Elektrický pohon stavebních strojů nebude lepší než diesel. Ani v ekologii.

Přestože potřeba stavět stále narůstá, dieselové motory, které většina stavební techniky používá, jsou v ohrožení kvůli emisním skandálům. Ty se sice týkají převážně automobilového odvětví, vrhá to však špatné světlo i na stavební stroje, jelikož i ony využívají převážně dieselové motory.

Je samozřejmé, že jak se lidská populace rozrůstá a vyvíjí, rostou také potřeby lidí. V příštích třiceti letech je očekáván nárůst populace na deset miliard ze současných sedmi.  A zatímco dnes bydlí ve městech 54 procent lidí, za 30 let to bude 70 procent. Takže poroste poptávka po budovách, školách, nemocnicích a dopravních cestách.

Tvrzení, že naftou poháněné stavební stroje jsou hrozbou pro obyvatelstvo, přitom nemůže být dále od pravdy. Právě odvětví stavební techniky urazilo obrovský kus cesty v minimalizaci dopadů na životní prostředí. Přísnější legislativa a právní předpisy ovlivňují cestu, kterou se vydáváme i enviromentální dopad na svět, který pomáháme budovat. S tím úzce souvisí také blížící se zavedení evropské emisní normy Stage V o regulaci emisí. I přes připravované evropské normy, i přes naši vlastní snahu o emisní regulaci ale stále slýcháme otázky: „Jsou diesely bezpečné? Neohrožují lidské zdraví? Co se dá udělat pro to, aby se situace zlepšila?“

Na takto složité otázky neexistuje jednoduchá odpověď. Proto bych chtěl vysvětlit, jak si budoucnost, ve které hraje nafta ve stavebnictví důležitou roli, představuji já.

Pro uvedení do kontextu – je veřejně známo, že Londýn i další velká Evropská města porušují zákonné limity znečištění. S narůstající populací je potřeba problém znečištění řešit, pokud se nechceme udusit. Právě na příkladu Londýna ale můžeme vidět, že přestože za polovinu emisí může doprava, z velké většiny to jsou starší vozidla, která znečištění způsobují. Naopak stavební stroje jsou zodpovědné jen za nepatrnou část. Podstatné je si také uvědomit, že většina stavebních strojů, které pracují na městských stavbách, pochází z půjčoven, které svoje stroje obměňují každé dva, tři roky. Nemáme mnoho starých strojů, většinou jsou to nejnovější „čisté“ modely, které mají na životní prostředí minimální dopad.
Společnosti, jako je JCB, hrají důležitou roli při budování moderního světa. Předkládám některá fakta:  

Ve srovnání s benzínovými motory spotřebují dieselové motory o 20 % méně paliva a vypouští o 15 % méně oxidu uhličitého a jejich provoz je levnější.

Nejnovější dieselové motory využívají účinnou technologii pro snížení emisí, jako jsou DPF filtry, recirkulaci výfukových plynů nebo katalyzátory na oxidaci dusíku. Tyto technologie dokáží snížit NOx často na nižší úroveň, než je tomu u benzínových motorů.

Litr motorové nafty obsahuje daleko více energie než benzín nebo zemní plyn a je energeticky výhodnější než různé druhy baterií a mnoho jiných paliv. Ve srovnání s běžnými lithiovo-iontovými bateriemi obsahuje nafta dokonce 54x více energie. Navíc je bezpečná a není výbušná, díky čemuž umožňuje bezpečnou manipulaci. Je tedy snadné ji dodávat i na špatně přístupná místa.

Navíc s vysokým kroutivým momentem a robustností jsou dieselové motory vhodné pro pohánění těžké techniky, jako jsou právě stavební stroje.

Existuje mylná představa, že odpověď na čistou energetickou budoucnost je elektrická energie. To není pravda. Ve skutečnosti se při výrobě 35kWh baterie do elektrického automobilu vyprodukuje neuvěřitelných 6,3 tun oxidu uhličitého. To je zhruba takové množství, jaké vyprodukuje naftové vozidlo za 4 až 5 let průměrného využívání.

U velkoobjemových rypadel by byl elektrický pohon nákladný o to více, a to jak z finančního hlediska, tak z hlediska znečištění životního prostředí. Výroba baterie pro dvacetitunové rypadlo, které má pracovat osm hodin, by stála 160 000 liber, a to nemluvíme o obrovském množství oxidu uhličitého, který by vzniknul při její výrobě. A další potom při jejím nabíjení.

