Nové rypadlonakladače JCB 3CX Sitemaster Eco – ruku z plynu!

EcoDig, EcoLoad, EcoRoad. Tato tři "ekoslůvka" se stala nedílnou součástí zbrusu nových řad rypadlonakladačů JCB 3CX/4CX. Co to znamená, jak to funguje v praxi a jaké jsou další modifikace, jež ikony britského strojírenského průmyslu prodělaly, jsem zjistil v rámci jejich české premiéry.

I když v případě strojů, o kterých se dnes bavíme, je důležitější technická stránka věci, přesto bych začal designem, protože to je první vjem, který do jisté mír určuje náhled na vše ostatní (no ano, přiznejme si to).

V tomto ohledu nové traktorbagry (tj. stroje od výrobního čísla 2000000) sebevědomě pokračují v přímočarém a dynamickém vzezření. Poslední změny jsou nejen vzhledově efektní, ale mají i svou praktickou stránku. Nová kapota motoru má pro lepší výhled na nakládací lopatu ještě větší sklon, než ta předchozí, a tvarově k ní není co dodat. Čistý design bez příkras.

Mnohem větší vliv na dravý vzhled má však zcela nový střešní panel inspirovaný bratrskými FastTracky. Lépe odvádí vodu a navíc skvěle vypadá, což vynikne zvláště ve srovnání s dosavadními typy. Patří k ní i zcela nové pracovní světlomety – i vpředu jsou nyní čtyři a lze nastavovat jejich směr.

Nové Eco typy již podléhají novému design manuálu, jenž nejlépe charakterizují nepřehlédnutelné nápisy JCB, které na kilometr vzdáleném stroji přečte bez brýlí i krátkozraký.

Z dalších změn jmenujme nový tvar předního protizávaží, které je při střetu s nákladním automobilem ohleduplnější (v případě 3CX; za 4CX to řeší velká přední kola), nebo interiér, který již tolik nehýří stříbřenkou. Každý na to může mít jiný názor, mě osobně se více líbí černá, takže jsem se vzhledem kabiny spokojen. Změnily se kolébkové přepínače, nyní mají podsvětlené kontury symbolů, což musí za tmy vypadat vpravdě luxusně. Příplatkový integrovaný kávovar je pomyslnou třešničkou na dortu sladkého komfortu.

Systém ovládání pomocí pák nebo joysticků zůstává nezměněn. I nadále jsou tedy k dispozici tři možnosti: páky (Manual Control), sedadlové joysticky na podkop a pevná páka pro nakladač (EasyControl) nebo zdokonalené joysticky (Advanced EasyControl), u kterých se ovládá joysticky na sedadle podkop i nakladač podle toho, jak je zrovna sedadlo natočeno. Testovaný stroj byl vybaven „prostředním“ ovládáním, tedy EasyControl.

Pogumované joysticky jsou identické jako na dosavadní řadě strojů. Příjemně se drží a v případě potřeby je možno je pomocí připevňovacích šroubů poposunout či naklonit do požadované polohy. Osobně mi jejich uchopení připadalo pohodlné už ve svém základním ustavení z výroby. Výborné také je, že při kopání a nakládání vpravo od osy stroje lze sedadlo i s joysticky pootočit až o 90°, přičemž joysticky jsou stále po ruce. Nevýhodou je automatické přepínaní funkcí joysticků podle aktuálního natočení sedadla ve chvíli, kdy je potřeba narychlo s něčím pohnout a sedadlo je právě otočené na druhou stranu. A možná ještě méně příznivá situace nastává, když je nezbytné se vyklonit, aby bylo vidět do výkopu, a joysticky přitom zůstanou za zády. Holt, vše má své pro a proti.

