Smykem řízený nakladač Wecan 950 – čínské klony útočí

Kopie smykem řízeného nakladače Case, problesklo mi hlavou, když jsem Wecan 950 spatřil poprvé na fotce. Podobné tvary výložníku, kabiny i všech detailů, téměř stejné nálepky… Ale když jsem Wecana uviděl a vyzkoušel v reálu, poznal jsem, že se nejedná o kopii, ale klon.

Díky ovci Dolly a řadě dalších klonovaných zvířátek dnes víme, že klony jsou sice podobné originálu, ale přesto se vzhledově liší a jiný je i jejich temperament. A rozdíly rostou s věkem. Na poslední postřeh si budeme v případě Wecanu 950 muset ještě počkat, ovšem ostatní charakteristiky klonu sedí jako ulité.

Předně, Wecan 950 je na šířku i na výšku větší než jakýkoliv jiný, podobně vypadající Case. Provozní hmotnost vzhledem k rozměrům není nijak veliká – 3420 kg – udávaná nosnost je 950 kg, ale v praxi si nakladač poradí i s paletou o hmotnosti 1500 kg. Povrchové zpracování svařenců i robotické svary jsou příkladné (rám, výložník i kabina jsou prý dokonce galvanizované), ve spojení s povědomým designem majiteli stroje ostudu dělat nebude.

Zadní dvoudílná kapota opět kopíruje design Case, ovšem na rozdíl od něj po odklopení obou částí není v podstatě co kontrolovat, protože sem kromě chladiče a nalévacích otvorů palivové a hydraulické nádrže není nic vyvedeno. Pro pravidelnou kontrolu a údržbu je potřeba odklopit celou kabinu. To jde ale překvapivě snadno, přímo z kabiny se odjistí dva čepy a pak už jen stačí chytnout za madla a za vydatné podpory plynových vzpěr celou kabinu lehce odklopit vpřed.

Těžko se chce věřit, že se díváme do útrob čínského stroje. Motor Perkins 804D se chlubí štítkem Made in Japan, na vzduchovém filtru Donaldson zase vidíme hrdé Made in U.S.A. Takto stroj přichází přímo z Číny, nejde o nějaké evropské dodělávky. Motor pod značkou Perkins vyrábí Mitsubishi, jedná se o atmosférický čtyřválec s nepřímým vstřikem, výkonem 47 kW při 2500 ot/min a objemem 3,3 l. Hydraulický systém dodává známá firma Rexroth, High flow (tj. místo jednoho zubového čerpadla jsou zde pro pracovní a přídavnou hydrauliku čerpadla dvě) s průtokem 140 l/min je součástí standardní výbavy.

Ale stačí seskládání komponent zvučných značek k celkově dobrému výsledku? To se dozvíme brzy. Usedám totiž do kabiny, nasávám zápach čínských plastů a koukám kolem sebe. Kabina je díky své velikosti uvnitř velmi prostorná, i když jednoduché sedadlo je posazeno poměrně vysoko nad podlahou, takže i přes obrovitost kabiny mnoho místa nad hlavou nezbývá. Možná i díky tomu je z kabiny dobrý výhled na všechny strany. Jednodílná bezpečnostní hrazda je snad až příliš prostorově velkorysá, do prostoru mezi ní a mým břichem by se vměstnal další člověk. Kvůli tomu hrazda dosahuje velmi blízko k joystickům, což omezuje možnosti jejich uchopení.

Ovládací prvky umístěné na vertikálním přístrojovém panelu na pravém sloupku pokračují v nepokrytém kopírování designu Case. Jejich vzhled, včetně symbolů a písma, je v podstatě stejný, jen pár funkcí chybí. Po stisku kruhových membránových tlačítek se rozsvítí symbol na nich zobrazený, jedno z tlačítek je elektrická ruční brzda. Řešení ručního a nožního plynu rovněž jako by vypadlo z nakladačů Case.

Na každé straně kabiny za joysticky najdeme malá plechová dvířka se zajištěním na magnet. Pod levými se ukrývají kolébkové spínače pro přídavnou hydrauliku, společný průtok obou pracovních čerpadel, maják a vytápění (je potřeba se dívat na symboly na dvířkách, na samotných spínačích jsou zobrazeny symboly zcela náhodné, zřejmě to jsou vypínače, které vybyly z jiné výroby). Pod pravými dvířky se nachází odkládací schránka nebo ovládání klimatizace podle toho, jak je stroj vybaven.

Vytápění kabiny disponuje pouze dvěma výdechy pod sedadlem, které v letních dnech může doplnit u stropu osazený přídavný elektrický větrák. Výdechy v luxusně čalouněném stropu jsou funkční pouze u strojů osazených klimatizací, což tento nebyl.

Po nastartování motoru zjistíme, že úroveň hluku v kabině je na akceptovatelné úrovni (viz P.S. na konci článku) a úpravy pro další odhlučnění jsou plánovány na letošní podzim. Hydraulické joysticky nabízejí dnes již klasické jednoruční ovládání pojezdu. Při současném zvedání výložníku a vyklápění lopaty dochází ke zpomalování hydrauliky, u kterého smykem řízeného nakladače k němu ale nedochází, že? Když stiskneme tlačítko pro společný průtok obou pracovních čerpadel, zrychlí se také pohyb výložníku a lopaty. Proto je dobré mít tuto funkci neustále zapnutou, vypínal bych ji jen pro přesnou manipulaci.

Wecan 950 je již v základu vybaven dvěma rychlostmi pojezdu. Druhou rychlost - zajíce - je radno aktivovat a deaktivovat jen při velmi nízkých rychlostech, přestože sklo ve dveřích je ploché a jeho výměna po střetu s vaší hlavou bude rychlá a levná. Ano, přeřazení z dvojky na jedničku je při svižnější jízdě doprovázeno nepříjemným rázem. Tlačítko zajíce umístěné na levém joysticku dříve musel strojník neustále držet, což bylo pro praxi naprosto nesmyslné řešení. Nyní se druhá rychlost aktivuje kolébkovým přepínačem umístěném vpravo na přístrojovém panelu. Při otáčení mi připadá nakladač malinko nemotorný, ale to přisuzuji jeho větším rozměrům. Nicméně rozjezdy a dojezdy jsou plynulé a na zajíce se nakladač přemisťuje opravdu rychle, prospekt uvádí svižných 23 km/hod.

Závěr? Mezi čínskými smykem řízenými nakladači je Wecan 950 bezpochyby špička. Zvenku vypadá atraktivně a schopně, má joystickové ovládání a skvělou výbavu, i když po usednutí do kabiny čínský původ zapřít neumí.

Smykem řízené nakladače Wecan vyrábí bývalá čínská zbrojovka Shandong Guangming Machinery Company, kterou můžeme nalézt také pod zkratkou GMMC. Její výrobní program je široký, kromě smykem řízených nakladačů vyrábí také manipulační a zemědělskou techniku, nákladní tříkolky apod.

P.S.

Stroj jsem měl možnost vyzkoušet již v únoru, kdy mě nepříjemně zaskočilo mizerné odhlučnění, špatně seřízená hydraulika a některé další nemilé vlastnosti. Mé připomínky padly na úrodnou půdu a již v dubnu byl stroj odhlučněn a naladěn do takové míry, že pracovat s ním už není za trest. Práce na dalším „zcivilizování“ stroje pokračují. Je vidět, že čínští výrobci něco jako komfort ovládání sami neřeší, ale když je k tomu přitlačí dealer, pustí se do akce (alespoň v případě Wecanu).

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.