Přes 50 % elektrické energie v UK pochází z tepelných elektráren, takže emise vznikají stejně, jen na jiném místě. Náš průmysl investuje a pracuje na tom, jak dostát ekologické výzvě. Bylo mi řečeno, že v lednu 2019, kdy vstoupí v platnost povinné plnění limitů Stage V, motory JCB Ecomax dosáhnou téměř nulových emisí. Doufám, že vláda si uvědomí, že jako představitelé průmyslu hrajeme důležitou roli. Právě sektor stavební techniky je pro ekonomiku Velké Británie nezastupitelný. Pohybuje se v hodnotách 11 miliard liber ročně a dalších 200 milionů se vynakládá na rozvoj a výzkum.

Sektor stavební techniky zaměstnává 40 000 lidí a samotné stavebnictví jen ve Velké Británii přes 2 miliony. Pracuji v odvětví, které bere svou roli ve společnosti vážně a zodpovědně. Společnosti jako je JCB jsou v čele, co se vývoje „čisté“ dieselové energie týče. Protože, řečeno jasně a jednoduše , diesel zkrátka funguje.

Pokud tedy chceme stavět domy, které potřebujeme, vysokorychlostní dálnice, železnice, školy, nemocnice, pokud chceme plnit základní potřeby společnosti, budeme i do budoucna potřebovat čisté dieselové technologie.

Říká se, že s velkou mocí přichází velká zodpovědnost. Já od doby, kdy pracuji ve společnosti JCB, věřím ve velkou sílu našich motorů, a stejně tak velkou zodpovědnost naší firmy v oblasti minimalizace dopadů na životní prostředí.

Autor je čestným předsedou britské Asociace stavebních strojů CEA a dlouholetý zaměstnanec firmy JCB. Jedná se o přepis jeho prezentace u příležitosti uvedení nového elektrického minirýpadla JCB.

Překlad: Anna Fajkusová

Komentáře

K zamyšlení – Já se osobně na elektřinu do strojů velmi těším a těmto slovům moc nefandím. Ano, starý diesel byl ideální, ale neekologický, my musíme srovnávat supermoderní diesel a elektřinu. Moderní diesel je složitý mechanismum, který sic nezakouří, ale je natolik nákladný na provoz, že se nám zatím nemůže vyplatit. Jednotlivé díly sofistikovaného ekodieselového agregátu prodávají výrobci záměrně za obrovské sumy, namísto toho, aby je nabízeli za cenu &quot;ekologie pro všechny&quot;, tak se nám snaží tvrdit, že máme luxusní ekologický stroj a tak za to musíme tvrdě platit. Výhoda baterií je vysloveně závislá na potřebné lokalitě dodání a provozu, to je jasné. Ale nejde porovnávat starý pohodový jednoduchý diesel s elektřinou, ale musíme porovnávat super moderní diesel, jiný se již nesmí prodávat. My ve strojích a nákladních vozech máme například: Agregát s vysokotlakým vstřikováním common rail, zpětnou recyrkulaci výfukových plynů, DOC katalyzátor, vstřikování močoviny AdBlue a filtr pevných částic. Samozřejmě zvýšený kompresní poměr a zvýšené volnoběžné otáčky pro účinné spalování. To vše má za následek zásadně zvýšenou spotřebu paliva všech strojů i nákladních vozidel. Ano, nazakouří, vedle výfuku by se dalo usnout, ale když selže napříkla AdBlue, stojí oprava od sto tisíc Kč výše. Dle velikosti stroje. Vstřikovače 120tisKč, samotná pumpa ADBlue 40-60tisKč, filtr pevných částic 35tisKč, téměř každá část má svojí řídící jednotku, cca 5jednotek v hodnotě od 35tis. do 120tis.Kč. A máme vozy a stroje, kde nám odešel systém v různých částech dvakrát a v jednom případě třikrát! No a kde jsou ty ostatní předražené komponenty, které teprve jedou notu své životnosti. Pak teprve zůstává samostatný agregát a starost o něj- hadice, řemeny, ložiska, kluzné, otočné a napínací komponenty, kapaliny, vzduchový systém, chladící systém, oleje, filtry, řídící jednotky. Pokud někdo dotáhne pohon tak daleko jako Volvo, které použilo baterie místo agregátu a nepoužilo ani hydraulický olej k pohonu pístnic a pojezdu strojů, pak je to úplná radost, protože běžný stroj bez úkapu, ať je udržovaný, supermoderní, takový neexistuje. Stačí jedna praská hadice, výměny přídavného hydraulického zarizeni, nespozorované opotřebení atd.atd. Kéž to půjde jiným směrem a nás obyčejné lidi bude hřát pocit, že o ekologii se musí starat pouze stát v elektrárnách a né, že nám budou dodávat stroje s nálepkami Eko, přičemž tomu tak není- bohužel. <br />

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.