Kolový nakladač Waryński CLG 842 II mýtů zbavený

„Varyňák“ je zpátky. Nikoliv však jako známá rypadla, nýbrž v podobě nakladačů s označením CLG 842 II, které jsou první vlaštovkou této znovuzrozené značky. Svým vzezřením připomínají Caterpillar, motor je stejný jako u Hyundaie, vyrábí je čínská firma Liugong a brousí si zuby na staré nakladače UNK 320.

Polská obchodní firma Warynski Trade, která má zastoupení na prodej čínských strojů Liugong pro východní Evropu, na polském trhu tyto nakladače prodává pod značkou Liugong s dovětkem Warynski. U nás se šlo dál. Nápisy Liugong záhadně zmizely a nahradila je pouze velká, nostalgická loga Warynski. Velmi chytrý marketingový tah, musím říct.

Jako všechno čínské, i Liugong CLG 842 II něco připomíná. V jeho případě z něj přímo čiší snaha připodobnit se nakladači Caterpillar 938 G II, kterou podtrhuje i elektricky výklopná kapota z jednoho kusu. Jenže jakmile ji odklopíme, rázem je veškerá podobnost s 938 G II ta tam. Po sofistikovaném systému chlazení Caterpillaru zůstaly u Liugongu jen díry v kapotě, ventilátor je umístěný až vzadu, a i když je hydraulicky poháněný, nemá možnost zpětného chodu pro vyfoukání nečistot. Převodovka a nápravy jsou od známé firmy ZF, ovšem v Číně je všechno „joint-venture“, a tak se nesmíme divit, že jejich místem původu je opět Čína. Motorem je Cummins QSB5.9-C173, který známe z korejského nakladače Hyundai HL 757-7. Leč odhlučnění Liugongu má do moderních nakladačů daleko, a tak ani v kabině nenajdete otáčkoměr. Je to zbytečné.

Když jsme u kabiny, ani ta si z 938 G II nevzala sebemenší inspiraci. Je to tvrdá čínská škola, která nemá hodiny ergonomie v osnovách. Je vidět, že vzduchem odpružené sedadlo Grammer bylo do exportní verze napasováno dodatečně, sloupek řízení je pouze sklopný, výškové nastavení chybí. Přepínání směru jízdy se provádí pákou ovládání automatické převodovky ZF pod volantem, přímo z joysticku to nejde. O různých režimech řazení můžeme také jen snít. Řízení je ostré jako břitva, radím vyzkoušet někde na volné ploše, než se s nakladačem pustíte do složitějších akcí. Ke stroji dostanete tři různé klíče, jeden je od zapalování, druhý od dveří a třetí odemyká všechny servisní kryty.

Pár pozitiv se však také najde. Na prvním místě musím uvést cenu, která je ve srovnání s nakladači zvučných jmen poloviční. A stejně dobře, jako částka na cenové nabídce, vypadá i nový stroj zvenku. Byl jsem příjemně překvapen precizním vzhledem lakovaných částí, protože většina čínských výrobců si z úpravy povrchu před lakováním vrásky nedělá. Waryński CLG 842 II je vybaven manuální klimatizací, vzduch do kabiny proudí výdechy soustředěnými v krabici pod čelním sklem. Standardní výbavou je i autorádio se dvěma reproduktory. Nakládací zařízení se honosí omezovačem zdvihu, vyrovnáváním dna lopaty a tlumením kmitů při přejezdech. V základu najdete dokonce i centrální mazání. Jako velmi dobrý hodnotím servisní přístup ke všem místům pravidelné kontroly a údržby.

Majitelem prvního nakladače Waryński se stala pražská firma Salomon. Jako typický zákazník na podobné nakladače novým strojem nahradila dosluhující UNK 320. Ve srovnání s použitým, desítky let starým slovenským nakladačem, Waryński jasně vítězí. Je však třeba si uvědomit, že UNK 320 je nejen starší, ale i o celou čtvrtinu lehčí nakladač. Je otázka, zda se takovou výhrou v dnešní době vůbec chlubit.

Až na pár dětských nemocí elektroinstalace, které se mohou vyskytnout i u dražších strojů, a které servis postupně odstraňuje, nemají u Salomonu s Waryńskim CLG 842 II žádný větší problém. Strojník byl celkově spokojen, ale troufám si říct, že to by byl každý strojník, který předtím pracoval na UNK 320. Dejte však tento nakladač strojníkovi z nového Volva nebo Catu... V komfortu a obsluze má zkrátka Waryński CLG 842 II před sebou ještě kus cesty. Zda totéž platí i pro kvalitu a životnost, to ukáže blízká budoucnost.

