Znáte největší dozer všech dob?

Když se řekne největší dozer světa, většina lidí si vybaví Caterpillar D11. Nicméně ten svoji první pozici držel jen krátce do představení Komatsu D475A a následně D575A. Ani ten však není největší.

Jen ti nejzasvěcenější (k nimž od doby psaní tohoto článku hrdě patřím i já) ví, že největší dozer vyrobený na této planetě je Acco Super Dozer. Pojďme si o tomto unikátním, ale neprávem přehlíženém stroji říct trochu více.

Proč byl postaven tak velký dozer?

Tento stroj postavil podnikatel Umberto Acco v Portogruaru na severu Itálie v 80. letech. Váží 183 tun a má 12 metrů na délku a zdroje uvádí rozpětí 6,5-7,5 metrů na výšku, jeho šířka je pak 6,3 metrů. Radlice je 7 m široká a 2,7 m vysoká, rozrývač má na výšku 3 metry.

IMG_2386

Spolu s velkým dvoumotorovým grejdrem, který také navrhl pan Acco a dodnes drží rekord ve velikosti, měl být prodán do Libye. Zde měl pomáhat s rozsáhlým územním plánem Muammara Kaddáfího, který spočíval v přeměně části pouští na pole a města. Do Libye nemohl být po svém dokončení dopraven, neboť v důsledku konfliktů s USA byl zakázán veškerý export a import zboží.

Podle dostupných informací z internetu a ze samotného chatu s Robertem Valeriem vyplývá, že Umberto Acco vlastnil stavební firmu, která měla projekt v Lybii provádět. Jak už bylo výše uvedeno, projekt byl tak rozsáhlý, že vyžadoval techniku nadprůměrných rozměrů.

Lze namítnout, že by k těmto úkonům také dobře posloužily v té době největší vyráběné stroje ve větším počtu. Většina výrobců této těžké techniky ale pochází (nebo pocházela) z USA, se kterými Libye již před uvalením embarga neměla příliš dobré vztahy, a tak k tomu nemohlo dojít už z tohoto principu.

Záchrana unikátu

Dozer pracoval jen jednou na jihu Itálie a z důvodu nákladné přepravy byl dopraven zpět do továrny, kde stál spolu s pár dalšími nepoužívanými stroji až do roku 2012. Umberto Acco a jeho syn zemřeli krátce po sobě v roce 2008, a protože nejmenovali nikoho, kdo by s firmou pokračoval, byla činnost tohoto podniku ukončena.

O záchranu dozeru před sešrotováním se postarali dnes již zesnulí dlouholetí přátelé a sousedé pana Acca, bratři Dino a Rino Valeriové. Dozer byl vyroben pouze v jediném exempláři a v současnosti se nachází na pozemku zahradnictví, které vlastní syn Dina Valeria - Roberto Valerio. Sesterský velký grejdr se takové úcty nedočkal – byl sešrotován někdy v období odvozu dozeru.

Něco o konstrukci

Na první pohled bychom mohli říct, že jeho konstrukce se podobá větším dozerům Caterpillar. S nimi tento velikán sdílel některé prvky hnací soustavy – motory a převodovku. Je to vlastně takový mix komponent pocházejících ze starých dozerů. Bližší pohled ale odhalí pár ojedinělých technických řešení. O tom se můžete sami osobně přesvědčit návštěvou místa, kde je tento jedinečný stroj uchován.

V první řadě je vybaven dvěma motory, které jsou umístěny podélně pod kapotou vedle sebe a dávají kombinovaný výkon 1 350 koní (993 kW). Jedná se o osmiválcové vidlicové motory Caterpillar, každý o výkonu 675 koní (496,5 kW).

IMG_2411

Co se týká převodovky, výkon motorů byl směřován do dvou převodovek pro každý pás zvlášť. Vývoj a výroba jen jediné převodovky s nutností přenést takový výkon by byly pro tak malou firmu, příliš nákladné. Proto byl každý pás hnaný jedním motorem, pravděpodobně přes převodovky vypůjčené z Caterpillaru D10.

