Nekomerční články

Jak se kopou hroby ve 21. století? Zjistili jsme, že na Ústředním hřbitově v Brně na to mají speciální rypadlo. Má necelé 2 tuny a stojí jako tři stejně velké pásové minibagry. Seznamte se s Boki 2552E.

V pondělí firma Caterpillar informovala o nových rypadlonakladačích 428, 432, 434 a 444, které nahrazují stávající stroje 428F2, 432F2, 434F2 a 444F2. Zvenku se mnoho nezměnilo, rozdíly hledejte pod kapotou a především uvnitř kabiny.

Mikrorypadlo Bobcat E10 dostalo ke svým desátým narozeninám elektrického bratříčka E10e – první plně elektrické minirypadlo na světě v kategorii 1 t. Jak složité bylo předělat maličký diesel na elektrický bateriový pohon? A chová se jinak při práci? To jsme zjišťovali přímo v místě zrodu obou strojů, v Dobříši.

„Oproti minulým generáciám je to obrovský posun dopredu. Ale prišli s tým neskoro. Ostatné značky to majú už desať rokov,“ sděluje mi Kubo SK, majitel nejsledovanějšího slovenského kanálu o bagrech na YouTube. Oba jsme si 220X vyzkoušeli na JCB X-DAYS – Kubo na Slovensku, já v Čechách. Co všechno řada X přinesla do světa pásových rypadel královské hmotnostní kategorie?