Kolový nakladač Caterpillar 930K High Lift na hydrostatické vlně

Hydrostatický pohon nakladačů je na vzestupu a dostává se do stále větších strojů i u výrobců, kteří se nejmenují Liebherr. Dnes si představíme jeden z nich – 14 tunový nakladač  Caterpillar 930K High Lift v provedení Agro Version. Ale nelekejte se, těch změn pro zemědělce tam zas tolik není.

Nakladač 930K je součástí nové rodiny nakladačů, která čítá ještě další dva sourozence:

  Caterpillar 924K Caterpillar 930K Caterpillar 938K
Výkon motoru (ISO 14396) 109 kW 119 kW 129 kW
Objem lopaty 1,9 – 5 m³ 2,1 – 5 m³ 2,5 – 5 m³
Provozní hmotnost 12 868 kg 13 829 kg 15 928 kg

Jak vidno, oproti předchozí sérii H vypadnul jeden model. Konkrétně se jedná o typ 928H, který se svého „káčkového“ nástupce nedočkal.

 

Konec Versalinku, nástup DPF

Pod kapotou všech tří typů je instalovaný šestiválec Caterpillar C6.6 ACERT o objemu 6,6 l. Splňuje emisní normu Tier 4i / Stage IIIB, a je proto vybaven filtrem pevných částic. Se svou hmotností 13 829 kg je nakladač 930 K při porovnání s konkurencí poměrně těžký, a to vzhledem k překlopnému zatížení 8 369 kg při plném zatočení.

S novou řadou K přestal Caterpillar nabízet jako alternativu svůj jednoramenný výložník Versalink. Dnes je v nabídce už jen klasická dvouramenná Z-kinematika v krátkém a dlouhém provedení. S dlouhým výložníkem v kombinaci s vysokovýklopnou lopatou je možno dosáhnout výsypné výšky 5 metrů.

 

Co znamená „Agro Version“

Měl jsem možnost si prohlédnout a vyzkoušet Caterpillar 930K právě s touto delší variantou výložníku, navíc v provedení „Agro Version“. Pokud nebudeme brát v potaz jiné pneumatiky a větší lopatu, od standardní stavební verze se ničím neliší. Pro použití v zemědělství je možné stroj vybavit dodatečnými kryty, ale jedná se o příplatkovou výbavu. Pneumatiky na tomto stroji jsou zemědělské Michelin MegaX Bib o rozměru 620/75 R 26. Kromě šípového dezénu se vyznačují větší výškou a jsou i mírně širší. Tak tak se vejdou pod blatníky. Zemědělská lopata s objemem 3,5 m³ pochází od výrobce Kame VM z Velkého Meziříčí. Je usazena na rychloupínači Caterpillar Fusion s klíny vyjíždějícími dolů namísto čepů vyjíždějících do stran, jak to u nakladačových rychloupínačů vidíme nejčastěji. Fusion tímto poskytuje účinné vymezení vůlí a zároveň je kratší, čímž dovoluje menší předsazení nástroje. Lopata na něj však musí být pochopitelně vybavena odpovídajícím uchycením.

Na nakladači máme dále příplatkovou výbavu v podobě reverzního ventilátoru a předehřevu motoru. Ten má přípojku umístěnou nad schody do kabiny, takže by nemělo dojít k tomu, že strojník zapomene před výjezdem odpojit kabel vedoucí ke stroji.

 

Principiální zvrat: Inteligentní hydrostatický pohon

Tolik k provedení a výbavě recenzovaného stroje a nyní se pojďme podívat na největší změnu, která se týká pohonného ústrojí, kdy původní hydrodynamický pohon s měničem krouticího momentu byl nahrazen pohonem hydrostatickým.  To znamená, že motor je zdrojem energie pro hydraulické čerpadlo, které pak v uzavřeném hydraulickém okruhu otáčí pojezdovými hydromotory.

Kompaktní nakladače už jsou takto poháněny téměř výhradně, zatímco do větších strojů tento systém teprve proniká (ponecháme-li stranou firmu Liebherr, která hydrostatický pohon používá i na velkých strojích). A to postupně, od menších nakladačů po větší. V dnešní době na hydrostat přecházejí nakladače o hmotnosti 12 – 15 tun.

Někdo už v této kategorii na hydrostat přešel (Komatsu WA250PZ-6, Hitachi ZW150, Terex TL210), jiní se na to teprve chystají. Někdo je tam už dlouho (Libherr L 538), další menší „hydrostatičtí“ výrobci své stroje zvětšují postupně v návaznosti na vývoj v hydrostatice (Palazzani Paload PL 1105, Venieri VF 11.63).