Další unikátně řešenou částí je podvozek, jehož pásy jsou vyrobeny na zakázku firmou Berco. Za pozornost stojí trojúhelníková žebra navařená mezi noži a deskami. Není to typický delta podvozek. Tento totiž obsahuje 2 turasová kola na pás, jedno nahoře a druhé v zadní části dole. To má poměrně logický důvod - je tím zvýšen počet zubů v záběru a tedy rozložen točivý moment, který se přenáší na pás. Dozer Komatsu D575A dvě hnací kola na pás nepotřebuje, neboť má konvenční uspořádání podvozku, které se vyznačuje větším opásáním.

Podélné nosníky pásů jsou jako u ostatních větších dozerů umístěny kyvně. Na rozdíl od Caterpillaru jsou ale obě turasová kola součástí pásové jednotky. Tato skutečnost zabraňuje využití hlavní výhody typického delta podvozku – zamezení přenosu rázů, které vznikají pohybem stroje po nerovném povrchu, do hnacího kola a planetového reduktoru.

IMG_2404

Z těchto konstrukčních detailů může vzniknout otázka, proč pan Acco použil takto složité uspořádání podvozku, namísto klasického s jedním turasovým kolem vzadu dole (delta uspořádání nemohl použít, bylo chráněno patentem Caterpillaru). Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že tento pán měl talent k navrhování výjimečných strojů a toužil po tom, aby tu jeho dozer zanechal stopu nejen svou velikostí.

V kabině

Při pohledu do kabiny uvidíme oproti sériově vyráběným strojům z tehdejší doby jistou nedokonalost provedení interiéru, především estetickou a částečně ergonomickou. Například tvarem přístrojové desky nebo umístěním pák ovládání hydrauliky. Ale při srovnání se stroji z bývalého Sovětského svazu lze říci, že se bavíme skoro o limuzíně.

Vpravo od sedačky jsou umístěny páky ovládání radlice a rozrývače. Vlevo se nachází volič převodů a páky zatáčení. Na levé straně dole před sedadlem můžeme vidět dvě malé páčky, kterými se s největší pravděpodobností ovládají otáčky spalovacích motorů. Před sedadlem řidiče se tyčí přístrojová deska, na níž je díky použití dvou motorů dvojnásobný počet přístrojů. Absence bezpečnostního rámu kabiny (ROPS) způsobovala značně nebezpečný provoz pro strojníka při převrácení stroje v těžkém terénu.

Jak se za dozerem vypravit?

Pokud trávíte léto v Benátkách nebo v dalších okolních lokalitách (Lido di Jesolo, Caorle, Bibione, Lignano Sabbiadoro), pak vám nic nebrání se za tímto dozerem vydat. Vzdálenost z Benátek do Portogruara činí pouhých 73 km.

,,Rekreanti uvedených letovisek to mají po cestě a ještě ušetří, dálnice až k Palmanově se stejně opravuje. Cesta přes Portogruaro k Udine po státní je relativně příjemná a není o tolik delší jak dálnice. Dozer je volně přístupný v chládku pod mostem na pozemku zahradnictví Bejaflor,“ radí náš dvorní programátor Petr Mifek, který tento dozer navštívil už dvakrát, pořídil jeho kompletní fotodokumentaci a inicioval tím vznik tohoto článku.

Malý tip na závěr

Pokud jste na dovolené s manželkou, kterou stroje nezajímají, jeďte se podívat do Portogruara POUZE na památky, dobré jídlo, víno, historickou architekturu, která se bude možná líbit i vám. Abyste nepřišli o to nejzajímavější, tento dozer následně objevte jakoby náhodou, například při cestě zpět. Vaše manželka to v takovémto případě určitě pochopí.

Foto: Petr Mifek a www.facebook.com/AccoDozer/

Zdroje informací:

https://tractors.fandom.com/wiki/ACCO

https://en.wikipedia.org/wiki/Acco_super_bulldozer

https://www.constructionequipmentguide.com/two-monster-machines-the-acco-super-dozer-motorgrader/40810

https://books.google.cz/books?id=8svyOXSaZkAC&pg=PA16

Francis Pierre, Heinz-Herbert Cohrs: The Classic Construction Series – The History of Road Building Equipment, 1998, KHL International Ltd.

https://cranemarket.com/blog/check-the-acco-super-bulldozer-the-largest-tracked/

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.