Bauma China 2006 - levné stroje nižší kvality na lokální výstavě

Jako nejdůležitější výstava stavebních strojů v Číně byla Bauma China 2006 určitě velkou výkladní skříní hlavně pro zahraniční návštěvníky.

O čínském trhu, čínských producentech a jejich předpokládaném potenciálu se dnes hodně mluví - v tomto ohledu dala Bauma China svým návštěvníkům dostatek informací, aby si upravili svůj názor.

Nejvíce vyjímečnou věcí na Baumě China 2006 byla skutečnost, že zde nevystavoval nikdo z velkých amerických výrobců. Žádná z velkých amerických značek se nezúčastnila, čehož si museli všimnout všichni návštěvníci ze západu. Američané se totiž zúčastnili jedné výstavy už dříve, v květnu pořádaných veletrhů v Pekingu, organizovaných sdružením výrobců strojů AEM; více na http://www.chinadaily.com.cn/bizchina/2006-05/16/content_592033.htm. Zcela zjevně se tito vystavovatelé rozhodli neinvestovat další čas a peníze do výstavy, která se koná o pouhých šest měsíců později. Buď jak buď, absence těchto výrobců byla kritizována.

Celkově vzato byla výstava z pohledu návštěvníka dobře zorganizovaná a všechno bylo celkem snadné i pro zahraniční návštěvníky, kteří nemluví čínsky a nechtěli si najímat tlumočníka. Na recepci většiny stánků bylo možné najít anglicky mluvící personál, který se snažil opravdu pomoci. To dokazuje, že místní vystavovatelé očekávali návštěvníky ze zahraničí.

Co se týká vystavených strojů, bylo snadné najít od každého něco, to jest od náhradních dílů na pásové podvozky po kompletní rypadla a jakýkoliv jiný druh mechanizace, právě tak jako velkou řadu lokálně vyráběných hydraulických čerpadel, motorů a dalších hydraulických komponentů.

Zdá se, že místní výrobci stavebních strojů se snaží zákazníky ohromit používáním hydraulických součástí slavných značek. To je strategie, kterou si Evropa prožila před nějakými více než třiceti roky a nyní to funguje také; některým strojům viděným na výstavě by určitě prospěl modernější vzhled a kvalitnější zpracování, ale pro hledače nízkých cen mohla Bauma China 2006 představovat něco jako ráj na zemi. Ve skutečnosti většina čínských výrobců stavebních strojů prohlašuje, že jsou schopni nabídnout své výrobky za ceny často o 30 a dokonce i více procent levnější, než stejné, vyrobené například v Evropě.

Není jasné, jakou strategii mají kupříkladu právě pro Evropu, vzdálenou od Číny 10 hodin letu. Zde by jim pomohla zvláštní pozornost věnovaná náhradním dílům a servisu obecně. Jak je známo, čínští výrobci upřednostňují přenechání tohoto problému evropským dovozcům. S neoriginálními náhradními díly pro pásové podvozky to vypadá lépe, což platí obecně pro všechny díly, které nevyžadují mnoho poprodejního servisu.

Závěrem lze říci, že Bauma China 2006 zdůraznila skutečnost, že Čína je místem se zajímavými cenami, avšak je třeba mít na paměti, že kupující zde naleznou spíše tu cenu, než kvalitu.

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.