Městský predátor Mecalac 8MCR slibuje univerzálnost bez kompromisů

Představte si, že sedíte ve větším kompaktním pásovém nakladači a pouhým stiskem tlačítka jej přeměníte v plně otočné midirypadlo s mimoosým rýpáním. Seznamte se, do sériové výroby přišel Mecalac 8MCR.

Konstrukčně se jedná o pásové midirypadlo s kompaktní zádí a dvoudílným výložníkem s možností osazení speciální nakládací lopaty. Tato lopata je zvláštní v tom, že má na zadní straně umístěny dvě dvojice otočných válečků, přes které se lopata opře o radlici. Válečky mají za úkol účinně přenášet zatížení od lopaty do podvozku ve tvaru X. Turasová kola pásového podvozku mají větší průměr než kola vodicí, čímž vzniká jakýsi pseudo delta podvozek přibližující se kompaktním pásovým nakladačům.

Jakkoliv se může zdát mechanické řešení prosté, kouzlo tkví ve skloubení elektroniky s hydraulikou, díky čemuž lze snadno přepínat řízení stroje tak, aby se rypadlo ovládalo jako rypadlo (dva pedály pro pojezd spřažené s ručními pákami + dva joysticky pro pracovní funkce a otoč) a nakladač jako nakladač (levý joystick pro pojezd, pravý pro výložník a lopatu). V nakládacím módu strojník neřeší dva díly výložníku a násadu, vše se ovládá jako jediný celek, jakoby to byl pravý nakladač.

Jak změníme Mecalac 8MCR z nakladače na rypadlo a zpět? I když to ve skutečnosti není otázka jednoho zmáčknutí knoflíku, jak jsem nadneseně psal v úvodu, jde to velmi rychle. Otočným ovladačem přepneme funkce joysticků a pedálů z nakladače na rypadlo. Následně vyměníme lopatu, poněvadž jinak bychom měli rypadlo s horovou lžící. Po výměně, což je díky hydraulickému rychloupínači otázkou mžiku oka, změníme stiskem dalšího tlačítka smysl vyklápění lžíce a je hotovo. Zpátky na nakladač se dostaneme opačným postupem, jen je před přepnutím na nakladač potřeba ustavit stroj do základní polohy nakladače. To obnáší ustavení prvního dílu výložníku zcela dozadu, úplné přitažení druhého dílu výložníku a opření nakládací lopaty o plně zdvihnutou radlici.

Rychloupínač Mecalacu je velmi důležitým prvkem celého konceptu, a proto si popišme, jak se s ním pracuje. Rychlopínač je hydraulický, strojník při zajišťování lžíce nemusí vystupovat z kabiny. Pro odjištění lžíce podrží červený vypínač v kabině a lžíci nechá vypadnout na určené místo. Následně nabere do upínače novou lžíci, a jakmile drží na násadě, zmáčkne šedé tlačítko vedle červeného, čímž dojde k vymezení vůlí a lžíce se ani nehne. Díky tomu si člověk při práci přítomnost rychloupínače ani neuvědomuje.

Kabina se povedla. Přestože jsou joysticky napevno spojeny se sedadlem, nastavením sklonu opěradla a opěrek pro lokty nalezne každý pohodlnou polohu. V kabině je klid, brumlání motoru Cummins 4BT3.3 TAA není nepříjemné. Pozoruhodné je vyklápění čelních skel. Spodní část skla se vysune nahoru a společně s horní částí se obě skla lehce přemístí pod strop kabiny, přičemž nad hlavou zbývá dostatek místa. Provedení mechanizmu je kvalitní, nic se nezasekává, není potřeba vyvíjet větší síly. Přístrojový panel je kombinovaný, spojuje klasické analogové přístroje a přehledný barevný displej.

Pomalu se dostáváme k tomu důležitému, a sice jak si Mecalac počíná jako rypadlo a jak jako nakladač. Záměrně se vyhýbám srovnání s kompromisními traktorbagry a zvedám hozenou rukavici propagačního oddělení Mecalacu, které tvrdí, že 8MCR je 100% rypadlo i 100% nakladač.

Mecalac 8MCR jako rypadlo

8MCR je pro práci rypadla „přemotorován“, výkon motoru 60 kW je o celou polovinu větší, než u běžného midirypadla stejné hmotnostní kategorie 7 t. Proto se 8MCR projevuje jako velmi účinný bagr se silnou otočí a agilním pojezdem, který umožňuje opravdové využití podvozkové radlice na hrnutí. Rychlost pojezdu 10 km/h je ve srovnání s typickým midirypadlem dvojnásobná, což je veliké plus. Je ale třeba dát si pozor na to, že na želvu jede Mecalac stejně rychle, jako jiná rypadla na zajíce. Vyšší rychlost nijak neubírá na trakční síle podvozku, který zastaví jen máloco.

