Recenze

Nejmenší kolový nakladač od Caterpillaru s označením 904B nahrazuje dosavadní typ 902. Zasvěceného pozorovatele udeří do očí jedna věc - Caterpillar se vzdal svého patentovaného výložníku VersaLink ve prospěch klasické Z-kinematiky.

V roce 2002 byla na Conexpu v Las Vegas představena zcela nová řada rypadlonakladačů JCB pod společným označením P21 - projekt pro 21. století. Protože byly stroje ušity velice horkou jehlou, konstruktéři z JCB nepřestali vyvíjet a letos, po třech letech, byl proces konstrukčních změn završen.

Nejstarší výrobce smykem řízených nakladačů s vertikálním zdvihem vyhladil neotesané kubistické tvary dosavadní řady LS.

Hitachi uvádí na trh čtyři nová pásová minirypadla Zaxis 30U-2, Zaxis 35U-2, Zaxis 40U-2 a Zaxis 50U-2. Všechny mají zkrácenou záď a oproti svým předchůdcům přinášejí řadu překvapivých řešení.

Stojíte před nutností nasadit malý nakladač do neschůdného terénu? V nouzovém případě můžete kola svého smykem řízeného nakladače obalit pásy, ale pokud to se zdoláváním nezpevněného terénu myslíte vážně, je čas zabývat se myšlenkou pořízení nakladače pásového.

Žlutá je pro stavební stroje dobrá. Už se to doneslo i do Jižní Koreje a příšerně zelené minirypadlo Hyundai Robex 55-3 odjelo do věčných lovišť.

Case obměňuje všechny své smykem řízené nakladače. Dosavadní typy XT střídá nová řada 400.

Tento článek přináší odpovědi na dvě zásadní otázky - co je to grejdr a jak se vůbec New Holland dostal ke grejdrům, které navíc vypadají stejně jako poslední grejdry od O&K. Začnu od konce.

Největší nakladač z produkce italské firmy Venieri 9015 střídá svého předchůdce 9013 a bere si od něj to nejcennější - kinematiku nakládacího zařízení.

Komatsu SK1026-5 přichází do třídy velkých "smykáčů", kde se bude muset popasovat s takovými esy, jako je Bobcat S250/S300 nebo New Holland LS180 - oba mají kinematiku s vertikálním zdvihem, proto Komatsu nemůže jinak.