Pásové rypadlo Hitachi Zaxis 225USRLC-3 Chameleon dosáhne hluboko

Co je to za bagr? Pásové rypadlo Hitachi Zaxis 225USRLC-3 Chameleon působí se svou speciální násadou trochu zvláštně. Smyslem tohoto provedeni je velký hloubkový dosah při velmi malé prostorové náročnosti. Stroj je určen pro nasazeni ve městech, pro opravy podzemní infrastruktury, pro výkopy hlubinných základů, pro práce pod vodou apod.

Jak už název napovídá, základem se stalo rypadlo s krátkou zádí Hitachi Zaxis 225USRLC-3, vyráběné přímo v Japonsku. Tento stroj má hmotnost 22 700 až 23 900 kg. Motorem je 16-ventilový čtyřválec Isuzu AI-4HK1X o výkonu 122 kW se vstřikováním common rail a recirkulací ochlazovaných výfukových plynů. O hydraulickém systému s označením HIOS III jste si mohli přečíst již v tomto článku.

Hlavní změnou oproti standardnímu rypadlu Hitachi Zaxis 225USRLC-3 je speciální teleskopická násada, na jejímž konci je umístěn zemní drapák o objemu 0,8 m³.

Násada sestává ze tří sekcí. Výsuv prostřední sekce zajišťuje přímočarý hydromotor, jehož válec je s prostřední sekcí pevně spojen. Konec pístní tyče hydromotoru je ukotven k první sekci teleskopu. Třetí sekce kopíruje svým pohybem pohyb prvních dvou sekcí díky systému čtyř ocelových lan (viz poslední obrázek).

Maximální hloubkový dosah Chameleona je 21 150 mm, tedy více než trojnásobek ve srovnání se standardním provedením s nejdelší násadou.

Nicméně speciální teleskopickou násadou změny zdaleka nekončí. Logickým krokem bylo zvětšení protizávaží, které však naštěstí nebylo nikterak drastické, a výhoda zkrácené zádě zůstala zachována – poloměr otáčení se zvýšil jen na 2100 mm, což je o 110 mm vyšší hodnota, než u standardního rypadla.

Velmi důležitým prvkem je vodorovně výsuvná kabina, která po stisku příslušného tlačítka vyjede o 1,3 m vpřed a dovoluje strojníkovi shlédnout, co se děje v hlubokém výkopu pod ním. V podlaze má totiž okénko z plexiskla, a to v místě pojezdových pedálů, které byly posunuty vlevo. Řízení Chameleona je obdobné jako u standardního rypadla, osvojení si ovládání je velmi rychlé.

Pásové rypadlo Hitachi Zaxis 225USRLC-3 Chameleon lze výměnou násady operativně přetvořit na klasické rypadlo a zpět. Pro tento úkon je potřeba vyhradit si jeden den v servisní dílně.

Všemi výše zmíněnými úpravami významně narostla celková hmotnost stroje. Z původních 23 t se vyšplhala téměř ke třiceti tunám, na hodnotu 29 900 kg. A to se přitom jedná o menšího ze dvou chameleónů, které Hitachi v Evropě nabízí. Ten větší a starší nese označení ZX350-3 Chameleon, má hmotnost 42 800 kg a svým drapákem o objemu 1,3 m³ dosáhne do hloubky 25 m. Ve světě se vyskytují rypadla s podobnou násadou též v nabídce firem Caterpillar, Komatsu a Sumitomo.

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.