U Caterpillaru 930K si ale hydrostatický pohon podmanila elektronika. Její zásluhou nedochází k tomu, že při puštění plynového pedálu stroj náhle zastaví. Právě naopak – dojezd je plynulý, dobrzdění probíhá pozvolna. V praxi to probíhá tak, že stroj přibrzdí, ujede pár metrů a poté dobrzdí zcela. Je to celkem fajn, i když s pocitem, že vám stroj tak trochu leze do zelí.   Buď jak buď je to dobrá zpráva zvláště pro strojníky přecházející z nakladače, který měl hydrodynamický pohon.

Ale i tak je zapotřebí styl práce hydrostatice přizpůsobit. Vše se točí okolo levého brzdového pedálu, který zároveň omezuje tah na kola a takto získaný výkon převádí do nakládacího zařízení.  U Caterpillaru 930K lze tah na kola regulovat i nastavením konkrétní konstantní hodnoty na monitoru. Například když pracujeme na kluzkém podloží, můžeme zde nastavit třeba 60 %, a pak už si nemusíme s brzdovým pedálem tolik hrát.

Od změny pohonného ústrojí si Caterpillar slibuje také úsporu pohonných hmot, u modelu 930K o celých 15 %. V praxi asi bude záležet na charakteru a způsobu práce a přepravních vzdálenostech, ale pro snížení hovoří mimo jiné i odpojování jednoho ze dvou pojezdových hydromotorů při jízdě a razantní snížení maximálních otáček motoru z 2400 ot/min na pouhých 1800 ot/min.

 

Kabina: Prostor, pohodlí, ticho

Kabina a její interiér si zaslouží samostatnou kapitolu, poněvadž rozdíl oproti minulosti je markantní. Uvnitř nové kabiny je prostor, pohodlí a ticho. Kdybyste se měli po práci v této kabině vrátit do předchozího „háčka“, museli byste se pohledem na logo ubezpečit, v jaké značce stroje to vlastně sedíte. Takový je to rozdíl.

Klid v kabině je srovnatelný s osobním vozidlem, což je opravdu příjemné.  K tichému provozu přispívá nejen odhlučnění, ale taktéž i kultivované šumění šestiválce a samotný hydrostatický pojezd nevyžadující větších otáček motoru.

Poloha a nastavení sedadla a ovládacích prvků uspokojí i náročné jedince. Konzola s pogumovaným pracovním joystickem se posouvá společně se sedadlem, ale lze jí posouvat i nezávisle na něm. Když jí pohybujete směrem vpřed od sebe, zvětšuje se její vzdálenost nad sedákem, pohybujete-li jí k sobě, zároveň klesá dolů. Volant jsme měli jen naklápěcí, teleskopicky výsuvný nebyl. Vzhledem k jeho přívětivé základní poloze mi to nevadilo.

Vpředu je k dispozici 7 kruhových výdechů topení (jeden zcela dole u podlahy), další jsou nasměrovány na čelní sklo, které je, stejně jako to zadní, panoramatické, vyrobené z jednoho kusu. Teplota ovzduší v kabině je řízena automatickou klimatizací.

 

V centru dění monitor

Po pravé straně umístěný monitor není dotykový, ovládá se tlačítky. Přestože zobrazuje většinu funkcí, před volantem stále zůstává klasická kaplička s analogovými a digitálními ukazateli. Oproti předchozí řadě nakladačů H je však menší.

Obrazovka se strojníkem komunikuje hezky česky a nejen v pracovních pauzách si s ní lze vyhrát. V pěti po sobě následujících zobrazeních informuje vždy po čtyřech provozních hodnotách. Nejdříve si však můžete zvolit denní či inverzní noční režim a nastavit úroveň podsvětlení. Po přepnutí na druhé zobrazení uvidíte stav motohodin, průměrnou i okamžitou spotřebu. Na dalším vyobrazení zkontrolujete teploty chladicí kapaliny, hydraulického a převodového oleje i stlačeného vzduchu vycházejícího z turbodmychadla.  A to vám ještě zbývají dvě čtveřice dalších hodnot.

