Nekomerční články

Rozhrnovací lišta, srovnávací rám, rovnací trámec… to jsou různé názvy pro zařízení, kterému Švédové neřeknou jinak než avjämningsbalk. Jedná se o ocelový svařenec, který se umisťuje pod naklápěcí rotátor, ale s jistým omezením s ním lze pracovat i ve spojení s naklápěcí hlavou Powertilt.

Když už jsme byli na předváděcí akci Doosanu v Bělicích, nemohli jsme nevyužít možnosti udělat za den několik recenzí. Proto k nedávné recenzi malého rypadla Doosan DX35z přidáváme přesně o jeden číselný řád vyšší stroj. Tím je dospělé rypadlo Doosan DX350LC-7 vážící 35 tun.

Když se řekne Ústav konstruování VUT v Brně, každý si jistě představí inženýrské projekty na vědecké úrovni. Ve většině případů jdou proto mimo náš i váš zájem, byť jsou populaci i vědě užitečné.  Občas se ovšem najde student místního oboru Průmyslový design, který se zajímá o stavební stroje stejně jako my. Mezi takové lidi patří i Michael Weiser.

Dnes se podíváme na 3,5 tunové minirypadlo vyrobené jihokorejskou firmou Doosan Infracore. Na testování stroje nás továrna pozvala do kamenolomu Bělice u Prahy.