Recenze

Speciální nakladač pro dřevaře Liebherr L 580 2plus2 LogHandler byl představen loni v dubnu na Baumě. Před pár dny byly do ČR dodány první dva kusy, což pro tuto chvíli činí 20 % jejich světové produkce. Oba koupila firma Mayr-Melnhof Holz Paskov, která je vypustila do „smečky“ osmi strojů Volvo L180E High-Lift ve svém provozu ve Staříči.

První výrobce nakladačů s otočným výložníkem, německý Ahlmann, představil novou generaci těchto strojů. Podíval jsem se blíže na typ AS 900 o hmotnosti 6640 kg s objemem základní lopaty 0,9 m³. Zkoušený stroj byl vybaven praktickou čelisťovou nakládací lopatou (4v1) o objemu 0,85 m³.

Na samém počátku letošního roku uvedla prostějovská firma Nekr na trh podkopové zařízení pro demoliční rypadla s výměnným výložníkem. A hned první kousek je unikát – pasuje na demoliční rypadlo, ale lžíce si bere od rypadla jiné značky.

V podvečer 16. prosince tohoto roku se nic netušícím obyvatelům a návštěvníkům deštivé Paříže naskytl nevídaný pohled. Na břehu Seiny se pod ohňostrojnou palbou za hudby z Hvězdných válek zjevil jakýsi stavební stroj. Jednalo se o světovou premiéru nové řady rypadlonakladačů Case v čele s typem 695 ST určenou očím a objektivům novinářů, kteří se v tu chvíli nacházeli na lodi plující okolo.

Zajímavým trendem poslední doby je zmenšování teleskopických manipulátorů do miniaturních rozměrů. Jedním z extrémních příkladů je letos představený Kramer Allrad 1245, který projede otvorem 1,6 x 2 metry. Co umí hračka s motůrkem 22 kW, na kterou ani nepotřebujete strojnický průkaz?

Italské pásové minidempry Cormidi s nakládací lopatou jsem měl možnost spatřit už na několika výstavách a předváděcích akcích, ale vždy jsem byl na pochybách, zda jde o exponát nebo součást dětského koutku. Nyní jsem dostal k vyzkoušení poslední model tunového minidempru Cormidi 100AC v rámci rekonstrukce kostela Narození  Panny Marie ve zlínské Štípě a musím říci, že jiný stroj bych si zde představit neuměl.

EcoDig, EcoLoad, EcoRoad. Tato tři "ekoslůvka" se stala nedílnou součástí zbrusu nových řad rypadlonakladačů JCB 3CX/4CX. Co to znamená, jak to funguje v praxi a jaké jsou další modifikace, jež ikony britského strojírenského průmyslu prodělaly, jsem zjistil v rámci jejich české premiéry.

Caterpillar v září oslavil 25 let výroby rypadlonakladačů. Stalo se už tradicí, že při takových příležitostech výrobci připraví stroj nebo celou sérii strojů ve speciálním provedení. Caterpillar není výjimkou – připravil v limitované edici hned 25 strojů.

Oslovil by vás kloubový nakladač s nízkou hmotností, kompaktními rozměry, takovou nosností, aby zdvihl a převezl paletu betonových obrubníků a dokázal nakládat materiál třebas i na Tatru? Ať si již myslíte cokoli, na první pohled malý mininakladač s teleskopickým výložníkem vás může překvapit.

Terex letos přichází s modernizovanou řadou kloubových demprů, která zahrnuje i nejoblíbenější hmotnostní kategorii, dempry TA 300 a TA 400. Změna značení napovídá, že by nemuselo jít o pouhé kosmetické změny dosavadních typů TA 30 a TA 40, nýbrž o svébytné nové stroje.  Anebo je to jen chytrý marketingový tah?