Při práci vidíte to nejdůležitější na prvním ze zobrazení: aktuální otáčky motoru, rychlost, zařazený směr jízdy a hladinu paliva. Při jízdě vzad pak monitor automaticky zaplní obraz ze zpětné kamery, přičemž tento obraz si můžete ručně zapnout i při jízdě vpřed.

Tlačítky pod displejem můžete přímo z kabiny nastavit horní a spodní doraz výložníku, stejně jako základní úhel řezu, do kterého se má vrátit lopata. Z kabiny jsou také nastavitelná venkovní zpětná zrcátka s vyhříváním.

Ticho v kabině můžete vyplnit zvukem z autorádia Cat Sirius s bluetooth, CD a MP3 přehrávačem s externím USB a audio vstupem.  Součástí boční palubní desky je pak zdířka pro nabíječku 12 V (zapalovač) i 5 V pro mobilní zařízení (USB).

Co se samotné práce se strojem týká, páka pojezdu už není pod volantem (jako u řady H), ale jen jako přepínač na horním povrchu joysticku (vpravo od něj sídlí potenciometr proporcionálního ovládání přídavného okruhu). Tlačítka se symboly 1, 2, 3 a 4 nastavují rozsah pojezdové rychlosti. Při nižším rozsahu stroj jede při maximálně stlačeném pedálu pomaleji a jeho rychlost tak lze pedálem citlivěji korigovat.

Dále máme k dispozici tlačítko, které slouží pro nastavení omezeného tahu na kola, jak jsme se o tom bavili výše, nebo tlačítko pro zapnutí automatického Ride Controlu (tlumení kmitů lopaty při přejezdech) při rychlostech nad 6 - 7 km/h. Pokud by se někdo napoprvé ve změti tlačítek nevyznal, je zde kouzelné tlačítko s otazníkem. Po jeho stisku se na displeji objeví český popis toho, jak funguje tlačítko, které jste zmáčkli naposledy.

Nakladač 930K je vybaven tzv. duálním řízením. To znamená, že z klasického řízení volantem máte možnost přepnout na méně klasické řízení volantem, které bych osobně nazval „razantní“. Pro úplné zatočení stroje totiž stačí jen pootočit volantem na příslušnou stranu a úplné zatočení stroje se dokoná automaticky. Čím více volantem pootočíte, tím rychleji se otočení provede. Pokud chcete zatočit jen trochu, volant v požadované pozici jednoduše pustíte. Vrátí se do výchozí polohy a stroj zatočení nedokončí. V každém případě se jedná o řízení citlivé, použitelné jen při nízkých rychlostech. Hodí se pro nakládání většího počtu aut v cyklu do V. Není to nic nového, předchozí nakladače řady H to měly taky, ale je dobré to zmínit, protože se jedná o užitečného pomocníka. Koho by bavilo neustále kroutit volantem dokola.

 

Pravidelný servis – na filtr DPF zapomeňte

Ovládání stroje, stejně jako pravidelný servis a údržba by mohly být poznamenány přítomností filtru pevných částic (DPF), ale nejsou. Regenerace filtru probíhá pasivně a posádka o ní není informována. Přitom filtr by měl vydržet stejně jako motor, tedy nějakých  10 - 12 tis. Mth, protože je dostatečně velký, aby za tu dobu pojmul všechny saze. Během této doby se ani nepředpokládá jeho čištění.  To by mělo prý opravdu proběhnout až po uplynutí výše zmíněné doby.

Kapota se skládá z několika dílů, není jednolitá. Pro pravidelnou kontrolu však stačí pracovat pouze u pravé strany stroje a potom je ruční vyklopení dvou panelů rychlejší než elektrické odklopení kapoty jako celku.

Hladiny hydraulického oleje zkontrolujete na levé straně za kabinou průzorem, který je viditelný i při otevřených dveřích. Na horní ploše kapoty se nalézá malé víko pro dolévání chladicí kapaliny. Její hladina je však viditelná po odklopení panelů z obou stran stroje.

Hydraulická čerpadla se nacházejí tradičně pod krytem na rámu pod kabinou, zatímco akumulátor se skrývá v kastlíku za levým zadním kolem. Mazací místa svedena do dvou terminálů u středového kloubu

 

Závěr

Přechod na hydrostatický pohon byl pragmatický, jeho elektronické doladění prozíravé, nová kabina velkorysá, ovládání progresivní. Příkladná reakce na současný vývoj nakladačů. Na původní 930H odkazuje káčko snad už jen tradičním uspořádáním komponentů pod kapotou s chladiči umístěnými vzadu.

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.