Smykem řízený nakladač Rapčan Servis Detva JC70 vznikl zajímavou cestou

Tento smykem řízený nakladač má pozoruhodný osud. Nejdříve Číňané „pro inspiraci“ nakoupili pár Locustů 750. Kvůli zabudování čtyřválcových motorů celý stroj rozšířili, prodloužili zadní část a nasadili větší kola. Stejně tak zapracovali na interiéru kabiny, provedení výložníku a dalších drobnostech.

To by nebylo až tak zvláštní, kdyby ovšem do hry nevstoupila slovenská firma Rapčan Servis Detva. Místo dovozu kompletních nakladačů z Číny, jak se to běžně dělá, se rozhodla dovážet stroje bez motoru, hydrauliky, filtrů, převodovek, chladiče a výfuku. Tyto vnitřnosti vkládá do stroje až na Slovensku podle vlastního návrhu.

Pro jaké komponenty se v Rapčan Servis Detva rozhodli? Motor je osvědčený atmosférický čtyřválec Perkins 404-22C o objemu 2,2 l a výkonu 38 kW. Stranové převodovky, sestavené z ozubených kol, jsou kompletně slovenské výroby. Hydraulika pochází od známé firmy Sauer. Pojezdová čerpadla Sauer M28 jsou samozřejmě pístová, osazená za sebou. Na nich je umístěno pracovní zubové čerpadlo Sauer SNP2/25 S s povážlivě nízkým výtlakem 25 l/min. Hydraulický rozvaděč má označení RS 16 D3, filtry a chladič motoru jsou italské, výfuk se vyrábí na Slovensku.

Výrobce udává provozní hmotnost stroje 3000 kg a jeho nosnost vyčíslil na 1000 kg. Pokud by tato hodnota měla být míněna podle normy SAE, potom příliš nekoresponduje s technickým řešením nakladače. Na můj dotaz výrobce pouze uvedl, že by hmotnost zvedaného břemene neměla udávanou jednu tunu překročit. Rychloupínací zařízení je kompatibilní s Bobcatem a dalšími zahraničními výrobci.

Plasty v interiéru jsou překvapivě dobře zpracovány. Zda při jízdě terénem vyluzují nějaké pazvuky, jsem však neměl možnost vyzkoušet. Po usednutí do sedadla člověk příjemně zapadne mezi boční přístrojové panely. Vlevo jsou kruhové analogové ukazatele teploty olejů a stavu paliva a motohodin, vpravo je spínací skříňka, společně se sadou kolébkových vypínačů. Držení joysticků je příjemné, akorát je trochu podivné, že předloktí máte položena na přístrojích a spínačích. Aha, ještě sklopit bezpečnostní hrazdu! Je vidět, že čínská ergonomie nezná hranic. Nyní se ruce ocitají nepříjemně vysoko a dosáhnou pouze na samé vrcholky joysticků, nehledě na nedbalé mechanické provedení samotné hrazdy. Dle firmy Rapčan Servis Detva se to ještě bude řešit.

Na podlaze jsou umístěny elektrické spínače v podobě tří pedálů. Dva z nich ovládají přídavný hydraulický okruh, třetí slouží pro troubení. Vpředu vlevo nad podlahou je umístěno těleso větrání a topení. Výdechy nejsou bohužel rozvedeny po kabině, nýbrž jsou umístěny přímo v tomto tělese, všechny na jednom místě.

Nejvyšší pojezdová rychlost představuje tradičních 12 km/h, kola obouvají pneu rozměru 12-16.5.

Za 750.000,- Sk bez DPH nečekejte žádné megavýkony. Ovšem způsob montáže firmě Rapčan Servis Detva umožňuje nakonfigurovat motor a hydrauliku dle požadavků kupujícího. Pohonnou jednotkou může být i přeplňovaný motor o výkonu 44 kW, lze osadit větší pracovní čerpadlo a ve vývoji je i provedení s řetězovými stranovými převody.

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.