Komatsu WA380-7 žene hydraulika k rychlosti a obratnosti

Němec s velkorysým zázemím pro strojníka ale především s hydraulickým systémem CLSS, který umožňuje současný rychlý a precizní chod výložníku, lopaty i přídavného hydraulického okruhu. Takový je kolový nakladač Komatsu WA380-7.

Je tomu už dobré čtvrt století od doby, kde se japonská firma Komatsu stala většinovým podílníkem německé firmy Hanomag Baumaschinen. V dnešní době firma Komatsu Hanomag GmbH v Hanoveru vyvíjí a vyrábí kolová rypadla a kolové nakladače. Jedním z nich je právě nakladač WA380-7, který dle výbavy dosahuje provozní hmotnosti 18 510 až 19 715 kg. V nabídce výrobce je od února 2013, ale k nám se tento model dostal až letos.

 

Tichý tahoun

Pod kapotu si našel cestu commonrailový šestiválec Komatsu SAA6D107E-2 s přímým vstřikováním o výkonu 143 kW a objemu 6,69 litru s hydraulicky řízeným turbodmychadlem s variabilní geometrií lopatek. Krouticí moment motoru je přizpůsobován právě probíhající práci elektronickým systémem „Komatsu SmartLoader Logic“, který soustavně vyhodnocuje data z různých senzorů umístěných ve stroji.

Motor splňuje emisní normu Stage IIIB/Tier 4i, čehož dosáhnul filtrem pevných částic ve spojení s oxidačním katalyzátorem. Tato zařízení umožňují motoru běžet přibližně 100 hodin, než je vyžadována aktivní regenerace neboli odstranění nahromaděných sazí. I v tom případě však může stroj normálně pracovat, není vyžadováno jeho odstavení.

Nakladač umí překvapit i svou tichostí. Po nastartování, stále ještě klasickým klíčem, motor jenom šepotá. Při delší nečinnosti se automaticky přepne do volnoběhu, aby ušetřil palivo. Po probrání se ale vrátí zpět do nastaveného režimu. 

WA380-7 je poháněn hydrodynamicky, takže za motorem se nachází velký hydrodynamický měnič. Je ale standardně vybavený zámkem, který uživatelé ocení při přejezdech vyššími rychlostmi.

Hnací ústrojí je vlastním výrobkem firmy Komatsu Hanomag v Hanoveru. Rozchod 2160 mm a dlouhý rozvor 3300 mm poskytují nakladači WA380-7 velmi dobrou stabilitu, která je užitečná především při krátkých rychlých nakládacích cyklech a v náročnějším terénu. Testovaný stroj obouvá pneumatiky Michelin XHA2 23.5 R 25.

 

Hbitý nakladač

Vůbec nejsilnější stránkou stroje je ale jeho hydraulický systém pod známou zkratkou CLSS, tedy Closed Load Sensing System. Nejenže vše, tedy výložník, lopata i přídavný hydraulický okruh fungují současně, ale také velmi rychle. A zároveň precizně. Důležitou roli zde jistě hraje nasazení stavitelných pístových čerpadel jak na pracovní hydrauliku, tak i na řízení. Bez nadsázky je hydraulika nakladače Komatsu WA380-7 něčím, čím dokáže doslova ohromit.

Nakladač je klasickým případem Z-kinematiky, přičemž dlouhý výložník umožňuje výsypnou výšku 2905 mm a dopředný dosah 1100 mm (měřeno k břitu lopaty 3,1 m³). Systém tlumení kmitů výložníku je přítomen také, ale pro precizní nakládání palet se při rychlosti pod 7 km/h automaticky vypíná.

Ventilátor je poháněn hydraulicky, díky čemuž nemá problém automaticky změnit směr svého otáčení. Tento zpětný chod tak ulehčuje čištění masivních chladičů. Plastový kanystr s motorovým olejem najdou uživatelé ve schránce pod pravými schůdky, kde může být stále po ruce. Tato vymoženost ale zároveň vyvolává otázku, jestli WA380-7 náhodou nemá oproti ostatním nakladačům také nadstandardní spotřebu oleje. Stroj se standardně dodává s automatickým mazacím systémem.

 

Jak se s ním pracuje

Vystupování dozadu výklopnými dveřmi je snadné a bezpečné. Strojník se při sestupování po pozvolných schůdkách může přidržet širokého zábradlí. Pohodlná je ale i sama kabina, která nabízí zjednodušené ovládání a pohodlí pro strojníka. Čelní přístrojový štít s postranními výdechy připomíná moderní osobní vozy. Při usednutí na sedadlo palubová deska zmizí řidiči ze zorného pole dolů, aby nebránila velice slušnému výhledu. Dobře je ale vidět i do stran.

