Recenze

Největší novinkou Volva jsou dva kompaktní nakladače L30G a L35G. Dnes si můžete přečíst o tom menším, který je představitelem kolového nakladače hmotnostní kategorie 5,5 t s objemem základní lopaty 1,0 m³.

Komatsu PC55MR-3 je největším minirypadlem Komatsu - testovaný kousek měl hmotnost 5400 kg. Má ale co nabídnout, když už je na trhu nějaký ten pátek? Padesát pětko, předveď nám svůj potenciál!

Asi to znáte. Parta dělníků posedává kolem stroje, nic nedělá a jen čeká, až se opraví píchlá guma. Existuje však cesta, jak se takovým prostojům vyhnout.  Vzduch v pneumatice totiž můžete nahradit něčím, co má stejné vlastnosti jako vzduch, ale neuniká ani sebevětším otvorem.

Mobilní překladač neboli reachstacker Liebherr LRS 645 přiletěl před pár lety z Marsu, aby předvedl pozemšťanům, jak také může takový reachstacker vypadat. Jeho mise v těchto dnech vrcholí na terminálu kombinované dopravy dopravní skupiny AWT v Paskově u Ostravy, kde jeho magická přitažlivost transituje strojníky z kabin Hysterů a Kalmarů do svého nadpozemského kokpitu.

Když jsem před čtyřmi lety psal o Mecalacu 8MCR, uvažoval jsem, že by nemuselo být špatné, kdyby existoval i v menší velikosti. Jako alternativa ke smykem řízeným nakladačům. Jak vidno, tuto myšlenku jsem neměl sám - za pár dní jde do prodeje 6MCR o provozní hmotnosti 5,7 t.

Hitachi letos přivezlo do Mnichova na Baumu opravdovou lahůdku – rypadlo se dvěma rameny. Zástupci firmy byli tak laskaví, že mě jednoho večera nechali do stroje sednout a pohrát si s ním. Jako jeden z mála Evropanů, kterým se toto kdy poštěstilo, se velice rád podělím o své dojmy.

David Hůrka a jeho kolegové z rodinné firmy, která se specializuje na stavební a komunální práce, provozovali po sedm dlouhých let rypadlonakladač Terex Fermec 970 Elite. Ovšem dnes již třetím rokem sedlají JCB 3CX Super Eco. Jak se tito „odpadlíci“ budou tvářit na zcela nový Terex TLB890, který konečně vstupuje na náš trh?

Výkopové firmy si pomalu začínají pořizovat nivelace na rypadla. Různých řešení existuje celá řada a my si dnes představíme „zlatou střední cestu“ v podání firmy Topcon a jejího 2D systému X22. Podíváme se na obsah krabice, vše nainstalujeme na stroj a vyzkoušíme, zda a jak nám to při kopání pomůže.

Hydrostatický pohon nakladačů je na vzestupu a dostává se do stále větších strojů i u výrobců, kteří se nejmenují Liebherr. Dnes si představíme jeden z nich – 14 tunový nakladač  Caterpillar 930K High Lift v provedení Agro Version. Ale nelekejte se, těch změn pro zemědělce tam zas tolik není.

Předchozí smykem řízené nakladače Volvo řady B nebyly homologovány pro evropský trh. Vycházely ze strojů Scat Trak, jejichž výrobu převzalo Volvo v roce 2001 od firmy OmniQuip, a nezahrnovaly variantu s pásovým podvozkem. Tu přináší až nová řada C vytvořená ve spolupráci s firmou JCB, a to hned ve třech provedeních: MCT85C, MCT125C a MCT145C.