Recenze

Japonské minirypadlo? Jasně. Evropské minirypadlo? Proč ne? Americké minirypadlo? Cože? Jediným světoznámým výrobcem, který dnes v USA vyvíjí a vyrábí minirypadla, je Bobcat. Je jeho pojetí minirypadel srovnatelné s neslavnými pokusy amerických automobilek o malá úsporná auta do města?

Na zahraničních stavbách můžete v hojných počtech vidět tzv. kompaktní dempry. V tomto článku si představíme jeden z řady demprů o nosnostech 1 až 10 tun od britské firmy NC Engineering, typ HT1.5 s nosností 1,5 t.

Dnes si představíme novinku rozžhavenou do stříbrna. Z Německa se k nám dostává pár kusů minirypadel Kubota v jubilejní stříbrné metalíze a my se podíváme na největší stroj z této limitované edice, tříapůltunové minirypadlo Kubota KX101-3α2.

Pas disponible à la vente. Skromný nápis na letošní pařížské výstavě Intermat oznamoval, že vystavený exponát není na prodej. Case CX210B Hybrid sem byl dopraven z Japonska, aby demonstroval chytré skloubení hybridního pohonu rypadla a přídavného zařízení, kterým byl elektromagnet pro práci v kovošrotech.

Finský výrobce třídicích a drticích lopat Allu na letošním Intermatu uvedl pod označením D novou řadu lopat. Jsou to vůbec první lopaty této značky určené pouze pro třídění.

Kopie smykem řízeného nakladače Case, problesklo mi hlavou, když jsem Wecan 950 spatřil poprvé na fotce. Podobné tvary výložníku, kabiny i všech detailů, téměř stejné nálepky… Ale když jsem Wecana uviděl a vyzkoušel v reálu, poznal jsem, že se nejedná o kopii, ale klon.

Představte si, že sedíte ve větším kompaktním pásovém nakladači a pouhým stiskem tlačítka jej přeměníte v plně otočné midirypadlo s mimoosým rýpáním. Seznamte se, do sériové výroby přišel Mecalac 8MCR.

Druhý nejstarší výrobce smykem řízených nakladačů na světě, americký Mustang, se hlásí se zcela novým nakladačem 2700V s vertikální trajektorií výložníku. Bylo na čase. Jeden z prvních výrobců nakladačů s vertikálním zdvihem si takový stroj zasloužil i v dnešní době.

Mou zálibou na mezinárodních výstavách je usedat do kabin tureckých rypadlonakladačů, abych tlumil svou zhýčkanost z moderních strojů zavedených značek. Se stejným záměrem jsem si na letošním Intermatu otevřel i Hidromek HMK 102 B s novou kabinou Maestro a můj dlouze budovaný pohled na turecké stroje se zbortil jako hrad z kostek.

Přijíždí nový 15-tunový dozer New Holland D150B, u kterého nenápadné písmeno B neoznačuje pouze modernizovaný stroj, nýbrž zcela novou koncepci, kdy hydrodynamický pojezd v kombinaci s převodovkou řazenou plně pod zatížením a diferenciálním řízením byl vyměněn za jednoduchý hydrostatický systém pojezdu.