Licenční cestou ke kolovému rypadlu DH 112

Francouzská firma Poclain, výrobce zemědělské a lesnické techniky, se pustila do výroby rýpadel v roce 1951. Jednalo se o Poclain TU, kolové rýpadlo s částečně otočným svrškem.

Rýpadlo s plně otočným svrškem začal Poclain vyrábět o 10 let později a neslo označení TY45. Podvozek byl tříkolový, avšak zanedlouho se zrodily dvě další varianty - pásová TC45 a čtyřkolová TY2P. Vyráběly se nejen ve Francii, ale i v pobočkách Poclainu ve Velké Británii, Austrálii, Argentině, Brazílii a Mexiku. Navíc se tato rýpadla vyráběla licenčně pod různými značkami v Japonsku, Velké Británii, Austrálii a také v tehdejším Československu, kde uzavřel Poclain dohodu o technické spolupráci se Závody ťažkého strojárstva (ZTS).

V roce 1970 tedy začaly Turčianske strojárne (součást ZTS) ve slovenském Martině vyrábět Poclain TY45 pod názvem TEES-Poclain TY45. Obchodní název TEES byl odvozen z výslovnosti počátečních písmen názvu výrobce. Později byla přidána varianta TC45 na pásovém podvozku a TY2P s pohonem čtyř kol. Po sedmi letech byla výroba v Martině ukončena a přestěhovala se do ZTS Dubnica nad Váhom. Zde se tyto stroje přejmenované na ZTS-Poclain vyráběly od roku 1978 do roku 1980. Během těchto dvou let se vyrobilo celkem 213 ks typů TY45/-2, TC45/-1 a TY2P.

Roku 1980 došlo k zahájení výroby modifikovaných modelů pod značkou ZTS Dubnica a poprvé se objevilo označování strojů písmeny DH. Jednalo se o tři typy s objemem základní lžíce 0,335 m3: DH 111 na pásovém podvozku, čtyřkolové DH 112 a tříkolové DH 113. Hydraulické komponenty se vyráběly v Brně a v Bratislavě, výložníky v Bardejově. Naftové, čtyřválcové, vodou chlazené motory Zetor o objemu 3,6 l produkovala Zbrojovka Brno. Mechanická pětistupňová převodovka G5S-N pocházela z automobilů IFA vyráběných v bývalé NDR, nápravy značky Rába dodával jejich maďarský výrobce. Kromě hydraulického okruhu s průtokem 40 l/min byla rýpadla vybavena také pneumatickým okruhem, který prostřednictvím stlačeného vzduchu ovládal provozní a nouzové brzdy, řazení náhonu a uzávěrky diferenciálu zadní a u DH 112 i přední nápravy. DH 112 s podkopovou lžící mělo hmotnost 11,19 t. K rýpadlům bylo možno doobjednat velké množství přídavných zařízení pro různé speciální práce. Během prvních dvou let bylo vyrobeno 1391 ks DH113 a 206 ks DH 111 a DH 112 dohromady. V roce 1984 odpadlo z obchodní značky slovo Dubnica a zůstalo pouze ZTS. DH 112 se v období od poloviny osmdesátých let do roku 1991 vyrábělo také v obci Slovenská Lupca v závodě ZTS Obchodný podnik Banská Bystrica s.p.

V roce 1993 vznikla společnost ZTS Dimex s.r.o. jako nástupce divize stavebních strojů ZTS Dubnica nad Váhom. Zde nadále probíhala výroba DH 112 a DH 113 pod obchodní značkou Dimex. Čtyřkolové DH 112 se vyrábělo až do roku 1998, zatímco výroba tříkolové varianty DH 113 byla ukončena o rok dříve.

Populární "déháčka" jsou stále na našich stavbách zastoupena v poměrně hojných počtech. Protože je však jejich hydraulika v dnešních měřítcích velice pomalá, využívají se většinou už pouze ve spojení s hydraulickými kladivy na lehčí bourací práce.

Komentáře

Sací bager – Veľmi zaujímavé!!! Ja, bagrista - teoretik, som o takom niečom nevedel. Ďakujem

Komentár – Ospravedlňte ma, predchádzajúci komentár patrí k inému článku.

zaujimave – dobrý deň, veľmi zaujimave a neviete este nieco viac ? velmi ma zaujíma historia tycto strojov ale nemozem nic o nich zohnat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.