku – Aké povolenia sú potrebné na Slovensku?

Re: obsluha rýpadlo nakladača na Slovensku – Dobrý den pane Sekero. Po konzultaci s panem Kyrinovičem z Ústavu vzdelávania a služieb v Bratislavě Vám můžu říct, že na Slovensku podobná úprava neproběhla. To znamená, že pro práci s rypadlonakladačem zde stále stačí jedna skupina, a to „lopatová rypadla kolesová“.

Vidle – Dobrý den, a jak je to s paletizačními vidlemi? Ať už na rypadlo nakladači či na smykem řízeném nakladači. Nebo třeba podkop na UNC.

Re: Vidle – Hezký den pane Špačku. Paletizační vidle nebo podkop k nakladači patří mezi příslušenství a je důležité vědět, jak s tímto příslušenstvím zacházet. Strojník by tedy měl na každé příslušenství absolvovat proškolení a toto svému zaměstnavateli písemně stvrdit na arch papíru s osnovou tohoto školení. Školení přitom může provést nadřízený, dodavatel stroje, školitel, bezpečnostní technik nebo někdo jiný, koho určí zaměstnavatel.<br />
<br />
Stále však platí, že strojnický průkaz by měl odpovídat skupině stroje, na kterém je příslušenství osazeno. Tzn. budu-li pracovat na UNC 060 s podkopem, měl bych mít strojnický průkaz nikoliv na rypadlo (ten je samozřejmě výhodou), ale především na nakladač kolový.

Dotaz – Zdravím všechny.<br />
Mám nakladače kolové ve sp,musím rozšiřovat na traktorbagr na rypadla?asi jo že? Děkuji za odpověd

Re: Dotaz – Také zdravím, pane Šilingře.<br />
<br />
Ano, odpověděl jste si sám a dobře.

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.