Svářecí stroj Liebherr SR 714: Česká premiéra na stavbě plynovodu Gazela

Když v roce 1986 technici holandské firmy Maats, jednoho ze světových leaderů ve výrobě a půjčování strojů a zařízení pro pokládku potrubních vedení, přišli s myšlenkou na zkonstruování speciálního svářecího a montážního nosiče na dozerovém podvozku, nijak tím své partnery z Liebherru, přesvědčené o zbytnosti takového speciálu, nenadchli.

Přesto tímto počinem položili základ ve výrobě trubních svářecích speciálů, s jehož poslední evolucí jsem se setkal na největší stavbě plynovodu v České republice za posledních 20 let. Šest Liebherrů SR 714 bylo v prvních měsících tohoto roku dodáno společnosti Plynostav na stavbu plynovodu Gazela, jehož investorem je společnost NET4GAS, s.r.o. 

Svářecí dozer SR 714 je postaven na platformě buldozeru PR 714, okleštěného o přední radlici a zadní ripper. V holandském Gooru, u tvůrce této svářecí nástavby je nosič osazen přední a zadní platformou, které mohou nést širokou škálu příslušenství dle požadavků zákazníka. Za zmínku určitě stojí, že Maats týdně produkuje 4 kusy tohoto speciálu.

Základem nástavby SR 714 je kardanem hnaný generátor napětí živící čtveřici svářeček Lincoln DC 400, které jsou vodo- a prachotěsné a spolehlivě odolávají extrémním podmínkám. Technik od Maatsu s úsměvem tvrdil, že slušivá žlutá kapotáž ukrývající svářečky je tam hlavně proto, aby byly uchráněny pozornosti zlodějů. Stroj je možno vybavit i produkty jiných producentů svářecí techniky, Lincoln se však dostává na více než 90 % strojů. Mou představu o plně automatickém svařování trub vymazala skupina svářečů v kožených kuklách. Praxe je tedy taková, že svary jsou ryze ruční prací, přičemž jeden spoj je tvořen minimálně deseti vrstvami. Kromě svářeček zadní nástavba ukrývá rozvodnou skříň elektroinstalace na straně levé a kompresor vzduchu na straně pravé. Kompresor je hnán hydromotorem a je určen především k pohonu centrátoru, starajícího se o správné vzájemné vystředění a lokaci trub.

Přední plošina je osazena hydraulickou rukou Hiab vysoké nosnosti a dosahu, vzhledem k tomu, že v mnohdy náročném terénu musí být schopna unést nad svařovanými trubkami rozměrný ochranný stan, do kterého jsou přivedeny všechny potřebné rozvody. V tomto konkrétním případě je stroj učen ke svařování trub s největším v plynárenství běžně používaným průměrem 1400mm. Vpředu také můžeme najít držáky rozličného příslušenství od vysoušečky elektrod až po lože lahví s propan-butanem, jež je používán pro předehřívání svářených trub.

Vlastní hybnost „svářečky“ obstarává  90kW diesel, hydrostaticky (jak je pro Liebherr typické) pohánějící dozerový podvozek shodný s PR 714. Strojník ovládá směr a rychlost pojezdu joystickem v levé ruce.  Nožní ovládání zůstalo jen pro provozní brzdu.  Namísto pravého joysticku, ovládajícího v klasickém dozeru radlici, je umístěn ovladač hydraulické ruky, v jehož blízkosti má obsluha k  dispozici také přehledný zátěžový diagram. Celé příjemně přehledné pracoviště strojníka kryje rozměrná pevnostní kabina odolná jak padajícím předmětům, tak deformacím při převrácení. Potenciální zákazníky potěší flexibilita výrobce, který nabízí množství modifikací kabiny, vyhovujících jak v arktických, tak i v tropických podmínkách.

Na dlouhodobější provozní hodnocení si vzhledem k neobvyklosti SR 714ky budeme muset počkat, technici Maatsu přítomní u předání však velmi kladně hodnotili spolehlivost nosičů Liebherr. Hodně vypovídá i to, že většina předchůdců je stále v plném nasazení.

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.