Rypadlonakladač Hidromek HMK 102 B Maestro má velkou kabinu a prostorovou kinematiku

Mou zálibou na mezinárodních výstavách je usedat do kabin tureckých rypadlonakladačů, abych tlumil svou zhýčkanost z moderních strojů zavedených značek. Se stejným záměrem jsem si na letošním Intermatu otevřel i Hidromek HMK 102 B s novou kabinou Maestro a můj dlouze budovaný pohled na turecké stroje se zbortil jako hrad z kostek.

Předskokan tohoto stroje byl představen před dvěma lety na Baumě Mnichov v podobě prototypu pod názvem Hi-Concept. Oproti sériové verzi to byl jen odvar.

O nové kabině výrobce sebejistě prohlašuje, že tak velký objem nemá žádný jiný rypadlonakladač na světě. Údajným popudem pro vývoj nové velké kabiny byly výhrady skandinávských strojníků k místu nad hlavou. A ve vzdušné kabině Maestro opravdu místo neschází, a to v žádném směru. Skvělá ergonomie, moderní přístrojové panely, na vzduchem odpruženém sedadle si můžete nastavit tuhost bederní opěrky dokonce ve dvou výškových úrovních…

Pro ovládání nakladače slouží mechanická páka, joystick není k dispozici ani za příplatek. Páka joystick alespoň připomíná, obsahuje tlačítka pro ovládání přídavného okruhu, odpojování převodovky i vypínač systému automatického návratu do nabírací polohy. Hned za pákou nakladače je ruční brzda, za ní zapuštěná páka ručního plynu a ještě dále jsou umístěny páčky pro ovládání výsuvu patek.

Podkop se ovládá pomocí joysticků samostatně umístěných na sloupech. Ty jsou nastavitelné sice jen v podélném směru, ale plynule, s nalezením jejich příznivé polohy jsem neměl problém. Všechna skla jsou zakřivená, takže vám je sklenář nevyřízne a při poškození musíte objednat originál. Tuto vlastnost však přestanu za chvíli asi zmiňovat, je to nezadržitelný trend - kdo nechce, aby jeho stroj vypadal jak z minulého století nebo z Číny, zakřivené prosklení zkrátka používá.

Zákazník si může připlatit za integrovanou klimatizaci, potom je schránka vlevo za dveřmi také klimatizovaná. Hidromek nepoužívá univerzální klíče, každý stroj má svůj jedinečný. Špatnou zprávou pro poberty a nenechavce je také imobilizér, kterým jsou stroje osazeny.

Lepší výhled na lopatu umožňuje větší sklon kapoty vyrobené z jednoho kusu. Nakládací zařízení disponuje plovoucí polohou i návratem do základní polohy, takže se strojník nemusí stále zaobírat ustavováním lopaty pro nabírání. Navíc má k dispozici mechanický indikátor pozice lopaty. Volitelnou výbavu v podobě tlumení kmitů lopaty při přejezdech označuje Hidromek jako MSS (Motion Stabilizer System).

Velkou pozornost si zaslouží možnost lomeného výložníku pro mimoosé hloubení drážky mimo opěrnou plochu stroje, a to při zachování přesuvného podkopu i teleskopické násady. Je však třeba vzít v úvahu, že při spojení děleného výložníku a teleskopu se zvyšuje transportní výška stroje. Podobnou vymoženost nabízí jen Komatsu. JCB právě uvolnilo do standardní nabídky typ 4CN (původně určený jen pro skandinávský trh), který také umožňuje lámání výložníku, ovšem při pevném středovém uložení podkopu a bez možnosti teleskopické násady.

Dalším zajímavým prvkem možné příplatkové výbavy je hydraulický stranový posuv podkopu. Hidromek HMK 102 B Maestro lze dodat i s hydraulicky poháněným kompresorem vhodným jak pro dofoukávání pneumatik, tak i pohon pneumatického ručního nářadí. Hidromek k rypadlonakladači nabízí i hydraulické demoliční kladivo pod označením Hidromek HKR 140, které pochází z výrobní linky známého francouzského výrobce Montabert.