Ale pojďme ke zcela novým technickým finesám. Na výložníku nakladače si můžeme všimnout zvýšeného profilu v místě ohybu, vzadu zase vzhledové retuše násady rypadla. To pravé překvapení se však skrývá pod kapotou. Nemyslím tím motory, ty jsou stále tytéž (JCB o objemu 4,4 l s výkonem 63, nebo 68,6, u provedení Contractor 74,2 kW), ale třetí hydraulické zubové čerpadlo u motoru. Toť ústřední prvek všech Eco-přívlastků. Když se otáčky motoru pohybují mezi volnoběhem a 1700 ot/min, vhání toto čerpadlo do pracovní hydrauliky dodatečné množství oleje, přičemž při vyšších otáčkách motoru se automaticky odpojuje. Kouzlo je v tom, že při kopání má podkop stejný výkon při nízkých i vysokých otáčkách. Z toho vyplývá, že kopat při otáčkách vyšších jak 1700 ot/min je nesmysl, poněvadž se spálí více nafty, v kabině je vyšší hluk, přičemž schopnosti podkopu se nemění. Proto, aby ekosystém zafungoval, je třeba ho zkombinovat i s „ekostrojníkem“, který nebude hnát otáčky vzhůru, jak může být naučen z jiných strojů. Nápovědou pro optimální otáčky je samolepka na bočním skle, ovšem, jak trefně poznamenal publicista Geoff Ashcroft v anglickém magazínu Earthmovers, nejlepší by byla zarážka na ručním plynu.

V praxi tento systém funguje velmi zřetelně, otáčky opravdu není potřeba zvyšovat, v kabině je mnohem více klidu než dříve. Odpojování a přidružování třetího čerpadla probíhá hladce, přechody nelze nijak pocítit. Je to vskutku zajímavé řešení, které žádný jiný masový výrobce traktorbagrů nenabízí, a které při kopání může uspořit mnoho litrů drahocenné nafty. A to jsem ještě nezmínil, že v případě teleskopické násady se v hydraulickém systému nachází další samostatné čerpadlo, které má na starosti jen vysouvání násady, aby se tento pohyb mohl konat současně s jinými funkcemi.

Otazník vidím ve vztahu k příplatkovým variantám provedení Contractor s pístovým čerpadlem - rozhodování, zda pístové čerpadlo nebo tři "zubačky" je nyní méně jednoznačné. Pístová varianta je stále dražší (o cca 80.000,- Kč), její podíl na nově prodaných strojích v České republice byl dosud dle dovozce nějakých 10 % a vzhledem k výhodám tříčerpadlového systému je pravděpodobné, že podíl pístových provedení začne klesat.

Proč? Objemovou přizpůsobitelnost pístového čerpadla simuluje u zubového provedení třetí čerpadlo. Zubová čerpadla jsou méně náchylná na znečištění hydraulického systému a jsou levnější na opravy. Na druhou stranu pístové čerpadlo je sice komplikované, ale je jen jedno, je flexibilnější a stále zachovává ekonomiku provozu, vždyť označení EcoDig je zde používáno také. Na rozdíl od zubových čerpadel, které jen kopírují otáčky motoru, se pístové čerpadlo přizpůsobuje aktuálnímu zatížení. Nicméně cílem JCB není oslňovat silami a dosahy, ale celkovou vyvážeností, odolností, ekonomikou provozu a pohodlným prostředím strojníka. Tudíž JCB nadále razí cestu zubovým čerpadlům, považuje toto řešení i dnes za prioritní a pístová čerpadla dodává jako variantu snad jen proto, že je s úspěchem používá Caterpillar.

To byl EcoDig. Co EcoRoad? Zde je stěžejním prvkem zámek hydrodynamického měniče TorqueLock, který JCB začalo používat v roce 2005. Mimo něj je do EcoRoad zahrnován i kompletně nový brzdový systém, který zcela odboural brzdovou kapalinu a pracuje s hydraulickým olejem z pracovního okruhu. Brzdění má nyní postupný účinek jako v autě, stačí tedy jen pedál lehce šimrat. Kdo na něj dupne, rozplácne se o přední sklo.

A na závěr tu máme EcoLoad, tedy ekonomické nakládání. Zde se ekoopatření hlásí prostřednictvím systému HSC (Hydraulic Speed Control), který v případě potřeby automaticky odpojuje pracovní čerpadla pro větší tlačnou sílu pojezdu. Díky třetímu čerpadlu se také zvyšuje počáteční přísun oleje do okruhu nakladače, takže jeho pohyb má rychlejší náběh.

