Recenze

V dnešních dnech se Liebherr vydává do třídy patnáctitunových kolových rypadel se zkrácenou zádí. Zbrusu nový model A 914 Compact Litronic dělá společnost svému většímu sourozenci, loni představenému 18-tunovému A 918 Compact. A sotva se zrodil, už se musí vypořádat s novými emisními limity. Nemá však DPF ani SCR, nýbrž oxidační katalyzátor, jaký známe z dieselových aut.

Zúčastnil jsem se unikátního dvojtestu vrtáku EMD 70 a beranidla EMC 300 anglické firmy Dawson. Dopředu se nic nearanžovalo a podle toho to také dopadlo - výsledek byl nepřikrášlený a přesně takový, jaký můžete očekávat v daných podmínkách v praxi.

Největší stroj v produktové řadě minirypadel Caterpillar, typ 308E CR, opustil přizpůsobivě zaoblený půdorys 308D CR, aby se vrátil k tradičnějšímu pojetí. Zadní část 308E se ve srovnání s 308D prodloužila a část ze své kompaktnosti obětovala za univerzálněji použitelné vlastnosti – zvýšenou stabilitu a nosnost.

Když v roce 1986 technici holandské firmy Maats, jednoho ze světových leaderů ve výrobě a půjčování strojů a zařízení pro pokládku potrubních vedení, přišli s myšlenkou na zkonstruování speciálního svářecího a montážního nosiče na dozerovém podvozku, nijak tím své partnery z Liebherru, přesvědčené o zbytnosti takového speciálu, nenadchli.

Caterpillar se chystá na dubnovém pařížském Intermatu vyrukovat s novou řadou rypadlonakladačů. Novinářům je představil v předstihu přímo na zkušebním polygonu u výrobního závodu v anglickém Leicesteru, kde bylo možno otestovat prozatím nejvýkonnějšího zástupce s označením 432F.

Pouhé dva roky existence stačily strojům Silkot brněnské firmy Siltek, aby se z nich stal vpravdě fenomén. Mobilní zařízení pro opravy výtluků a prasklin na vozovce, jak se těmto strojům oficiálně říká, doplnily a zlevnily známou americkou technologii natolik, že jim dokázali odolat jen málokteří z našich silničářů. Zbrusu nový Silkot 70-80 vyrazil minulý týden do brněnských ulic a já měl možnost zjistit, jak si s tímto strojem poradí pracovníci Brněnských komunikací.

Kubota nedávno uvedla na trh další mrňouse. Podle odlišného označení a svěžího neokoukaného vzhledu by se mohlo zdát, že jde o novou řadu.  Chyba lávky. KX018-4 je následníkem KX41-3V, menší KX016-4 staví na základech KX36-3S. Zásadních změn není až tolik, největším přínosem je moderní a prostorná kabina.

Nová generace smykem řízených nakladačů řady 200 je pro New Holland přelomová. Po dlouhých letech přišel s od základu novými stroji, které jsou navíc poprvé v historii dítkem společného vývoje s koncernovou značkou Case. Jak vypadá výsledek týmové spolupráce dvou předních výrobců „smykáčů“?

První ochutnávku nové série pásových rypadel E nabídnul Caterpillar v podobě modelu 336E už v uplynulém roce na Baumě. Na trh se však tato rypadla dostávají až nyní, a proto je před několika týdny výrobce předvedl ve svém španělském demonstračním a školicím centru v Malaze novinářům.

Jedním z nejnovějších počinů pátého největšího výrobce bagrů na světě, korejského Hyundaie, je pásové rypadlo kategorie 15 t se zkrácenou zádí Robex 145LCR-9. Podobné stroje naleznou uplatnění při práci ve městě, kde se začínají čím dál více používat na výkopy kanalizací nebo drobnější bourací práce.