Nekomerční články

Caterpillar zažíval v 80. letech rozmach, počet typů strojů se navýšil ze 150 na necelých 300. Mnoho z nových modelů byly menší, univerzálnější stroje. Mezi ně se roku 1985 zařadily integrované nosiče nářadí a rypadlonakladače, na které zavzpomínáme v dnešním článku.

První výrobce nakladačů s otočným výložníkem, německý Ahlmann, představil novou generaci těchto strojů. Podíval jsem se blíže na typ AS 900 o hmotnosti 6640 kg s objemem základní lopaty 0,9 m³. Zkoušený stroj byl vybaven praktickou čelisťovou nakládací lopatou (4v1) o objemu 0,85 m³.

Na samém počátku letošního roku uvedla prostějovská firma Nekr na trh podkopové zařízení pro demoliční rypadla s výměnným výložníkem. A hned první kousek je unikát – pasuje na demoliční rypadlo, ale lžíce si bere od rypadla jiné značky.

V podvečer 16. prosince tohoto roku se nic netušícím obyvatelům a návštěvníkům deštivé Paříže naskytl nevídaný pohled. Na břehu Seiny se pod ohňostrojnou palbou za hudby z Hvězdných válek zjevil jakýsi stavební stroj. Jednalo se o světovou premiéru nové řady rypadlonakladačů Case v čele s typem 695 ST určenou očím a objektivům novinářů, kteří se v tu chvíli nacházeli na lodi plující okolo.

Zajímavým trendem poslední doby je zmenšování teleskopických manipulátorů do miniaturních rozměrů. Jedním z extrémních příkladů je letos představený Kramer Allrad 1245, který projede otvorem 1,6 x 2 metry. Co umí hračka s motůrkem 22 kW, na kterou ani nepotřebujete strojnický průkaz?