Nekomerční články

Jelikož byl o rypadla zájem také v zemědělství, bylo v roce 1982 na Agrokomplexu v Nitre uvedeno DH 112 AGRO. V tomto případě na stroji nedošlo k žádným změnám, pouze se dodávalo se sadou základních přídavných zařízení pro zemědělství. Rovněž se objevila úprava rypadla DH 112 s nakolejovacím zařízením i nový typ hydraulického rypadla DH 132.

Dalším zajímavým strojem, který jsme si po dumperu Bergmann 3012R osahali na akci Demo tour v lomu nedaleko Brna, byl kolový nakladač LiuGong 877H v hmotnostní třídě 27 t. Především díky názvu je u nás tato značka zatím stále ještě zjevením, takže se schválně podíváme, do jaké míry může konkurovat nakladačům běžných výrobců.

Rypadla nové řady DH se poprvé představila živými ukázkami s prezentací přídavných zařízení na MSV v Brně v roce 1980. Zajímavostí je, že ve zpětném ohodnocení pracovníky ZŤS Dubnica, nevystupují tyto „výstavní“ kusy úplně dobře. Údajně jejich kvalitu sráželo například nepříliš povedené zpracování svárů či nátěrů.

Na kloubový dumper Bergmann s užitečnou nosností 12 t a otočnou korbou jsme narazili na akci Demo tour společnosti Austro Baumaschinen a jako obvykle jsme neodolali pokušení si stroj pořádně osahat.

Dnes se podíváme na vrtnou pilotovací soupravu Soilmec SR-45, o hmotnosti 38 tun, z flotily brněnské společnosti Svipp. V noci souprava dorazila na ulici Plotní v Brně, kde bude vrtat základy pro protihlukovou stěnu. V budoucnu tu totiž místo aut budou jezdit tramvaje.

Jak se kopou hroby ve 21. století? Zjistili jsme, že na Ústředním hřbitově v Brně na to mají speciální rypadlo. Má necelé 2 tuny a stojí jako tři stejně velké pásové minibagry. Seznamte se s Boki 2552E.

V pondělí firma Caterpillar informovala o nových rypadlonakladačích 428, 432, 434 a 444, které nahrazují stávající stroje 428F2, 432F2, 434F2 a 444F2. Zvenku se mnoho nezměnilo, rozdíly hledejte pod kapotou a především uvnitř kabiny.