Nepřekonaný slovenský imobilizér VAM 01 míří do stavebních strojů

Kolik cest blokuje Váš imobilizér? Jednu, dvě nebo snad tři? VAM 01 Stroj jich blokuje osm. Seznamte se zařízením od firmy, jejíž imobilizéry najdete v autech slovenského prezidenta a ministerstva vnitra, stejně jako ve vozidle ukrajinského policejního prezidenta.

Slovenský VAM system pana Vámoše podniká v byznysu zabezpečovacích zařízení už více jak 16 let. Za tu dobu se stal na Slovensku stejným pojmem, jako je v České republice Sherlog. A je jedno, že VAM je imobilizér a Sherlog vyhledávací systém. Cílem obou je zabránit krádeži. VAM jí však brání ještě před odjezdem stroje.

Imobilizér v mašině mám, řeknete si. Navíc originální. Pro zkušeného zloděje však není takový imobilizér větší překážkou, zatímco VAM, dle smělého prohlášení výrobce, ještě nikdo nepřekonal. Ani mafie, která si ho pořídila do svých aut, aby se ho naučila obejít. Nepomůže výměna řídicí jednotky stroje ani spínací skříňky. Staré triky nezabírají. Snad kdyby zloděj znovu natahal kompletní kabeláž, na což by však potřeboval alespoň dva dny.

VAM 01 Stroj blokuje start motoru, pojezd dopředu a dozadu, hydraulický systém, zvedání lžíce, převodovku stroje, vstřikování motoru, snímače, elektromagnetické cívky a další součásti potřebné pro uvedení stroje do provozu.

 

Co to obnáší

Když si ho budete chtít pořídit, zaplatíte jednorázově 19.000,- Kč s DPH. Montáž máte v ceně, stejně jako slevu z pojistného u řady pojišťoven. Přijede k vám specialista, který během šesti hodin usilovného kouzlení implantuje VAM do elektrických žil vašeho stroje. Na závěr se vynulují chyby v originální řídicí jednotce, která během montáže zaznamenala nepatřičné zásahy.

Po montáži na vás někde u palubní desky čeká zásuvka, do které vkládáte kazetu o rozměrech 70 x 45 x 19,5 mm. Na to, že ji při opuštění stroje musíte vyndat a nosit u sebe, to není málo. Větší rozměry souvisejí se skutečností, že VAM 01 Stroj je založen na starším, dnes již nepoužívaném systému pro zabezpečení osobních vozidel. Byl ale zodolněn pro drsné prostředí stavebních strojů - kazeta systému VAM 01 Stroj je odolná vůči prachu, vibracím a vlhkosti.

Pokud si VAM 01 osadíte na vícero strojů, můžete si požádat o jednu kazetu, která bude fungovat na všech těchto strojích. To je jistě pohodlné, ale pouze do doby, než se kazeta ztratí. Potom se musí vyměnit zásuvky ve všech strojích.

Pozitivní je, že VAM 01 má nulový odběr elektrické energie, což oceníte v případech, kdy stroj stojí pár dní bez práce. Přestože je montáž neskutečně náročná, lze celé zařízení v případě potřeby demontovat a osadit na jiný stroj. Cena tohoto úkonu se pohybuje mezi 4 až 5 tisíci korunami.

 

Jaké jsou zkušenosti

Jednou z prvních zemařských firem, která si zařízení do strojů nechala instalovat, je SLK Group. Před rokem, kdy pořizovali nový rypadlonakladač Komatsu WB93R, ho nechali osadit systémem VAM 01 Stroj. Petr Vlček, strojník rypadlonakladače, své roční zkušenosti shrnuje jednoduše: „Ráno přijdu, zasunu, odpoledne vyndám.“

Na dotaz ohledně velikosti kazety říká: „Je to opravdu veliké, na krku se to nosit nedá. Vozím to v autě.“ Ale zvykl si a dnes mu to ani nepřijde. „Za ten klid to stojí. Dokonce i s tou italskou elektronikou ve stroji to funguje bez problému,“ uzavírá pan Vlček své zkušenosti.

Svůj klid pan Vlček čerpá z šestnácti let zkušeností firmy VAM system, více než čtyř tisíců osazených zabezpečovacích zařízení a 260 pokusů o krádež, které všechny skončily neúspěchem.

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.