Šestitunový kompaktní dempr NC SW6 miluje náročný terén

Pokud potřebujete větší kompaktní dempr, dost možná se ve vašem hledáčku objeví i SW6 od NC Engineering s nosnosti 6 t, hydrodynamickým pohonem a otočnou korbou. Používá motor a nápravy z JCB, což může oslovit mimo jiné i skalní příznivce této traktorbagrové ikony.

4550 kg vážící kompaktní dempr NC SW6 má nosnost 6 t, díky čemuž nalezne uplatnění i na větších stavbách. Například v sousedním Rakousku můžeme vidět poměrně dost strojů o nosnosti 4 t, přičemž trend zde směřuje k demprům právě o velikosti SW6.

Použití známého přeplňovaného čtyřválce JCB 444T svým výkonem 74.5 kW katapultuje SW6 do čela demprů kategorie 6 t. Hydrodynamický pohon je zatím spřažený pouze s ručně řazenou převodovkou typu Power Shuttle, na automatickém řazení se však pracuje. Stejně jako pohonná jednotka, i nápravy pocházejí ze stáje JCB. Přepravní rychlost dempru je 27 km/h.

SW6 bez otočné korby nelze objednat, takže „plnou palbu“ máme již v základu. Otoč je užitečná pro vysýpání kolem výkopů, u NC SW6 se otáčí v rozsahu 185°. Úhel výklopu překračuje 90°. Šířka stroje přes kola 2285 mm není právě nejmenší, dokonce o 7 cm přesahuje šířku korby, která má navršený objem 3150 l a je vyrobena z plechu tloušťky 8 mm s podstatným vyztužením horní části.

Podobně jako menší dempry NC, má i SW6 kloubové řízení, přičemž pouzdra čepů kloubu jsou výměnná. Natáčení se uskutečňuje v rozsahu +/- 36°, díky čemuž se SW6 vyznačuje vskutku nadstandardním vnějším poloměrem otáčení, který je pouhých 9,8 m a zajišťuje velmi slušné manévrovací schopnosti.

Výrobce veškeré ocelové díly vyřezává na svých CNC strojích a podle toho to také vypadá - ocelový plech najdete i tam, kde byste ho nečekali. Spíše než pomocí šroubů jsou k sobě jednotlivé konstrukční části připojené sváry. Pozinkované schůdky jsou jedním z mála přišroubovaných prvků, každý pro jistotu na čtyřech šroubech. I kryty světel jsou masivní, téměř až tunelové provedení, řekl bych. U kapoty motoru však SW6 tak striktní není, je kvůli hmotnosti vyrobena z plastu. Rám je opět sklopný dozadu a pro ulehčení manipulace obsahuje plynovou vzpěru.

Za volant lze vstoupit z obou stran stroje, pohodlnému přístupu nic nestojí v cestě. K dispozici jsou masivní držadla umístěná na vhodných místech, připevněná ke stroji navařením. Sloupek řízení lze na rozdíl od menších demprů firmy NC naklopit do požadované polohy. Ovládání dempru není potřeba dlouze rozebírat. Změna směru jízdy se provádí pákou pod volantem. Řadicí páka je poněkud nezvykle po levé ruce, ale pokud nebrouzdáme náročným terénem, kdy se musí často podřazovat na první rychlost, nebude řazení tak časté. Na hlavici páky je umístěno tlačítko odpojení převodovky, pod ní se nachází objemná kožená manžeta, která mi v prašném prostředí stavby ve stroji bez kabiny nepřijde dvakrát praktická. Ovládání výsypu a otoče korby zajišťuje jediná páka umístěná po pravé ruce. Návrat do přímé polohy je usnadněn jazýčkem na korbě, který zapadá do výřezu ve spodním rámu.

Když se budeme chtít podívat do útrob stroje, zjistíme, že je vše pěkně pod zámkem. Po snadném vyklopení kapoty podporované plynovou vzpěrou spatříme motorový prostor s krásně přístupným blokem chladičů. Je vidět, že pro rozmístění komponentů pod kapotou nebyl prvotním ukazatelem servisní přístup, ale na druhou stranu musím říct, že ke všemu, co pod kapotou vidíte, se poměrně rychle dostanete, včetně motorového filtru. Další, méně využívané servisní otvory jsou ale už přístupné až po demontováni šroubů krycích plechů. K hydraulice se dostanete po demontáži plechu pod sedačkou, který odejmete i s ní.

Pojistky se ukrývají pod přišroubovaným ocelovým krytem sloupku řízení. Mezi schůdky se po obou stranách nalézá pozikovaná schránka. Vlevo si do ní můžete dát nářadí, ta vpravo ukrývá akumulátor.

Součástí standardní výbavy pro náš trh je tažné zařízení s elektrickou zásuvkou a identifikace CESAR Datatag System. Na přání může zákazník získat ochrannou stříšku či dokonce i uzavřenou vytápěnou kovovou prosklenou kabinu. Dodává se i držák na lopatu, rýč a koště pro připevnění ke stroji.

Ve srovnání s menšími dempříky nabízi SW6 ještě lepší terénní prostupnost a hlavně stabilitu. Na druhou stranu můžeme SW6 v některých případech použít i jako alternativu k avii nebo tatře, kde kromě nesrovnatelně lepší terénní prostupnosti a manévrovatelnosti nabídne SW6 také výrazně nižší spotřebu paliva.

Práci řidiče dempru NC SW6 jsem se pokusil zachytit v tomto videu: http://www.youtube.com/watch?v=QiPW2CEr42c

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.