Vnitřní prostor je velkorysý a odkládací plochy tu rozhodně nechybí. Jsou vzadu po obou stranách a ve dveřích je navíc kastlík. Na odkládací přihrádku se vejde i batoh. Řidiče potěší i vstup na jack a napájení na 12 V and 24 V. Práci si může zpříjemnit poslechem CD v autorádiu Bosch Calais USB40, které je umístěno nahoře pod střechou. Automatická klimatizace zaručuje nastavení ideální teploty vzduchu v kabině.

Obsluhování ovládacího joysticku lze nastavit tak, aby vyhovovalo každému strojníkovi. Loketní opěrku jde totiž pomocí dvojice šroubů s velkou gumovou hlavou nastavit výškově i sklonově. Joystick padne do ruky. A to jak tvarově, tak především reakcemi nakladače na jeho pohyb. Strojník tak může pohodlně zpomalovat, zastavovat, nebo snižovat lopatu nakladače. Ta může dosahovat objemu 3,1 - 6,5 m³. V pískovně využívají tu základní - nejmenší se zuby.

Multifunkční ovládací joystick nabízí poloautomatickou funkci pro snadné plnění lopaty.

Tento předprogramovaný proces je prováděn pomocí pilotního elektrického ovládání. Tím pádem není zapotřebí zdlouhavého pohybování ovládací pákou lopaty při najíždění do nabíraného materiálu. Se strojem tak stejně jako zkušený strojník, může podobně efektivně pracovat i nováček. Stroj má integrované přepínání směru vpřed/vzad na tlačítku joysticku, takže strojník může zároveň ovládat směr chodu i nakládací zařízení.

Volant nelze nastavit výškově, jde pouze naklopit sloupek řízení. Inteligentní plynový pedál pomáhá redukovat spotřebu paliva. Při práci, která vyžaduje velkou tažnou sílu a maximální zrychlení mají lidé tendenci sešlapovat pedál velmi silně. To WA380-7 předpokládá a reaguje tak, že řadí další převodové stupně v co nejvyšších otáčkách. Naopak při lehčích pracích, kde se klade důraz na co nejnižší spotřebu, sešlapuje strojník pedál jen pozvolna. I to stroj předpokládá a rychlosti naopak přepíná co nejdříve. WA380-7 navíc dovede automaticky podřazovat z dvojky na jedničku, čímž zjednodušuje a zefektivňuje chod stroje. Stroj zabírá rychle a svižně. Řízení ale přehnaně citlivé není a po pár pohybech se dostane do ruky.

Palubní displej se vkusnou grafikou napodobující klasické "budíky" zabírá téměř celou střední část kapličky, vpravo od něj se pak vyjímá velký analogový otáčkoměr (tentokrát skutečný) s digitálním ukazatelem rychlosti. Displej ukazuje nejen provozní hodnoty stroje, ale slouží zároveň i pro zobrazení nastavení větrání a klimatizace. Ovládá se soustavou membránových tlačítek vpravo dole vedle sloupku řízení. Úsporu paliva hlídá Eco-Gauge, který doporučuje úkony, jimiž lze snižovat spotřebu.

 

Co se děje vzadu?

Na pravou stranu přední přístrojové desky je ještě "přilepený" další displej, který tentokrát zobrazuje pohled ze zpětné kamery. Sympatické na něm je, že má pod sebou umístěno kolébkové tlačítko pro snadné a rychlé nastavení jasu.

Pohled dozadu umožňuje kamerový systém, který je součástí standardního vybavení stroje. Co se děje za ním, strojník vidí na barevné širokoúhlé obrazovce. Nastavitelná kamera je zakomponovaná přímo do kapoty.

Údržbu usnadňují velké výklopné panely, kterými se dá ke stroji dobře dostat. Zvláštní je odklápění blatníků do boku místo obvyklého odklápění nahoru. Kontroly nakladače se dělají z obou stran. Filtr pevných částic se nachází vlevo pod kapotou nahoře pod výfukem.

 

Závěr

Celkově Komatsu WA380-7 působí jako příjemný nakladač, který dovede překvapit rychlostí hydrauliky. Ta přitom nic neubírá na perfektní ovladatelnosti stroje. Přesto Komatsu zůstává skromným nakladačem, který přesně a poslušně plní svůj účel, a nesnaží se ohromit speciálními vylepšeními. O svou pozici mezi výrobci nakladačů se rozhodně nemusí obávat.

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.