Nekr představil výměnný podkop pro demoliční rypadla

Na samém počátku letošního roku uvedla prostějovská firma Nekr na trh podkopové zařízení pro demoliční rypadla s výměnným výložníkem. A hned první kousek je unikát – pasuje na demoliční rypadlo, ale lžíce si bere od rypadla jiné značky.

Nekr není neznámým pojmem, mnozí si pod tímto jménem vybaví podkopové lžíce nebo nakládací lopaty. Ovšem skutečný výrobní sortiment této firmy je rozsáhlý – od adaptérů a přídavných zařízení pro stavební stroje přes vlastní výrobu hydraulických válců až po vyložené speciality, jakými jsou třeba přestavby klasických pásových rypadel na stroje s vrchovou lopatou do lomů. Nově představený podkop pro demoliční rypadla je tedy logickým pokračováním v dalším rozšiřování nabídky.

Na počátku, jak už to bývá, stál požadavek zákazníka. V tomto případě se ozvala firma, která vlastní pásové rypadlo hmotnostní kategorie 65 tun s výměnným demoličním výložníkem, k němuž potřebovala podkop. A protože má i rypadla od jiného výrobce s větším množstvím lžic, řekla si, že by nebylo špatné, kdyby tyto lžíce šlo použít beze změny uchycení. A tak se i stalo.

Pracovníci firmy Nekr provedli potřebná měření na obou stavebních strojích, přičemž jeden z nich byl osazen výměnným podkopem přímo od výrobce. Následně se pustili do konstruování hybridu, který v sobě spojuje designové prvky obou značek – tzn. jde upnout na jedno rypadlo, ale lžíce a další nářadí používá od jiného.

Výsledek má hmotnost 6800 kg (bez stojanu) a je sestaven z 1046 dílů (bez hydraulických hadic), které si kromě těsnění a šroubů vyrobili u Nekru sami. Výložník se podobá originálu, kdežto násada je kompletní konstrukcí firmy Nekr. Přesná kopie originálního výložníku to však není. Ani nemůže být. Originály totiž mají některé části odlévané, což si Nekr vzhledem ke kusové výrobě nemohl dovolit. Proto musel bohatěji dimenzovat. Výložník je vyšší a širší (o 8 cm), má masivnější uložení. Největší výzvou pro konstruktéry bylo správné nadimenzování a rozmístění vnitřních výztužných žeber a zajištění jejich řádného provaření. Dosahy jsou obdobné jako u originálního podkopového ramene,  na který byste se však lžíce z jiného stavebního stroje snažili upnout marně.

U hydraulického válce násady vnitřního průměru 180 mm a válce lžíce vnitřního průměru 160 mm využili konstruktéři své bohaté zkušenosti s výrobou a hlavně následným servisem válců různorodých velikostí. Důležitá je totiž nejen správná a spolehlivá funkčnost, ale i snadná rozebíratelnost po mnoha letech provozu.

Nekr pracuje na přesnost. Výložník a násada byly obrobeny ve velkém horizontálním obráběcím centru umístěném v kooperující firmě pro zajištění maximální přesnosti díky obrobení všeho najednou bez vícenásobného ustavování. Mezi kalenými pouzdry a čepy je prostor čítající jen několik setin milimetru. Taktéž podkop je natěsno navázán na rypadlo – mezi výložníkem rypadla a podkopu Nekr jsou vůle jen 0,5 mm – dostatečně malá hodnota na to, aby strojník prokázal schopnost pracovat se strojem více než přesně. Rychloupínání podkopu na rypadlo je vůbec zajímavé.

Horní čep rychloupínání podkopu je v něm umístěn napevno, strojník ho podebere spodní částí výložníku umístěnou na rypadle. Spodní čep vyjíždí hydraulicky do jedné ze dvou dvojic otvorů v podkopu. Podle toho, které otvory si strojník vybere, takový výložník získá tvar. Může být buď rovný pro maximální výškový dosah nebo zahnutý pro hloubení.

V blízkosti upínání podkopu k rypadlu se nacházejí oka pro uložení podkopu na stojan. Součástí dodávky jsou stojany hned dva – jeden pro nový podkop, druhý pro původní demoliční rameno.

Na přední straně podkopu se nachází rychloupínač podkopových lžic a dalšího přídavného zařízení. Rychloupínač v podání firmy Nekr je opět svařencem, který musí odolat namáhání i od nůžek a kladiva. Podkopové rameno se dodává i včetně hydraulického vedení dvou přídavných okruhů pro kladivo/nůžky a otoč/naklápění svahovací lžíce.

Podkop jsem měl možnost vidět na dílně nedlouho před jeho dokončením. Byl již osazen na stroji a mimo hydraulických hadic a rychloupínače byl kompletní. Byl opatřen dvěma vrstvami laku (základní šedá + žlutá) a právě probíhalo ruční broušení smirkovými papíry pro provedení finální třetí vrstvy. Poté už zbývalo jen osadit hadice a rychloupínač a vyjet na dvůr, kde čekal vyrobený stojan. Na ten se výložník položí, aby, až si zákazník přijede podkop převzít, mohl být jeho strojník poučen, jak podkop správně nasadit a měl možnost si tuto bezpochyby náročnou operaci vyzkoušet dříve, než vyjede do práce na hektickém staveništi. Zde se teprve ukáže, jak šikovní a zkušení jsou specialisté firmy Nekr.

Komentáře

Z pohledu strojníka – Na tento článek jsem narazil celkem náhodou. Protože jsem strojníkem právě na tomto stroji, dovolím si zveřejnit své první pocity. Nemohu samozřejmě hodnotit kvalitu z dlouhodobého hlediska, protože se opravdu jedná o novinku, která je v provozu teprve asi dva týdny. Mohu ale potvrdit, že rameno je na pohled velmi robustní a působí solidním dojmem. Všechno perfekně sedí a lícuje, což velmi oceňuji, protože se jedná o hybrid spojující dvě různé světové značky strojů. Myslím si, že chlapi v NEKRu odvedli opravdu dobrou práci a věřím, že jejich výrobek obstojí v tvrdých pracovních podmínkách, protože naše firma se zabývá především demolicemi. Takže já zatím dávám palec nahoru. Díky. R.Š. ( P.S. Nejsem reklamní agent, a nemám s NEKRem nic společného. Jsem opravdu jen strojník).

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.