Návody

Dnes si v našem seriálu povíme, jak se provádí skrývka ornice a s čím musíme počítat při plošné těžbě buldozerem. V závěru tohoto dílu si pak můžete přečíst jednoduchou radu, jak předejít zdravotním problémům se zády.

Jedna z nejdůležitějších vlastností dobrého buldozeristy je umět si poradit s rovnáním velké pláně na určitou výškovou horizontální hodnotu (např. nějaké hřiště či parkoviště).

Dobrý den. Jmenuji se Miloslav Vaculčík, pocházím z Valašska a pracoval jsem jistou dobu jako buldozerista. Z vlastní zkušenosti vím, jak dlouho a pracně se nabývají různé pracovní techniky s buldozerem a jak jsem se natrápil sám. A i když vám někdo dobře poradí, tak jen praxe z vás udělá dobrého buldozeristu.

Tento článek je dalším ze série „Jak koupit… a neprohloupit“, ve které se už psalo o starších smykem řízených nakladačích a minirypadlech. Dnes jsou na pořadu rypadlonakladače, či přesněji traktorbagry. Ano, budeme se bavit o u nás velmi oblíbených univerzálních strojích na klasickém traktorovém podvozku s hydrodynamickým pohonem.

Věřím, že mnozí ze strojníků rypadel s demoličními kladivy mají v kabině pečlivě uložený návod k obsluze rypadla a snaží se jím řídit. A věřím také tomu, že od kladiva žádné dokumenty k ruce nemají, ať už z důvodu „stěhování“ kladiva z bagru na bagr nebo zakoupení staršího kladiva bez návodu anebo… ono se vždy najde mnoho důvodů, proč je něco tak, jak by být nemělo.

Luděk Habel tak dlouho přemýšlel, jak co nejvýhodněji pořídit „kopátko“ na zemní práce okolo domu, až ho nakonec napadlo vskutku originální řešení.

Starší pásové minirypadlo často bývá elegantním řešením oproti zažitému podkopovému zařízení připojenému ke smykem řízenému nakladači. Zatímco však starý smykem řízený nakladač UNC a Locust s motorem Zetor vám opraví v každé větší stodole, minirypadla vyrobená v západní Evropě a Japonsku u nás takovou hustou "servisní síť" nemají.

Pokud sháníte starší smykem řízený nakladač, s největší pravděpodobností se bude jednat o nakladač slovenské výroby UNC 060, UNC 061, Locust 750 nebo Locust 752, případně český Bobek 760 nebo novější typy od Novotného.