Zároveň je Mecalac ve všech směrech kompaktnější. Dvoudílný výložník lze používat ve dvou režimech: klasické ovládání druhého dílu pomocí pedálu anebo, což je zajímavější, jedním pohybem joysticku lze ovládat válce první a druhé části současně. Užitečné mimoosé rýpání je ve standardu.

Dobrá, to byly výhody. Teď k bagrovacím nevýhodám. U Mecalacu 8MCR si nemůžete při koupi nakonfigurovat výložník a násadu dle svých potřeb. Hloubkový dosah 3, 7 m a hotovo. Nemusím zdůrazňovat, že tato hodnota je o 10 % nižší než u midirypadla se standardní násadou či dokonce až o 25 %, pokud vezmeme midirypadlo s prodlouženou násadou. Další nevýhodu vidím v malé velikosti palivové nádrže, jejíž objem 60 l při plném vytížení stroje vyprázdníte na konci téhož dne, kdy jste ji natankovali. Alespoň že ve standardní výbavě nechybí čerpadlo nafty s hadicí snadno přístupnou pod samostatným krytem za kabinou.

Mecalac 8MCR jako nakladač

Stroj Mecalac 8MCR v módu nakladače odpovídá stále populárnějším kompaktním pásovým nakladačům hmotnostní kategorie 4,5 t. Mecalac se svou o 2,5 t vyšší hmotností ztrácí první bod. Body ale naskáčou, jakmile s ním začnete v módu nakladače pracovat. Nájezd do hromady a následné nabírání je velmi příjemnou a suverénní záležitostí, již korunuje velká výsypná výška, ke které mohou pásové smykem řízené nakladače jen závistivě vzhlížet. Rozdíl je téměř poloviční, maximální výška čepu lopaty je 4550 mm. Na druhou stranu však přítomnost podvozkové radlice citelně snižuje výsypný dopředný dosah, který je v plně zdvižené nakladačové poloze jen nějakých 10 cm. V rypadlovém módu se čep lopaty dostane až do výše téměř 6 metrů, jenže to už si strojník musí dát pozor, aby si hlínu nevysypal na hlavu.

Ale je možné se smykem řízeným nakladačem nabrat a elegantním rychlým pohybem otoče vysypat do boku nebo za stroj? Není. Zatímco s Mecalacem ano. Stačí jen zmáčknout tlačítko na levém joysticku a točíte nástavbou i v nakládacím režimu namísto zdlouhavého a trhavého otáčení celým podvozkem, pro jakýžto manévr mnohdy není v městské zástavbě ani místo.

Při přímém nekompromisním srovnání s pásovým kompaktním nakladačem musíme Mecalacu vytknout to, co bylo jeho plusem ve srovnáni s midirypadlem. Mám na mysli větší rozměry a nižší rychlost. Palivová nádrž Mecalacu zůstává malá i v tomto nakladačovém srovnání. To jsou údaje, které si lze přečíst v prospektu. V praxi navíc zjistíte, že plný výhled máte jen na levou polovinu lopaty, pravou stranu cloní násada a displej v kabině. Při nakládání jsem si to ale neuvědomoval, práce byla zábavná jako s jednoúčelovým nakladačem, a při troše dobré vůle lze pravý roh lopaty kontrolovat také. Vyrovnávání dna lopaty při zvedání a automatický návrat do nakládací polohy chybí, na podzim ale výrobce plánuje uvedení vyrovnávání lopaty jako součást standardní výbavy.

Závěr

Mecalac 8MCR přináší novou koncepci univerzálního stroje a již první kusy jsou dotaženy do konce, zpracováním počínaje a jednoduchým ovládáním konče. Pokud pokukujete po traktorbagru pro časté použití v ulicích měst a nejde vám v první řadě o co nejvyšší hloubku rýpání a přejezdy mezi staveništi po vlastní ose, nýbrž o maximální rychlost a úspornost na stavbě, doporučuji Mecalac 8MCR vyzkoušet. Stejně tak může být rychlejší a pohodlnější alternativou ke kompaktnímu pásovému nakladači s podkopem anebo ho můžete brát prostě jako midirypadlo se schopnostmi nakladače a malého manipulátoru.

Video z přípravy článku můžete shlédnout na YouTube.

Komentáře

cena ? – Cena by prosim pekne nebyla ? diky

CENA – Zdravím,<br />
Cenu na vyžádání rád sdělím. Je závislá na specifikaci stroje. Firma Staves je oficiálním zástupcem značky Mecalac Ahlmann na Českém trhu a tohoto krasavce máme i jako DEMO stroj skladem v Olomouci. Každému zájemci jej rádi předvedeme a může si jej i sám vyzkoušet. <br />
<br />
Milan Vepřek<br />
Obchodní ředitel <br />
STAVES s.r.o.

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.