Na závěr jsem připravil krátkou srovnávací tabulku, do které jsem vybral stroje, jež byly zmíněny v článku:

Veličina Jednotka Waryński CLG 842 II Hyundai HL 757-7 ZTS UNK 320 Caterpillar 938 G Series II
Hmotnost kg 13 700 13 800 10 000 13 452
Objem lopaty 2,3 2,3 1,6 2,3
Motor   Cummins QSB5.9-C173 Cummins QSB5.9-C173 Zetor 8602.82 Caterpillar 3126B ATAAC
Výkon motoru kW 129 při 2200 ot/min 129 při 2200 ot/min 116 při 2000 ot/min 134 při 1800 ot/min

Firma Liugong byla založena v roce 1958 v Šanghaji, aby se brzy po svém vzniku přestěhovala do města Liuzhou na jihozápadě Číny. Roku 1960 vyrobila první stavební stroj, kterým byl osmdesátikoňový pásový dozer, a o šest let později představila první čínský nakladač Z435. V letech 1987 až 1995 se Liugong účastnil projektu výrobní spolupráce s firmou Caterpillar, který sponzorovalo čínské ministerstvo strojírenství. V tomto období vznikly nakladače ZL60E a ZL100B. V srpnu roku 1992 uvedl Liugong své první pásové rypadlo WY40, tři roky na to byl založen společný podnik s německým výrobcem převodovek a náprav, firmou ZF. V současné době je Liugong největším čínským výrobcem nakladačů.

Komentáře

Vyjádření dovozce – Značka Waryński se po letech opět vrací na český a slovenský trh v podobě kolových, kloubových nakladačů, jejichž výhradním dovozcem je společnost ZTS Jindřichův Hradec s.r.o..Dovážíme celkem 5 typů nakladačů: Waryński 835 II s nosností 3t, ve článku zmíněný typ Waryński 842 II s nosností 4t, Waryński 856 II s nosností 5t, jeho modifikovanou modernější verzi 856 III a Waryński 877 s nosností 7t.<br />
<br />
Jedná se o moderní nakladače, vybavené kvalitními komponenty světových značek jako jsou motory Cummins, hydraulickými systémy Parker a Rexroth a v neposlední řadě převodovky a nápravy ZF.Stroje mají v základu klimatizaci, centrální mazání Vogel a omezovače zdvihu v krajních polohách lopaty a výložníku.V celosvětovém měřítku se nejedná o novinku, která by v současné době procházela zkušebním provozem, ale o stroje, které na jiných trzích bez problémů pracují již několik let.V České Republice a na Slovensku jsou k dostání od června letošního roku a právě nakladač Waryński 842 II byl prvním typem, kterým se tato značka na trh uvedla.O tyto stroje je v současnosti velký zájem, protože jejich prodejní cena je více než příznivá o čemž svědčí hlavně počet prodaných strojů v ČR za poměrně krátké období.Neznamená to však, že by zákazník v této ceně obdržel stroj druhořadý nebo méně kvalitní…<br />
<br />
Elektricky odklopná kapota motoru usnadňuje přístup k motoru obsluze a servisním technikům a je opět v základní výbavě stroje, otvory v kapotě nejsou v žádném případě zbytky po sofistikovaném systému chlazení, ale funkční přístupy k víčku nádrže a k bateriovému odpojovači.U nakladačů řady s koncovým označením II je řazení prováděno pomocí páky pod volantem, elektronicky pod zatížením, čili systém Powershift.Ovšem jako u každého výrobce, tak i u Waryńského postupně probíhají inovace a tak v tuto chvíli přichází na trh trojková řada v podobě stroje Wayński 856 III, kde je již řazení převodových stupňů prováděno automatickou převodovkou jejíž ovládání je umístěno přímo na joysticku stejně jako volení různých režimů řazení a ovládání plovoucí polohy lopaty.U této verze nechybí ani zmiňovaný otáčkoměr a automatická klimatizace.Důraz kladený na pohodlí obsluhy je zde tedy více zřetelný, což podtrhuje třeba i lednička v kabině.Tento typ je možné zakoupit i ve verzi s paralelní kinematikou výložníku, která je velmi oblíbená zejména u dřevozpracujících podniků.Samozřejmostí je pak možnost přikoupení různých přídavných zařízení, včetně kleští na kulatinu.<br />
<br />
Tyto nakladače mají za cíl nahradit dosluhující stroje UNK 320, UNC 200, L 34 a jim podobné, kterých je na trhu pořád dost.Nabízí tak zákazníkovi variantu vybrat si stroj, který je dostatečně kvalitní a bezporuchový, který bude sloužit a odvede práci s ohledem na pohodlí z hlediska obsluhy a údržby stroje a to vše za polovinu běžné ceny.Nesrovnatelně nižší jsou pak i ceny servisních prohlídek a náhradních dílů, které jsou velmi dobře dostupné, což uživatel jistě ocení.Srovnání hmotnosti 842 II a UNK 320 mi přijde poměrně neadekvátní, protože jak vyplývá z přiložené tabulky, s hmotností jsou na tom všechny dnešní stroje , které mají o tunu vyšší nosnost než UNK 320 téměř stejně…<br />
<br />
Ostatně obrázek strojích značky Waryński si může každý udělat sám a to na předváděcí akci ve dnech 13. s 14. listopadu 2008.Akce se uskuteční v areálu firmy ZTS Jindřichův Hradec s.r.o., v Jindřichově Hradci, jejíž hlavním posláním bude představit veřejnosti nový nakladač HON 200 DETVAN, ale při této příležitosti bude k vidění celý prodejní sortiment firmy, včetně nakladačů WARYŃSKI 835 II a 856III.Na tuto akci jsou všichni srdečně zváni.Více informací o konání na www.zts-jh.cz <br />

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.