Po stranách zadních opěr jsou zavěšeny pryžové podložky pro práci na chodnících a dalších površích, které bychom neradi poškodili. Kryty zadních světel jsou chráněny před rozbitím praktickou mřížkou.

Pod kapotou nás nic neohromí, všechno je při starém. Pohonnou jednotkou je čtyřválec Perkins 1104C-44T o objemu 4,4 l a výkonu 74,5 kW. Automatická převodovka Power Shift je jedinou volbou, má čtyři stupně vpřed a čtyři vzad, maximální udávaná rychlost na čtvrtý stupeň je 40 km/hod. Standardní pohon všech čtyř kol se pro úsporu paliva automaticky vypíná při zařazeném třetím a čtvrtém rychlostním stupni. V hydraulickém systému pracují jednoduchá zubová čerpadla, hlavní má průtok 81 l/min pod tlakem 23 MPa, přídavné 64 l/min pod tlakem 21 Mpa.

Nápravy obsahují automatické uzávěry diferenciálu, kterým Hidromek říká „Max-Trac“. Standardní přední pneu rypadlonakladačů Hidromek s jednou řiditelnou nápravou jsou nyní 20-palcové.

Rypadlonakladač Hidromek HMK 102 B Maestro nepřináší ve srovnání se světovou produkcí nic nového. Modernizace však přinesla tak příjemné prostředí a pohodlné ovládání, že to stojí za vyzkoušení. Škoda jen, že v tuto chvíli má Hidromek obchodní zastoupení pouze na Slovensku, v České republice se dealer právě hledá.

Základy turecké společnosti Hidromek položil Hasan Basri Bozkurt v roce 1978, kdy otevřel malou dílnu na výrobu hydraulických válců a nakládacích a podkopových zařízení pro zemědělské traktory. Svůj první rypadlonakladač vyrobil Hidromek v roce 1989. Jednalo se zároveň o první rypadlonakladač v Turecku. Od roku 2001 vyrábí Hidromek hydraulická rypadla, která vyvíjí za pomoci japonské firmy Kobelco, jejímž byl Hidromek dříve dealerem. Na trhu rypadlonakladačů v Turecku se Hidromek dělí o první místo s JCB, každý má okolo 30 % trhu. Ostatní turečtí výrobci mají dohromady necelých 10 %.

Komentáře

Zastoupení prodeje v ČR – Chtěl bych nesouhlasně reagovat na tento článek o zastupování při prodeji značky HIDROMEK v České republice.<br />
Autorizovaným zástupcem této značky je firma TOMS-CZE s.r.o., s provozovnou v Olomouci. Naše firma tuto činnost vyvíjí již od roku 2004, kdy byl zahájen prodej stavebních strojů značky HIDROMEK s tzv. &quot;Osvědčením akreditace zástupce výrobce&quot;, vydaným Ministerstvem dopravy ČR. Tato činnost je tedy i nadále jedním z hlavních programů firmy TOMS-CZE.<br />
Proto k dnešnímu dni evidujeme již několik desítek prodaných strojů této značky, zejména v provedení rypadlo-nakladače.<br />
Současně bych rád zmínil, že dnes máme i regionální zástupce při prodeji strojů HIDROMEK, kteří smluvně zajišťují ve svém regionu zastupování této značky. <br />
Bližší informace lze nalézt na webových stránkách www.toms-cze.cz<br />
<br />
Milan Král

Re: Zastoupení prodeje v ČR – Dobrý den pane Králi,<br />
<br />
děkuji Vám za komentář. Tuto poměrně čerstvou informaci jsem dostal od Anila Bingöla, export area managera firmy Hidromek, se kterým jsem stroj na Intermatu procházel. Jestli chcete znát podrobněji jeho stanovisko k situaci na českém trhu, můžete mne kontaktovat. <br />

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.