3CX Sitemaster Eco na přiložených fotografiích testovala v terénu firma Zemní práce autodoprava Vybíhal ze Suchého u Boskovic. Pan Vybíhal zná rypadlonakladače JCB do posledního šroubku a velmi ho zajímalo, jak mu novinka jeho oblíbené značky padne do ruky. S fungováním třetího čerpadla byl velmi spokojen, ale rád by dal šanci i stroji s čerpadlem pístovým. Pro jeho podnikání je důležité, aby se snížila spotřeba pohonných hmot na úroveň starších strojů, protože v posledních letech v důsledku plnění stále přísnějších emisních limitů stoupala vzhůru. Výrobce slibuje, že v módu EcoDig se spotřeba a emise redukují až o 15 %, což by zřejmě nejen pro pana Vybíhala nebylo vůbec špatné. Ještě o stupeň větší a širší kola dopředu a pan Vybíhal by byl bezvýhradně spokojen…

Komentáře

otacky podkop – no nevim nevim, na CATu si dam 1250 a kopu upe v poho a nemusim to honit

JCB/CAT nebuďte zaujatí, vše má něco. – .... to my přece pane také.... happy ale určitě nemáte uveden v manuálu max. či doporučený výkon pro kopání ve 1250ot./min..., že? <br />

.........připojování čerpadel – ........3-4 čerpadla dle výbavy, to je zajímavé řešení. Jen by mě zajímalo, jestli jsou ta dodatečná čerpadla spínána přes nějakou spojku nebo jsou stabilně hnána na přímo od motoru a pouze se do systému spínají v případě potřeby hydraulicky. Pokud by to bylo to 1. řešení, to znamená, že yb se čerpadlapři nečinnosti netočila, tak je to super nápad. Pokud by se jednalo o to druhé řešení, tak bych o výhodnosti tohoto řešení pochyboval, protože ty čerpadla byste museli neustále pohánět, i když by nebyla aktivní a tak by si z motoru odebírali neustále nějaký výkon. Je otázkou, jestli jít cestou složitosti se 3-4 levnějšími čerpadly a nebo jít jednodušší cestou 1 velkého dražšího pístového čerpadla s proměnným pracovním objemem.

Kalkulačka úspory paliva u JCB ECO – Našel jsem na netu výbornou věcičku: kalkulačku, která ti spočítá, kolik paliva uspoříš při provozu strojů JCB ECO. Najdeš ji na adrese <br />
http://www.jcbinnovations.com/au/explore <br />
<br />
Na horní liště (Efficiency Calculator) kikni tam, dej si region Evropa, litry, měnu EUR (€) - dneska asi 26 korun za euro a klikni DONE.<br />
Pošle tě to na druhou stranu, kde si zvolíš výkon motoru (Engine size) a pak to nejsložitější: rozmysli si, kolik procent z celkového času, co ti bručí motor jezdíš (ROAD), kopeš (DIG), nakládáš (LOAD) a vrčíš na volnoběh (IDLING). Nastav si to těma tahovými potenciometry. Stejně si nastav cenu nafty na asi 1,2 Euro (30 korun) - jestli ji máš levněji tak si to přepočti sám. Vedle si natáhni počet hodin, co natočíš za rok. Jestli chceš vědět, kolik uspoříš za rok tak klikni na 1yr a vedle ti to vypočte kolik litrů uspoříš a kolik to dělá v eurech (na kačky si to přenásob těma 26 korunama za euro). <br />
Stejně tak za dva roky 2yr a za tři roky 3yr.<br />
Ahoj

cat vs jcb – nechcem byť zaujatý ale cat má v oblasti rýpadlo nakladačov značný sklz, je to v podstate do určitej miery vec zvyku, testoval som rýpadlonakladače komatsu, volvo. new holand, hydromec ale jcb je jcb. samozrejme platí to len v oblasti rýpadlo nakladačov, výhody joistiky na sedanke, komfortný výhľad na prednú lopatu aj vidly - aj u modelu 4CX, vidly nie sú ťažké ako u komatsu, výkonná hydraulika - ale pozor platí len pre model bez protipádových ventilov na prac valcoch - tie stroj značne spomalujú. Pár detajlov má však aj jcb naprd: vnútorný filter kabíny - tzv filter klimatizácie, zamok výložníku podkopového ramena ... cat je jednoznačne horší utopená kabína voči prednej kapote motora - model s veľkými kolesami čo považujem za podstatnú nevýhodu, joistiky nie sú na sedanke - nie je až taký problém, je to otázka skorej vkusu, komatsu ťažké vidlice, zle prepákovaná predná lopata, pri vykladaní tažkých paliet je problem naklopiť vidlice smerom k stroju, volvo, new holand , hydromec nepovažujem za konkurenciu týchto troch výrobcov. Ale napríklad CAT je zase čo sa týka modelov kolových rýpadiel jednoznačne prvý čo sa týka pohodlia pre strojníka.

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.